Dublă anchetă la Parchetul Târgu-Cărbunești! – Soții Mărgăian și soacra mică, cercetați penal pentru înșelăciune și abuz de încredere în dosarul italianului escrocat

Simona Mărgăian Tiriplică, soțul acesteia, Ion Mărgăian, și mama respectivei, Cornelia Tiriplică, toți din comuna Scoarța, sunt cercetați, de la începutul acestei luni, în două dosare penale aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești. Respectivii sunt acuzați de înșelăciune și abuz de încredere, reclamațiile fiind făcute de Francesco Thiela, cetățean italian, care susține că a fost escrocat de fosta sa iubită Simona(soțul și mama acesteia sprijinind-o la comiterea faptelor), prin avocat. Munca procurorilor nu va fi una grea, deoarece magistrații din țară au mai anchetat și chiar condamnat alte două tinere care au înșelat, prin aceleași metode, cetățeni străini, escrocheria sentimentală fiind pedepsită nu numai prin trimiterea după gratii a făptașelor, ci și a celor care le-au ajutat.

Gorjeanul a prezentat pe larg, în exclusivitate, luna trecută, declarațiile celor implicați în aceste două dosare penale, povestea italianului de 73 de ani, care s-a declarat escrocat cu suma de 780.000 de euro de fosta sa iubită româncă cu 43 de ani mai tânără, uimind și șocând atât la nivel local, cât și național, acuzele septuagenarului ajungând și în presa centrală. Francesco Thiela nu s-a oprit însă din încercarea de a-și face dreptate și a-și solicita banii înapoi de la blonda din Gorj pe care o acuză că trăiește pe picior mare din banii săi, ci, prin avocat, s-a adresat și anchetatorilor.
Plângerea penală a lui Francesco Thiela, depusă inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești(PJTC), competentă în soluționarea cauzei, deoarece persoanele acuzate sunt din comuna Scoarța.

Se dispun măsurile legale
Dosarul se află în fază, inițială, de cercetare, transmit reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, la cererea Gorjeanul. ,,Urmare a solicitării dumneavoastră din data de 07.12.2017, vă informăm că la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Cărbunești sunt înregistrate dosarele penale nr. 1936/P/2017 și 1942/P/2017 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înșelăciune prev. de art. 244 Cod penal și abuz de încredere prev. de art. 238 Cod penal. În dosarele penale nu s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană şi se efectuează cercetări pentru stabilirea stării de fapt, urmând a se dispune măsuri legale”, comunică PJTC, cu mențiunea că în acest moment al anchetei penale nu pot fi făcute alte precizări.
În perioada următoare, procurorul de caz Radu Dumitru Bondoc va coordona ancheta ce va fi efectuată de Inspectoratul Județean de Poliție Gorj-Serviciul de Investigații Criminale.

Precedent la Galați!
Anchetatorii gorjeni nu au mult de lucru pentru instrumentarea celor două dosare penale dacă ne gândim că, acest caz al Simonei Mărgăian Tiriplică nu este singurul de acest fel petrecut în țară.
De altfel, cazul este similar cu cel petrecut în 2009 la Galați, când francezul Claude Francois Poujol de 61 de ani s-a îndrăgostit de Alexandra Diana Hatvani, care l-a determinat să-i trimită atunci în România 195.000 euro. Francezul a făcut povestea publică la fel ca italianul Francesco Thiela, spunând că şi-a lăsat soţia şi pe cei doi copii pentru frumuseţea Alexandrei, pe care a cunoscut-o într-un club din Spania şi cu care spera să întemeieze un cămin. Francezul s-a plâns că a vândut tot ce avea în Franţa şi a venit în Galaţi, cu speranţa să-şi cumpere un apartament, o maşină şi să-şi deschidă o agenţie imobiliară. După ce i-a transferat banii în conturi, tânăra l-a anunţat că i-a lăsat 2.000 de lei ca să se întoarcă în Franţa pentru că ea nu mai vrea nimic de la el. Parchetul a trimis-o în judecată în 2011 şi trei instanţe au trecut prin acest dosar, condamnând-o pe Hatvani la şase ani de puşcărie. Cum tânăra a avut şi un complice, acesta s-a ales cu doi ani de închisoare, dar pentru că avea o restanţă de doi ani, dintr-o sentinţă anterioară, a împuşcat patru ani de carceră. Sentinţa în procesul lui Hatvani, ajunsă după gratii, a rămas definitivă în decembrie 2012.
Cum era de așteptat, Alexandra a fost obligată să-i înapoieze francezului 195.000 euro cu dobândă, banii urmând a fi transformaţi în lei la cursul zilei în care va face plata, iar concubinul acesteia împreună cu Alexandra a fost obligat să-i achite respectivului 29.400 euro, dar şi suma de 221.664,60 de lei cu dobânzile aferente.
Între cele două cazuri există multe similitudini, Francesco Thiela vânzându-și, de asemenea, un apartament din Milano pentru a achiziționa o casă în România pe care urma să o transforme într-un cămin ideal pentru cei doi. Din banii italianului de 73 de ani, blonda din Gorj i-a promis septuagenarului că-și va realiza și un salon din care cei doi ar fi trăit, românca fiind dispusă să-i aducă pe lume italianului și doi copii, a declarat acesta.
Mai mult, prejudiciul din cazul instrumentat acum în Gorj este de aproape patru ori mai mare decât cel care a trimis gălățeanca 6 ani după gratii.

Un belgian, țepuit prin aceeași metodă
Povestea francezului ţepuit cu 200.000 euro de o gălăţeancă s-a repetat și în 2014. De data aceasta, un belgian a rămas fără 250.000 de euro, după ce o tânără, în vârstă de 20 de ani, a reuşit să-l convingă să-i trimită bani în diverse conturi. Cristina Vrabie l-a cunoscut pe Marc Brouwers (51 de ani), un manager la o firmă din Antwerp, în vreme ce practica prostituţia în Belgia. Bărbatul s-a îndrăgostit de aceasta care, astfel, a reuşit să-l convingă să-i transfere câteva sute de mii de euro în cont, cu promisiunea unei viitoare căsătorii. Pe parcurs, aceasta l-a convins pe Marc Florent că poate fi un afacerist de succes în România, aşa că i-a propus să-i dea nişte bani pentru a deschide o firmă, a construi un „cuibuşor” pentru amândoi şi pentru a demara afacerea(n.r. acuzele italianului Francesco Thiela sunt similare).
Belgianul n-a stat prea mult pe gânduri: şi-a vândut casa din Aarschot (Belgia) şi i-a dat Alinei, în trei tranşe, 250.000 euro. În momentul în care Marc a vrut să vadă ce-i cu investiţia, românca l-a adus la Galaţi şi i-a arătat un teren viran unde, chipurile, contractase cu o societate de construcţii să se ridice o vilă pentru viitorii însurăţei. Ba chiar i-a prezentat şi o spălătorie auto pe care, spunea ea, tocmai era în curs să o cumpere. Nimic adevărat, însă. Românca plasase banii în conturile unor cunoscuţi (cu scopul de a-i fura), nu înainte de a toca o parte pentru a-şi cumpăra un BMW de lux şi pentru a-şi finanţa viaţa luxoasă. Se pare că tânăra nu a pus singură la cale planul golănesc, după cum arată procurorii care au instrumentat dosarul. La un moment dat, după mai bine de un an, belgianul s-a prins că este captiv într-o şaradă, aşa că a făcut plângere penală contra escroacei.
Procurorii au pus-o, imediat, sub urmărire penală, acuzând-o de înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani. “Ajutată de mai multe persoane, în perioada mai 2013 – iunie 2014, a indus în eroare, prin promisiuni de căsătorie nereale şi prin prezentarea unor oportunităţi de afaceri nereale în România, persoana vătămată B. Marc Florent, cetăţean belgian, determinând-o să-i vireze în conturile bancare deschise în România pe numele său şi pe numele unor persoane apropiate, suma de aproximativ 250.000 euro, pe care a folosit-o pentru achiziţia unor autoturisme de lux, pentru construirea unor imobile şi pentru nevoi personale”, a declarat, cu trei ani în urmă, procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați.
La acel moment, Parchetul a instituit controlul judiciar pentru tânăra care nu a avut voie să plece din ţară, dar şi măsuri asiguratorii, punând sechestru pe un autoturism de lux. În această poveste au mai fost angrenate cel puţin două persoane. Daniel R. a ajutat-o cu deschiderea unui cont la o bancă, unde belgianul a trimis 42.000 euro, iar Dorin Nicolae S. este cercetat după ce, anul acesta, în iulie, l-a făcut pe belgian să trimită într-un cont 7.000 euro, spunându-i că pentru a recupera BMW-ul Cristinei trebuie să mituiască nişte poliţişti.
Trimisă în judecată în aprilie 2015, gălăţeanca s-a ales cu trei ani de închisoare, însă pedeapsa a fost suspendată condiţionat. Gălăţeanca a fost obligată de judecători să efectueze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei Galaţi, mai exact la întreţinerea spaţiilor verzi din oraş.

Avocata italianului este convinsă că faptele prezentate sunt de natură penală
,,Practica judiciară ne-a arătat în mod constant faptul că astfel de fapte sunt sancționate grav de legiuitor. De reținut, în speță, că modul de operare al celor trei este unul specific celor ce țintesc persoane ajunse la o vârstă înaintată, cu stare materială mult peste medie, și, totodată, vulnerabile. Amintesc, în context, faptul că domnul Thiela Francesco, clientul meu, locuia singur în casa lui din Milano, avea un confort financiar și nu intenționa să se mute în România până când această doamnă l-a convins că vor trăi o viață împreună la noi în țară. Așadar, orice gest făcut de clientul meu în relația cu doamna acuzată a fost numai la insistențele doamnei, care îi prezenta situații false, pretinzând că sunt adevărate, în scopul evident de a obține sumele de bani pretinse. În considerarea relației dezvoltate între cei doi, dar și din dorința de a consolida o viață de cuplu firească, promisă de către doamna acuzată, clientul meu proceda în sensul solicitat de aceasta. De aceea, apreciem că în speță, organele de urmărire penală vor putea constata că cele sesizate de noi constituie fapte grave de natură penală, iar doamna în cauză, va trebui să raspundă în fața legii, împreună cu cei care au contribuit la săvârșirea acestor fapte, soțul și mama dumneai’’, a declarat Oana Anghel, apărătorul italianului Francesco Thiela.

Din cele două cazuri prezentate mai sus nu pare greu de prognozat ce urmează să se întâmple și în cele două dosare aflate pe rolul Parchetului Târgu-Cărbunești, urmărirea penală, sechestrul și controlul judiciar fiind instrumente la care anchetatorii vor apela, cu siguranță. În tot acest timp însă, soții Simona și Ion Mărgăian le arată prietenilor virtuali că se bucură de plimbări în țară și străinătate și de viața tihnită de cuplu, fără grija dosarelor penale înscrise cu numele lor.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here