Furturile din locuințe, în creștere în Gorj

375

Numărul furturilor din locuințe a crescut alarmant în județul Gorj, în ultimul an. Potrivit cifrelor oferite de reprezentanții IPJ, acestea au crescut în primele nouă luni din 2016, cu 23, 04%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Vestea bună este că Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a lansat Campania Naţională de prevenire a furturilor din locuinţe şi societăţi comerciale, denumită „Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!”, care se va derula și în județul Gorj, în perioada octombrie – decembrie 2016.
”Furturile din locuinţe sunt mai frecvente în mediul urban (54% în mediul urban, 46% în mediul rural) și reprezintă aproximativ 15% din totalul furturilor sesizate. Ponderea acestui tip de infracţiune în totalul furturilor este superioară în mediul rural, 22% faţă de 12% în mediul urban. 43,3% din infracţiunile de furt din locuinţe, sesizate în primele 6 luni 2016, sunt comise prin efracţie”, susține Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Referitor la măsurile pe care românii le folosesc pentru a-şi proteja locuinţa împotriva furturilor, datele statistice din ancheta siguranţei publice arată că 42,8 % dintre ei au un câine de pază, 34,3 % au ușă metalică, 34,2% folosesc încuietori speciale la uși , 6,6% au grilaje la ferestre și doar 3,5% și-au montat un sistem de alarmă. 0,1 % au o armă de foc pentru autoapărare, iar 0,5% au paznic.
Conform unor studii realizate de companiile de securitate, mai puţin de 5% dintre casele particulare din România sunt prevăzute cu sisteme de alarmă. Majoritatea furturilor din societățile comerciale sunt sesizate în mediul urban, 88%, iar 12% în mediul rural. ”Efracţia, ca modalitate de furt din societățile comerciale, este mult mai întâlnită în mediul rural, 37 % dintre furturile din SC din mediul rural sunt operate prin efracţie faţă de 15% dintre cele sesizate în mediul urban. Campania vizează prezentarea utilităţii sistemelor tehnice complexe de protejare a locuinţelor şi sediilor/punctelor de lucru ale societăţilor comerciale, ca modalităţi eficiente de prevenire a furturilor, dar şi promovarea măsurilor elementare de autoprotecţie. Campania va fi orientată către două grupuri ţintă – primul este constituit din posesorii de locuinţe în mediul urban, dar şi case de vacanţă în mediul rural, iar cel de-al doilea este reprezentat de administratorii de societăţi comerciale”, au precizat reprezentanții Poliției Române.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here