Energia, locul doi la Cupa României

471

Trupa lui Liviu Andrieș s-a întrecut pe sine în turneul Final Four, dar a trebuit să se mulțumească doar cu o prezență în finala Cupei României la handbal masculin.

Pornind cu șansa a patra la acest turneu final, Energia a reușit să facă o surpriză în semifinală, scor 24-23 (10-10) cu HC Odorhei, și să stea aproape de Minaur în finala competiției vreme de 40 de minute. Elevii lui Andrieș au avut evoluții mult peste cele din campionat, Energia afișând în general o apărare foarte bună, sistemele 4-2 sau 3-3 împiedicând vădit adversarii să-și dezvolte acțiunile de atac, în special cei de la Odorhei fiind fără replică la această apărare avansată a gorjenilor.

Antonaru, eroul Energiei
Deși întreaga echipă merită felicitări, iar un câștig mare pe lângă calificarea în finală îl reprezintă evoluția dezinvoltă a lui Bogdan Mănescu, un plus mare a fost dat echipei de evoluția lui Cristian Antonaru, un jucător căruia gruparea târgujiană se pare că tocmai i-a pus pe masă o hârtie prin care-l anunța că nu se mai află în vederile clubului pentru următorul sezon, situație în care s-ar afla și pivotul Paul Giotoiu, în acest moment aflat în recuperare după operația suferită în această iarnă la genunchi.
antonaruRevenind la meciul cu HC Odorhei, Kekezovic a fost cel care a deschis scorul, dar Odorheiul a preluat inițiativa și a ajuns să se detașeze pentru prima dată la două goluri în minutul 16, când tabela arăta 7-5 pentru adversara gorjenilor. Cu un Mota inspirat în postura de coordonator, dar și finalizator, Energia a egalat în minutul 19, dar nu a reușit să fructifice o dublă superioritate și în loc de 8-7 pentru Energia, Ramba a făcut 8-7 pentru HC Odorhei. Sifre, cu două reușite pe contraatac, a readus Energia în avantaj, scor 8-9, dar rezultatul pauzei avea să fie unul egal, 10-10.

Revenire senzațională
Cu 14-10 și patru goluri rapid marcate în debutul reprizei secunde, Odorheiul poate s-a văzut deja în finală, însă Energia nu a cedat, deși a fost nevoită să lupte cu juniorul Bogdan Mănescu în locul unui Acatrinei incredibil de apatic. Cu toate că abia de a strâns minute cât pentru un joc întreg în Liga Națională, Bogdan Mănescu nu a fost deloc timorat, ba chiar a reușit goluri și pase extrem de importante în economia acestei partide. Chiar dacă în minutul 51 tabela indica 21-17, Energia nu a predat armele și Apolzan, Sifre și Mota au făcut ca echipa gorjeană să revină în coasta Odorheiului cu 5 minute înainte de final, scor 21-20. Majinov a făcut 22-20 și după ce Acatrinei a făcut pași jocul părea pierdut de gorjeni, dar Antonaru nu a fost de acord și aproape că a sigilat poarta Energiei pentru ultimele minute. Dragnea și Sifre au punctat pe contraatac egalând situația pe tabelă, Rusia a înscris și el cu două minute înainte de final, dar Enache a egalat din nou din extremă. Deși în inferioritate, cu Enache eliminat, Energia a jucat foarte bine și ultimele două minute reușind să închidă calea spre poarta lui Antonaru, iar Sifre a marcat senzațional, cu o aeriană, gol care a dus echipa gorjeană în finala competiției, pentru a doua oară în istoria clubului, după ce în 2011 jucase la Severin în finală cu HCM Constanța.

Obosiți în finală
Meciul în care s-a jucat cu trofeul pe masă a fost început curajos de gorjeni, care au deschis scorul prin Dragnea și au marcat un gol spectaculos, de la centrul terenului, prin Kekezovic, însă gazdele, având în spate și un public fantastic, cu 3000 de oameni în tribune, au preluat repede conducerea și nu au mai cedat-o până la final. Jocul a fost foarte echilibrat în prima sa parte, Minaur s-a distanțat la 6-4, dar Mota și Sifre aveau să egaleze din nou, ultima egalitate fiind însă consemnată pe tabelă puțin mai târziu, când Acatrinei marca pentru 7-7. Pauza finalei Cupei României găsea Energia în continuare în joc, Dragnea fiind cel care a stabilit scorul după primele 30 de minute de joc, 11-9 pentru gazdele de la Minaur. Băimărenii au intrat însă mult mai hotărâți în partea a doua a întâlnirii, bine coordonați de Eklemovic și cu Stegavik, eroul lor din semifinala cu HCM Constanța, inspirat la finalizare, Minaur avea să se desprindă în minutul 36, când tabela indica 15-11. Ecartul de 3-4 goluri între cele două echipe a fost menținut vreme de încă 6 minute, până când Eklemovic a dus scorul la 20-15. Energia a avut posibilitatea de a reveni în joc, a avut minute bune de superioritate și chiar dublă superioritate, dar nu numai că nu le-a fructificat, ci, din contră, a primit goluri care au turnat plumb în ghetele jucătorilor. Apolzan a ratat o aruncare de la 7 metri, Bera și Stegavik au marcat în momente de inferioritate pentru echipa lor, iar Minaur s-a desprins decisiv, scor 22-16 în minutul 46. Sifre a înscris două goluri ușoare, pe contraatac, dar a venit o serie de partu goluri consecutive ale gazdelor care au închis orice portiță spre o nouă surpriză, scor 26-18 în minutul 50. Această diferență a mai urcat, s-a ajuns și la șapte goluri, a scăzut pe final la doar patru goluri, dar Chavez a ținut să aibă ultimul cuvânt în finală și a înscris ultimele două goluri ale partide oprind tabela la 31-25. Per ansamblu, Energia nu a avut o evoluție rea nici în această competiţie, însă oboseala acumulată după primul meci și un lot nu la fel de ofertant la nivel de rezerve precum cel al gazdelor au făcut ca echipa gorjeană să nu facă față presiunii în ultimul sfert de oră al turneului, ceea ce a condus la diferența cu care Minaurul a reușit să câștige trofeul pus în joc.

Energia, premiată de această dată
Echipa gorjeană s-a aflat pentru a doua oară în postura de a juca o finală în Cupa României. În 2011, tot cu Liviu Andrieș la timonă și cu Apolzan, Enache, Ilieș și Giotoiu, dintre actualii componenți ai lotului, în teren, Energia a cedat finala în fața celor de la HCM Constanța. Gorjenii au rămas cu un gust amar după acea finală, după ce reprezentanții Federației Române de Handbal au avut o comportare lipsită de respect față de Energia, echipă care nu a fost premiată atunci și, mai mult decât atât, a fost invitată să părăsească terenul de joc pentru a-i premia pe constănțeni. Chiar dacă, și acum ca și atunci, Energia a produs o surpriză mare eliminând Odorheiul, de această dată organizatorii au găsit un trofeu și pentru Energia, care încheie acest sezon în Cupa României cu un loc secund, care o poate duce în cupele europene.

Cupa României 2015 / Rezultate turneu Final Four

Semifinala 1 / Minaur Baia Mare – HCM Constanța 25-24
Semifinala 2 / Energia Târgu Jiu – HC Odorhei 24-23

Finala mică / HC Odorhei – HCM Constanța (constănțenii au refuzat jocul protestând pentru arbitrajul din semifinală)
Finala mare / Minaur Baia Mare – Energia Târgu Jiu 31-25
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here