Mai puține hepatite virale

427

Pe parcursul anului trecut, patru gorjeni au fost diagnosticați cu hepatită virală A și 2 cu hepatită virală B. Cu un an în urmă, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, au fost confirmate cinci cazuri de hepatita virală A şi patru de hepatita virală B.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului. Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru, sunt peste patru mii de persoane diagnosticate cu această boală. Din nefericire, medicii constată că incidenţa hepatitelor cronice este în creştere. Hepatitele virale reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin alterarea funcţiei hepatice ca urmare a multiplicării unor virusuri în celulele acestuia. Afectarea hepatică este iniţial acută, în primele șase luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatice persistând ulterior în organism şi modificând progresiv şi variabil arhitectura şi funcţionalitatea ficatului până la stadii ireversibile. Din fericire, numărul persoanelor diagnosticate cu hepatite virale a scăzut în 2015, comparativ cu 2014. „Din datele centralizate, pe parcursul anului trecut au fost confirmate patru cazuri de infecție cu virusul hepatitei A și două cu virusul hepatitei B”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Cazuri confirmate în 2014
Pe parcursul anului trecut, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, patru persoane au fost diagnosticate cu hepatita B. „Au fost confirmate cinci cazuri de hepatita virală A şi patru de hepatita virală B”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Majoritatea hepatitelor virale sunt benigne, cu vindecare completă şi spontană într-o lună sau două. Acestea pot fi prevenite prin vaccinare. Respectarea regulilor de igienă permite, de asemenea, prevenirea apariţiei hepatitelor virale, spălarea mâinilor fiind cea mai importantă măsură ce ţine această boală a ficatului departe.

Apa şi săpunul, dușmanii hepatitei A
Hepatita A, numită şi “boala mâinilor murdare”, este periculoasă pentru că poate genera contaminări interumane pe fondul unei igiene precare. Transmiterea pe cale fecal-orală şi digestivă a hepatitei A este o situaţie care face vulnerabile colectivităţile închise.
Simptomele care pot indica hepatita A sunt: oboseală, îngălbenirea extremităţilor, a ochilor, stare de epuizare, urină mai închisă la culoare. Hepatita de tip A se poate manifesta agresiv, însă, în ciuda acestor aspecte, Hepatita de tip A nu se cronicizează. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea, dar există și câteva reguli de igienă care trebuie respectate cu rigurozitate. În primul rând, spălatul mâinilor cu săpun este extrem de important de fiecare dată când este utilizată toaleta sau înainte de a prepara mâncarea ori atunci când se ia masa. În plus, mâncărurile insuficient gătite trebuie evitate. Nu în ultimul rând, nu trebuie uitată protejarea în timpul actului sexual.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here