Gorjenii, îngropaţi în datorii

436

Judeţul Gorj se află în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel al creditelor populaţiei şi companiilor raportat la sumele din conturile curente şi depozitele constituite la bănci. O demonstrează totodată restanţele la credite, care au crescut semnificativ de la începutul anului.

Potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR) , la polul opus se află judeţele Harghita şi Sibiu, unde creditele reprezintă 60% şi respectiv 68% din depozitele şi conturile curente ale companiilor şi clienţilor individuali. Situaţia din Sibiu, de exemplu, este opusul celei din judeţul Iaşi, judeţ care se află în topul cu cel mai ridicat grad de îndatorare, alături de judeţul Gorj, populaţia şi companiile de aici având credite de 4,9 mld. lei şi depozite sau conturi curente de peste 7,2 mld. lei.
Judeţul Gorj (cu un raport de 176%) şi Iaşi (cu 170%) sunt urmate de Bihor, Mehedinţi şi Giurgiu, toate cu un volum de credite cu peste 50% mai mare decât sumele din conturile curente şi din depozite. Dintre acestea, cel mai mare volum de credite este acordat în judeţul Iaşi, cu 7,4 mld. lei. Iaşiul a atras însă şi cel mai mare volum de depozite, respectiv 4,3 mld. lei, potrivit BNR.
La nivel agregat, stocul creditelor acordate în mediul privat ajungea la 218 mld. lei la sfârşitul lunii mai, în timp ce disponibilităţile din conturi şi depozitele se apropiau de 228 mld. lei. Raportul dintre credite şi fondurile atrase de la clientelă este de 96%, devenind subunitar în ultima perioada, în contextul în care băncile ţin închis robinetul creditării, dar au accelerat atragerea de resurse locale după ce au rămas fără liniile de finanţare ieftine de la acţionarii din străinătate. Luând în calcul doar depozitele, raportul este de circa 102%.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here