Judecătoria şi Parchetul Novaci, la un pas de desfiinţare

563

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege privind desfiinţarea mai multor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea. Printre instanţele propuse să fie desfiinţate se numără şi Judecătoria Novaci. Proiectul de lege urmează să fie propus spre aprobare în Parlament.

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică, pe 31 ianuarie 2014, un proiect de lege privind desfiinţarea, de la 1 iunie 2014, a 30 de instanţe judecătoreşti împreună cu parchetele de pe lângă acestea, proiect ce a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului României. Printre cele 30 de instanţe judecătoreşti şi parchete ce ar urma să fie desfiinţate în vara acestui an se numără şi Judecătoria şi Parchetul Novaci. Potrivit proiectului de lege, posturile din cadrul instanţelor şi al parchetelor ce vor fi desfiinţate „se transferă, cu prioritate, la instanţele şi parchetele care preiau competenţa teritorială a instanţei şi parchetului desfiinţat ori, în funcţie de necesităţi, la alte instanţe sau parchete”. În ceea ce-i priveşte pe magistraţii care îşi desfăşoară în prezent activitatea în cadrul acestor instanţe şi parchete, la articolul 2 al proiectului de lege se menţionează că aceştia pot opta pentru transferul pe un post în cadrul instanţei sau al parchetului care a preluat cauzele de competenţa teritorială a instanţei sau parchetului desfiinţat, pe un post vacant la o altă instanţă sau la un alt parchet din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel unde se află instanţa sau parchetul desfiinţat sau pe un post vacant la o altă instanţă sau la un alt parchet. „Cauzele aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor desfiinţate, precum şi cele înregistrate după această dată, se transmit pe cale administrativă, începând cu data de 1 mai 2014, instanţelor/parchetelor care preiau competenţa teritorială a instanţei şi, respectiv, parchetului desfiinţat. În cauzele înregistrate după data de 1 mai 2014, stabilirea termenelor şi efectuarea actelor de procedură urmează a fi realizate de instanţele/parchetele care preiau competenţa teritorială a instanţei şi, respectiv, parchetului desfiinţat”, se mai precizează în proiectul de lege. Judecătoria Novaci a fost reînfiinţată în anul 1992, după ce în fusese desfiinţată în urmă cu 32 de ani. Timp de doi ani însă, instanţa nu a putut funcţiona şi pentru că nu s-a putut identifica un sediu corespunzător, oraşul Novaci nedispunând atunci de asemenea clădiri. Potrivit datelor publicate pe site-ul Judecătoriei Novaci, în cadrul acestei instanţe îşi desfăşoară în prezent activitatea cinci judecători, 11 grefieri, un aprod, un şofer şi doi muncitori.

Desfiinţare anunţată din iunie 2013
Propunerea desfiinţării celor 30 de instanţe a venit în iunie 2013, din partea unui grup de lucru interinstituţional format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii, în urma unei analize ce a avut ca obiect analiza volumului de activitate al instanţelor şi parchetelor şi formularea de concluzii. Analiza a avut în vedere următoarele criterii: volumul de activitate în perioada de referinţă 2009-2012, maxim 3500 de cauze; circumscripţiile teritoriale şi posibilităţile de rearondare a localităţilor în cazul instanţelor şi parchetelor desfiinţate; infrastructura (rutieră, feroviară), distanţele de parcurs până la sediile instanţelor şi parchetelor la care vor fi arondate localităţile din cadrul instanţelor/parchetelor desfiinţate; situaţia sediilor instanţelor sub aspect juridic şi funcţional şi cheltuielile instanţelor; numărul de locuitori deserviţi de instanţa respectivă; schema de personal şi gradul de ocupare al instanţei.
În urma efectuării acestei analize, a fost propusă desfiinţarea a 30 de instanţe şi parchete, menţinerea în funcţiune cu actuala circumscripţie pentru 15 instanţe şi parchete, dar şi menţinerea în funcţiune cu mărirea razei teritoriale pentru 25 de instanţe şi parchete.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here