Dentistul ideal: un profesionist cu atitudine pozitivă

771

Centrul de Studii Comportamentale a realizat o cercetare pentru a stabili nivelul de anxietate dentară din România. Studiul relevă și care sunt așteptările pacienților români în ceea ce privește medicul dentist ideal și cabinetul stomatologic ideal. Pacienții se pare că se relaxează în fața unui profesionist cu atitudine pozitivă, cu umor și cu capacitatea de a oferi pacientului sentimentul de control.

Datele procesate de Centrul de Studii Comportamentale au fost colectate în perioada: aprilie – octombrie 2015; pe un număr de 308 respondenți la chestionarul online. Mai mult de jumătate dintre respondenți prezintă un nivel semnificativ de anxietate.
Potrivit reprezentanților Centrului de Studii Comportamentale, durerea resimțită de pacienți pe scaunul dentistului poate să producă anxietate. La rândul ei, anxietatea face ca unii pacienți să evite vizitele cu caracter preventiv la medicul dentist. Și astfel, se creează un cerc vicios (Spirala anxietății dentare) prin care pacienții anxioși resimt și mai multă durere pentru că nu urmează tratamentele cu caracter preventiv.

Cum arată dentistul ideal?
În ceea ce privește medicul dentist ideal, respondenții studiului realizat de Centrul de Studii Comportamentale consideră că: Profesionalismul (30%) și atitudinea pozitivă / politețea medicului (30%) sunt cele mai importante trăsături. Urmate de: Capacitatea de a explicita fiecare procedură folosită (22%), Capacitatea de a oferi pacientului sentimentul de control (11%), Atitudinea prietenoasă (8%), Umorul (5%) și Lipsa judecăților ofensatoare din partea medicului (5%).

Tehnici psihocomportamentale de combatere a anxietății
Pentru a combate anxietatea, medicii stomatologi trebuie să ofere pacienților sentimentul de control. De asemenea, medicii ar putea să pregătească instrumentele folosite pentru proceduri în afara razei vizuale a pacienților. Iar limbajul folosit în cabinet ar trebui să nu creeze disconfort pacienților. Ba mai mult, stimulentele auditive, vizuale sau olfactive pot scădea nivelul de anxietate; spre exemplu, mirosul de portocale poate produce o scădere semnificativă a nivelului de anxietate. De asemenea, muzica relaxantă poate avea un efect benefic în acest sens. “Deși efectul benefic al tehnicilor psihocomportamentale a fost demonstrat în mai multe cercetări, medicii stomatologi continuă să folosească metodele farmacologice tradiționale. Motivația pare să fie legată de faptul că aceștia nu au informații despre aceste tipuri de tehnici și consideră că durerea are un caracter mai degrabă somatic și nu unul psihologic”, o susțin reprezentanții Centrului de Studii Comportamentale.
Centrul de Studii Comportamentale oferă servicii de cercetare și consultanță care se adresează atât mediului privat, cât și celui public.
Mimodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here