Dosar DNA pentru șefi din APIA Gorj și fermieri din Crușeț

Direcția Națională Anticorupție a oferit, ieri, primele informații despre dosarul în care a trimis în judecată la Tribunalul Gorj nu mai puțin de 9 persoane și o firmă, printre inculpați numărându-se familia unui fermier din Crușeț, dar și șeful APIA Târgu Jiu și un subordonat al acestuia. Fermierul din Crușeț este Vasile Toma, cel care acum câteva săptămâni își hrănea porcii din gospodărie cu roșiile din solariile sale, tomate pe care nu avea unde să le vândă, producția fiind prea mare. Toma vorbea de atunci de dosarul în care este inculpat alături de copiii săi, el spunând că nu a făcut nimic altceva decât să ia în arendă terenuri nemuncite, pe care le-a cultivat și le-a făcut roditoare, folosindu-se de banii pe care i-a câștigat în străinătate. Procurorii DNA susțin însă că el a cerut subvenții de la APIA folosind documente falsificate, care au și fost acceptate apoi pentru plata subvențiilor. Terenurile se aflau în comuna doljeană Robănești, primarul de aici, Romică Nițu, fiind trimis în judecată împreună cu secretarul de la Crușeț, Bogdan Nicola, ambii fiind acuzați de fals intelectual. Dosarul îl vizează și pe fostul șef al APIA Târgu-Jiu, Zamfir Pirici, dar și pe un alt angajat al instituției, Victor Hâncu, care l-au ajutat pe Toma cu înregistrarea actelor falsificate. În judecată a fost trimisă și firma pe care Vasile Toma o administra la Crușeț, GardenTomy SRL, folosită în derularea afacerii cu terenurile din Dolj. Procurorii susțin că faptele s-au petrecut în 2012 și 2014.

“În cadrul campaniei din anul 2014, inculpatul Toma Vasile i-a ajutat și pe inculpații Toma Vasile Gabriel, Toma Ionuț Adelin, Toma Iulia și Constantinescu Dana Mihaela, scop în care le-a procurat mai multe documente false pe care, personal, le-a depus la A.P.I.A. în numele inculpaților mai sus enumerați.  În anul 2014, inculpatul Toma Vasile, cu intenție i-a determinat pe inculpații Nițu Romică, primarul comunei Robănești, județul Dolj și Nicola Bogdan, secretarul Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, să completeze și să elibereze în fals, mai multe documente care ulterior au fost depuse la A.P.I.A.. Inculpații au beneficiat și de sprijinul funcționarilor A.P.I.A. – Centrul Local Târgu-Jiu, Pirici Zamfir și Hîncu Victor care le-au primit cererile unice de plată pe suprafață, deși nu îndeplineau condițiile de eligibilitate sau au semnat diverse documente, deși nu aveau acel drept.

Rezultatul acestei activități infracționale a fost crearea unui prejudiciu în cuantum de 117.246 de lei în dauna Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sumă cu care această instituție s-a constituit parte civilă în cauză”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii au pus sechestru pe imobilele care aparțin inculpaților din acest dosar, instanța de judecată urmând să confirme dacă va menține sau nu măsura respectivă și de acum încolo, după finalizarea rechizitoriului de către anchetatori.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here