Excepție de neconstituționalitate admisă în Dosarul “Turceni-Rovinari”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, miercuri, o cerere a fostului senator Dan Şova de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a art. 297, coroborat cu art. 175 din Codul penal, care se referă la abuzul în serviciu săvârşit de funcţionarii din regiile şi companiile de stat. Iniţial, magistraţii, care judecă dosarul “Turceni – Rovinari”, au respins, pe 10 februarie, cererea lui Şova, însă completul de cinci de la Instanţa supremă i-a admis acestuia apelul şi a fost de acord cu sesizarea CCR. Decizia este definitivă.

La termenul din 10 februarie al procesului “Turceni – Rovinari”, avocatul lui Şova, Aurel Ciobanu, a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate a articolului 297 din Codul penal, care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu, raportat la articolul 175 alin. 1 lit. c Cod penal, referitor la funcţionarii din regiile şi companiile cu capital de stat.
Aurel Ciobanu a spus că Dan Şova a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, săvârşit de Laurenţiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Rovinari. În opinia avocatului, proprietatea privată a statului este protejată diferit faţă de cea a individului, iar un funcţionar dintr-o regie sau companie cu capital majoritar de stat, care a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu, este sancţionat mai dur comparativ cu alţi funcţionari.
Art. 297, alin. (1) din Codul penal prevede: “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Art. 175 alin. (1) lit. c) din Codul penal stipulează: “Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia”.

Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ‘’Şova şi Asociaţii’’, a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. În acelaşi dosar, fostul premier Victor Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ‘’Ponta Victor-Viorel’’.
De asemenea, mai sunt judecaţi Laurenţiu Ciurel – la data faptelor director general al Complexului Energetic Rovinari, Dumitru Cristea – la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni şi Octavian Laurenţiu Graure – la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni. Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obţinut de la SCA ‘’Şova şi Asociaţii’’ peste 181.000 de lei pentru presupuse activităţi în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here