Înlocuiţi zahărul cu mierea pentru o sănătate de durată

430
miereaMierea o comoară datorită valorii nutriţionale ridicate şi a remediilor medicinale diverse pe care le oferă. Conţine o mulţime de vitamine şi minerale şi este un medicament natural puternic, atât extern, cât şi intern.

Mierea este cunoscută ca fiind ingredientul de bază în măştile pe care regina Cleopatra le folosea ca să-şi menţină frumuseţea şi tinereţea. Studiile realizate de-a lungul timpului au dovedit că mierea este un aliment eficient nu doar în menţinerea frumuseţii fizice, ci şi în păstrarea sănătăţii întregului organism.
Iată de ce e bine să înlocuim zahărul cu mierea:
• Mierea este bogată în vitamine (în special cele din grupa B), minerale şi aminoacizi.
• Este singurul aliment care nu se alterează.
• Are un conţinut mare de carbohidraţi, ceea ce conferă energie. Din acest punct de vedere, mierea este cel mai rapid şi mai puternic energizant natural.
• Poate fi folosită ca remediu împotriva răcelii.
•Este bogată în antioxidanţi, aceştia fiind aliaţi de nădejde în prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă.
• Are o acţiune benefică asupra principalelor sisteme din organism, printre care se numără şi tubul digestiv sau căile respiratorii.
• Previne infecţiile.
• Este un foarte bun detoxifiant, stimulează digestia şi metabolismul şi favorizează tranzitul intestinal.
Pentru că acum ştim care sunt motivele pentru care mierea este mai sănătoasă decât zahărul, să aflăm şi care sunt efectele nocive ale folosirii zahărului în alimentaţie:
•Obezitatea este o consecinţă a consumului excesiv de zahăr.
• Denumit şi „otrava albă” sau, zahărul determină şi o scădere a imunităţii. Astfel, suntem mai expuşi la diverse afecţiuni cum ar fi gripa, infecţiile urinare, sinuzita, bolile de plămâni etc.
•Afectează pancreasul şi sistemul nervos.
• Lipsa de calciu
• Afecţiuni dentare, cauzate de faptul că bacteriile care se formează pe suprafaţa dinţilor folosesc drept sursă de energie zahărul.
• Celulita
• Zahărul ajunge cu uşurinţa în sânge şi duce astfel la hiperglicemie.
Dacă nu v-am convins încă de beneficiile pe care vi le poate aduce „licoarea” produsă de albine, vă oferim şi câteva sfaturi practice. Dar iată şi alte recomandări care vă pot determina să treceţi la un mod de viaţă mai sănătos, în care să includeţi mierea.
zaharÎn loc de zahăr, puneţi miere în ceai, cafea, lapte sau alte băuturi care necesită îndulcire. Reţineţi însă că mierea este mai dulce decât zahărul, fapt pentru care trebuie folosită în cantitate mai mică decât acesta.
Într-o băutură îndulcită cu miere puteţi adăuga frunze de mentă sau bucăţi de fructe. Veţi avea parte, astfel, de o aromă mai plăcută şi de o băutură bogată în substanţe nutritive.
Dacă sunteţi nevoit să consumaţi băuturi cu rol de remedii naturiste pentru tratarea diverselor afecţiuni, vă recomandăm să beţi aceste preparate împreună cu un amestec alcătuit dintr-o linguriţă de miere dizolvată în apă fierbinte.
Acordaţi o atenţie sporită produselor „light”! Unele dintre ele conţin substanţe mai dăunătoare chiar decât zahărul. Prin urmare, în calitate de înlocuitor al zahărului, mierea reprezintă o alternativă sănătoasă chiar şi atunci când doriţi să evitaţi creşterile în greutate.
De la caz la caz, în funcţie de programul de alimentaţie adoptat, puteţi conta şi pe sprijinul altor înlocuitori ai zahărului, cum ar fi:
• Siropul de orez brun, care conţine o substanţă denumită maltoza. Avantajul acesteia este că nu cauzează fluctuaţii bruşte asupra nivelului de insulină, aşa cum se întâmplă în cazul zahărului. Acest sirop se foloseşte mai ales la gătit.
• Siropul de arţar, care se obţine astfel: în perioada februarie-aprilie, se recoltează seva de arţar, iar siropul se prepară prin fierberea sevei.
• Siropul din malţ de orz, care poate fi folosit la gătit, însă numai combinat cu alţi îndulcitori, deoarece este pe jumătate dulce decât zahărul.
• Ciocolata neagră; această variantă este recomandată celor care nu rezistă nevoii de a consuma ceva dulce. Totuşi, şi în acest caz, cantitatea maximă recomandată este de 10g/zi.
• Fructele proaspete care, spre deosebire de ciocolată, sunt bogate în vitamine şi minerale. Sfatul nutritioniştilor este ca fructele să fie consumate între mese şi nu imediat după acestea, sub formă de desert.
Iată că natura ne oferă o mulţime de alternative ca să ne menţinem sănătatea şi, astfel, să fim mai frumoşi şi mai plini de viaţă, să emanăm optimism şi o stare de bine permanentă. Şi ce poate fi mai frumos decât să vezi bucuria din ochii celui de lângă tine?
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here