Din mai, agricultorii din Gorj vor lucra cu atestate de producători

413

Comercializarea produselor agricole obţinute în gospodăria proprie se va face de luna viitoare în baza atestatului de producător, document care va înlocui actualul Certificat de producător. Costurile generate de tipărirea atestatului de producător din sectorul agricol şi a carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol se suportă din bugetele locale ale judeţelor. Sumele cheltuite pentru tipărire se recuperează prin grija primarilor din sumele achitate de solicitanţi pentru eliberarea atestatelor. Formularele au un regim special, sunt prevăzute cu elemente de siguranţă şi se tipăresc de către Imprimeria Naţională, la solicitarea consiliilor judeţene.
Atestatul de producător este valabil un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului comunei, oraşului sau municipiului. Producătorii agricoli persoane fizice care vor să comercializeze produse agricole vor trebui, mai întâi, să obţină un atestat de producător, care va înlocui certificatul de producător utilizat până la ora actuală. Atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Documentul va cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de administraţia publică locală pe a căror rază se află terenul/ferma/gospodăria.
Cei care vor utiliza carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare a filelor ar putea fi sancţionaţi cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, producătorii agricoli care vor transporta produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligaţia de a deţine o filă completată corespunzător cantităţilor şi structurii sortimentelor transportate ar putea primi o amendă de la 3.000 de lei la 4.000 de lei. Totodată, producătorii care comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor, pot primit amenzi cuprinse între 15.000 şi 22.500 de lei. Dacă producătorii vor vinde, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here