Gorjenii, sfătuiți să se ferească de căpușe

1075
Tick with its head sticking in human skin, red blotches indicate an infection

Gorjenii sunt sfătuiţi de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj să fie atenţi la animalele de companie, dar şi la locurile pe care le frecventează, dat fiind faptul că ne aflăm în plin sezon al căpuşelor.

Cetăţenii din județul nostru sunt sfătuiţi să-şi ia o serie de măsuri de precauţie. Înainte de a profita de vremea frumoasă şi de timpul petrecut în aer liber, trebuie să ştiţi să vă protejaţi de căpuşele care trăiesc prin iarbă, chiar şi în zonele păduroase; ele pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor (câini, pisici) atunci când le mângâiaţi sau ieşiţi la plimbare cu ele. „Odată cu venirea primăverii a reapărut pericolul înţepăturilor de căpuşe. Le recomandăm oamenilor să aibă grijă cu animalele de companie, să le verifice după ce acestea sunt plimbate în spaţiile verzi; de asemenea, cei care merg la iarbă verde trebuie să fie atenţi unde se aşază”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Boli grave, transmise de căpușe
Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea.
Boala Lyme, cum este denumită afecțiunea dată de muşcătura de căpuşă, evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective. Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală şi o erupţie caracteristică la nivelul pielii. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muşcăturii. Erupţia apare în decurs de 3-30 de zile de la muşcătură.
O particularitate a erupţiei este aceea că se răspândeşte în câteva zile. Nu există vaccin nici pentru această boală, însă ea se poate trata, ca şi babesioza, cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat pe parcursul a câteva săptămâni.
Babesioza este o boală provocată de un parazit ce infectează şi distruge eritrocitele (celulele roşii ale sângelui); se transmite prin intermediul căpuşelor, care se infectează la rândul lor cu parazitul ce produce boala. Cât privește simptomele, cel mai des se întâlnesc cele tipice unei răceli (febră, dureri musculare, senzaţie de oboseală continuă). Nu există vaccin împotriva acestei boli, dar se tratează cu antibiotice.
Specialiştii DSP Gorj recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here