Festivalul Internaţional de Umor “Ion Cănăvoiu” se desfășoară în perioada 19-22 octombrie

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Şcoala Populară de Artă, Asociaţia Epigramiştilor din România, Asociaţia Naţională a Caricaturiştilor, Grupul de publicaţii “Flacăra”, Liga Culturală “Fiii Gorjului”, Consiliul local şi Primăria Runcu, Muzeul Judeţean Gorj, Societatea Umoriştilor Gorjeni, organizează, în perioada 19-22 oct. 2017, ediţia a XXV-a a Festivalului Internaţional de Umor “Ion Cănăvoiu”.

Festivalul Internaţional de Umor “Ion Cănăvoiu” are următoarele secţiuni: 1. concurs pentru cea mai bună carte de umor a anului; 2. epigramă, 3. fabulă, 4. proză umoristică scurtă, 5. parodie/poezie satirică şi 6. caricatură/fotografie umoristică.
Potrivit organizatorilor, un juriu local va selecta lucrările pentru fiecare secţiune şi vor fi propuse spre ierarhizare juriului naţional al Festivalului, care include personalităţi ale umorului românesc pentru fiecare din cele patru secţiuni.
În cadrul Festivalului vor fi organizate diverse manifestări complementare concursului propriu-zis: Salonul internaţional de caricatură – ediţia a VII-a, întâlniri cu epigramiştii gorjeni, recitaluri umoristice, turniruri epigramistice, vernisaje de expoziţii, spectacole, lansări de carte şi reviste, emisiuni radio-tv.

Premiile festivalului
La ediția din acest an a Festivalului Internaţional de Umor “Ion Cănăvoiu” se vor acorda două premii, pentru “Cea mai bună carte de umor a anului” (pentru volum de epigramă – 1 premiu în valoare de 800 de lei şi separat 1 premiu pentru volum de fabulă/ proză scurtă/ poezie umoristică, în valoare de 800 de lei, acordate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
La Secţiunile epigramă şi fabulă se acordă: două premii l, în valoare de 600 lei fiecare, pentru: epigramă şi fabulă, acordate de CJCPCT Gorj; două premii ll, în valoare de 480 de lei fiecare, acordate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj; două premii lll, în valoare de 320 de lei fiecare, acordate de Liga Culturală “Fiii Gorjului” şi Grupul de Publicaţii “Flacăra” Bucureşti. La Secţiunea proză scurtă se acordă un singur premiu, în valoare de 500 lei, acordat de Consiliul local şi Primăria Runcu, iar la Secţiunea parodie/poezie umoristică – un singur premiu, în valoare de 500 de lei, acordat de Consiliul local şi Primăria Runcu.
La Secţiunea caricatură se vor acorda trei premii, în valoare de 400 de lei, 240 de lei şi respectiv 160 (I, II, III) acordate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Liga Culturală “Fiii Gorjului”.
Premiul anual pentru literatură “Ion Cănăvoiu”, în valoare de 800 de lei, acordat de Biblioteca Judeţeană, îi va reveni unui scriitor gorjean, pentru volumul anului. Organizatorii spun că pentru această secţiune va funcţiona un juriu aparte, format din scriitori gorjeni. Vor exista și șase premii speciale, în valoare de 600 de lei fiecare, acordate de CJCPCT Gorj, pentru caricaturiştii invitaţi de organizatori la Salonul de caricatură, dar și șase premii de excelenţă în valoare de 600 de lei fiecare, acordate de Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu unor promotori şi creatori de umor. Vor mai fi acordate şi alte premii speciale, oferite concurenţilor de instituţii şi firme gorjene, diverse publicaţii, posturi de radio şi tv, persoane particulare etc. Participă creatori de umor din România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here