Gorjul are terminal „Salvamont” în cadrul sistemului unic de urgenţă 112

490

Începând din această săptămână în judeţul nostru a devenit funcţional terminalul “Salvamont” în cadrul sistemului unic de urgenţă 112. Astfel, persoanele care au probleme în zona montană şi apelează numărul unic de urgenţă 112 vor putea fi puse în convorbire directă cu salvatorii montani, aceştia având astfel posibilitatea să obţină imediat informaţiile necesare privind natura intervenţiei şi detaliile care să le permită identificarea cât mai exactă a locaţiei evenimentului montan.

Judeţul nostru este printre primele dintre cele 24 de judeţe din ţară cu activitate de salvare montană, care au implementat acest sistem, la realizarea lui contribuind specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Gorj şi cei ai ISU Gorj. Este un mare pas înainte în acest domeniu, Salvamont-ul, singura structură din sistemul de urgenţă care cunoaşte foarte bine zona montană şi care are capacitatea umană şi materială să intervină în evenimentul montan, are acum asigurate condiţiile necesare obţinerii directe a informaţiilor necesare declanşării acţiunii de salvare montană.
Apelul de urgenţă primit prin serviciul 112, ajunge în acest terminal amplasat în dispeceratul ISU Gorj şi de aici într-unul dintre cele două dispecerate permanente ale Serviciului Salvamont Gorj, din Rânca şi Târgu-Jiu. Persoanele care au probleme pe munte pot folosi şi aplicaţia Salvamont pentru telefoanele mobile, aplicaţie ce permite transmiterea instantanee a coordonatelor GPS ale locaţiei în care s-a produs incidentul montan, precum şi Dispeceratul Naţional Salvamont, formând pe tastatura telefonului cifra “zero” şi literele corespunzătoare cuvântului SALVAMONT.

140 de persoane, salvate de echipele Salvamont Gorj
De la începutul anului salvamontiştii gorjeni au fost solicitaţi şi au intervenit la un număr de 127 de incidente montane, peste 140 de persoane fiind salvate sau beneficiind de serviciile echipelor Salvamont Gorj. „Îmbucurător este faptul că numărul persoanelor rătăcite pe munte a scăzut foarte mult, acest fapt datorându-se în mod cert celor două mari acţiuni de marcare a traseelor turistice montane şi de semnalizare a drumurilor montane din masivele Parâng şi Godeanu, realizate de salvamontiştii gorjeni împreună cu asociaţia montana „Carpaţi”, Universitatea „Constantin Brâncuşi” şi grupul „Trixbike” din Târgu-Jiu. Astfel, în ultimele trei luni în munţii Gorjului s-a înregistrat doar un singur caz de persoane rătăcite faţă de 8 cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here