La Târgu-Jiu / Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România a lăudat resursele Gorjului

557

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Sa Xu Feihong, a fost prezent, ieri, la o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene din Gorj. Întrevederea a avut drept scop dezvoltarea relaţiilor de colaborare în domeniile economic, cultural şi turistic.

Reprezentantul diplomatic a afirmat în Sala Maură a Prefecturii Gorj că judeţul nostru este unul bogat în resurse, atât economice, cât şi turistice, el punctând faptul că îi va încuraja pe oamenii de afaceri din China să vină să investească aici. Totodată, Sa Xu Feihong a mai precizat că este necesară includerea Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO pentru o mai bună promovare şi protejare a respectivelor opere.
“Îmi place România și limba română, însă este o limbă grea și am nevoie de translator. Am venit la Târgu-Jiu și am avut o discuție fructuoasă cu reprezentanții autorităților locale și județene. Este prima mea vizită în Gorj și mă impresionează faptul că aveți resurse bogate, cărbune și nu numai, un potențial turistic care poate fi dezvoltat și mai mult, și mai ales că îl aveți pe Constantin Brâncuși. Cât despre discuțiile cu autoritățile, sper să ajungem la un consens și să avem colaborări atât pe plan turistic, cât și comercial. O să încurajez cetățenii din țara mea, dar și pe afaceriști să vină aici. (…) China și România au o veche și de tradiție relație, iar cultura românească și arta sunt bine cunoscute în țara mea. Constantin Brâncuși este foarte cunoscut, este nevoie de promovare și protejare și cred că Ansamblul Brâncuși de la Târgu-Jiu trebuie inclus în patrimoniul UNESCO”, a spus ambasadorul Republicii Chineze în România.

Discuții despre grupul de la Rovinari
Diplomatul a menţionat că a discutat cu autorităţile din Gorj şi despre proiectul noului grup energetic de 600 MW de la Sucursala Electrocentrale Rovinari, care va fi realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport iniţial, în numerar, de cel puţin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiţiei şi cu asigurarea ulterioară a finanţării, şi Complexul Energetic Oltenia, cu aport în natură (terenuri şi construcţii). Valoarea totală a proiectului, estimată prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiţiei de aproximativ 12 ani şi o durată de viaţă de 30 de ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru anul 2019. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, din anul 2015, atunci când s-a semnat memorandumul pentru înfiinţarea societăţii care va implementa proiectul de construcţie a noului grup, investiţia, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa, ce aparţin CEO, va aduce avantaje substanţiale pentru companie şi pentru economia românească, în general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here