Declaraţiile ascund şomajul!

467
Motto: „Cuvintele sunt cel mai puternic drog folosit de omenire.”- Rudyard KIPLING
Orice s-ar spune, ai noştri cetăţeni încă nu s-au dezmeticit bine şi nu s-au dezobişnuit de rosturile cumplite ale propagandei.

Cei 50 de ani ai vorbăriei goale de conţinut, din vremurile comunismului, îi fac pe majoritatea românilor să dea crezare cuvintelor aflate pe post de drog în campanie electorală şi nu numai. Anul 2009 ne-a oferit de două ori prilejul de a înghiţi gogoşile electorale. La început, au fost alegerile europarlamentare din care au rezultat şi doi surprinzători trimişi la Bruxelles. Mă gândesc la Elena Băsescu, preafrumoasa EBA, şi la George Becali, doi inşi certaţi bine cu limba română. Şi totuşi, cei doi sunt ditamai europarlamentarii. Apoi, cu toată criza politică şi economică, PD-L şi-a susţinut candidatul la alegerile prezidenţiale cu promisiuni deşarte. În ciuda dificultăţilor economice şi sociale prin care trecea ţara. Ne-am pricopsit cu acelaşi prim ministru, Emil Boc, un excelent demagog, politician care, din păcate, are mare priză la fraieri. Vorbeşte frumos, iar electoratul nu este capabil să-şi dea seama dacă mai are şi dreptate. Mânuieşte bine cuvintele, care evident că nu ţin de foame.

Cineva îmi spunea că ai noştri oameni nu-şi vor reveni din beţia cuvintelor PD-L şi ale primului ministru Emil Boc prea curând. N-ar fi exclus ca nici morţii cu zile ai cumplitei sărăcii şi ai şomajului înfloritor să nu-i ajute să-şi dea seama de unde vine răul acestei naţii. Pentru că doar creşterea şomajului este singurul capitol cu care se poate “lăuda” Boc-ul din fruntea Guvernelor ce-i poartă numele, urmat de cifrele 1, 2, 3 şi 4!
Dacă am fi să ne luăm numai după cifrele oficiale, rata şomajului din România este de doar 7,5% conform datelor INSE şi de cel puţin 8,5% după acelea ale Uniunii Europene. Dar şi după datele româneşti, acum sunt cel puţin 700.000 de şomeri în România. Evident, politicienii de la putere infirmă aceste cifre şi, mai ales, nu recunosc atingerea unui milion de şomeri în anul 2010.
Din nefericire, se află în Bucureşti o delegaţie formată din reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi ai Uniunii Europene spre a verifica respectarea aranjamentelor din acordul de împrumut ai celor 20 de milioane de euro, bani ce nu vor putea fi returnaţi decât de către vreo trei-patru generaţii de români de-aici încolo! Ori, se ştie, sub presiunea FMI şi a Băncii Mondiale, Guvernul Boc 4 va fi obligat să reducă drastic cheltuielile bugetare. Aşa că, declaraţiile cu apariţia a altor 100.000 de şomeri din sectorul bugetar s-ar putea să nu fie reale. Ci numărul acestora, adică al salariaţilor ce vor fi scoşi din sistem să se ridice la circa 120.000-150.000 de şomeri.
Primul ministru Emil Boc s-a simţit dator să combată declaraţiile propriilor miniştri şi să afirme că: „A fost un exerciţiu greşit de început de mandate al unor miniştri şi am atras atenţia că nu există nici o bază reală să fie pronunţate astfel de cifre. Mai trebuie efectuată o analiză în Guvern să se stabilească exact unde există surplus şi pe urmă să luăm decizii.” Este opinia domniei sale ce nu ţine seamă de faptul că FMI va reduce drastic standardele de cost. Vor fi nişte standarde de eficienţă extrem de dure, care ar putea conduce la mai mult de 150.000 de şomeri. Nici judeţul Gorj, care-a înregistrat în 2009 aproape 6.000 de şomeri, prin sectoarele minerit şi energetic nu va sta prea bine.
Să mai amintim că liderul sindical Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, susţine apariţia a aproape 200.000 de şomeri numai până la 1 martie, în sectorul privat, dacă guvernul nu va decide prelungirea perioade de şomaj tehnic.
Luând, într-un calcul sumar, cifrele şomerilor existenţi în România – 700.000 (şomeri recunoscuţi), la care adăugăm un minim de 100.000 viitori şomeri în sectorul bugetar şi alţi 200.000 (disponibilizaţi din sectorul privat) se ajunge ca la începutul lunii martie 2010 să se atingă milionul de şomeri. Va fi înfiorător!
În aceste condiţii, primul ministru şi preşedintele României ne asigură că în 2010 ţara va ieşi din criză. Să-i credem? Pe ce s-or baza domniile lor, dacă responsabilii FMI şi ai Uniunii Europene sunt sceptici?
Bun. Să zicem că mai marii din fruntea bucatelor au dreptate şi România va ieşi din criză înaintea Franţei, a Germaniei şi a altor state occidentale. Dar noi, restul, când vom ieşi din criză?
P.S. Prin Gorj circulă un zvon, cum că doi senatori de la importante partide au dat în patima jocului de noroc. Şi că ar avea mari datorii la cazinouri. Iar unul dintre ei s-a certat zdravăn cu acela care conduce PD-L-ul din Gorj, după care s-au împăcat. Senatorul I.R. va candida, ca “iepuraş”, să se afle în treabă, la şefia partidului. Ca să iasă lider acela care-l va scoate din încurcătura financiară în care a intrat!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here