Grevă printre minerii de la Lonea

652

Sute de mineri din Valea Jiului sunt de ieri blocați în subteranul exploatării de la Lonea, după ce aceștia le-au cerut șefilor să le spună dacă insolvența Complexului Energetic Hunedoara va fi urmată sau nu de faliment. Pentru că nimeni nu a putut să îi lămurească, ortacii din schimbul 1 au decis să intre în subteran și să rămână acolo, lucru pe care l-au făcut și cei de la schimbul doi în jurul prânzului. „Vor intra și cei din schimburile 3 și 4 pentru că nu se mai poate așa. Toți își bat joc de noi. Or să vină acuși alegerile și iar or să ne ceară să îi votăm, dar ei și-au tras pensii speciale că s-au spetit în Parlament. Au pensii mai mari ca salariile noastre. Iar nesimțiții din Consiliul de Administrație să își dea demisia că ei câștigă sute de milioane pe lună”, a spus unul dintre ortaci.
Minerii au cerut ca în mijlocul lor să vină Victor Grigorescu, ministrul Energiei, așa cum s-a întâmplat la Târgu-Jiu săptămâna trecută, greviștii fiind convinși că doar de la ministru vor putea ști ce le rezervă viitorul. „Nu mai au nevoie de noi, nu e nicio problemă. Să ne spună, să ne dea un șut în fund și plecăm, după care vedem ce-om face, dar nu să ne țină aici și să își bată joc de noi. Utilaje noi nu ne dau, piese de schimb, vai de mama noastră, numai noi știm cum lucrăm, compania e în insolvență, urmează poate falimentul, iar noi pentru ce mai venim la lucru? Să vină și să ne spună ce au de gând cu noi”, a spus un grevist. Ministrul a participat, în schimb, ieri la un simpozion la București, unde a vorbit despre demersurile Guvernului pentru realizarea unei Strategii Energetice în cursul acestui an, în care să fie precizat clar rolul fiecărui producător pe piața de energie.
„Avem câteva sute de specialişti care, într-un fel sau într-altul, sunt în dialog cu noi pe marginea Strategiei Energetice. Îmi este de fiecare dată dificil să alcătuim un grup de lucru, pentru că de fiecare dată vom lăsa pe cineva în afara lui din motive strict obiective, de spaţiu, de lipsă de eficienţă a dialogului, efectiv este foarte complicat. Dar vă asigur că, pentru fiecare om sau companie care doreşte să participe la acest exerciţiu important, va exista o modalitate în care poate să contribuie. (…) Veţi vedea elemente de dezbatere încă dinainte, pe măsură ce mai facem câte un capitol sau mai obţinem o anumită claritate cu privire la dezbatere, veţi vedea minute ale reuniunilor, veţi vedea documente de etapă puse în dezbatere publică. Doar nu o să venim la sfârşitul toamnei cu un singur document şi să vă rugăm în zece zile să vă pronunţaţi, nu. E un proces interactiv de durată”, a menționat ministrul Energiei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here