Majorările salariale din CEO, aplicabile din decembrie

Comisia de Negociere a Complexului Energetic Oltenia s-a întrunit, marți, abia la ora 19.30 la sediul Direcției Miniere, pe problema creșterilor salariale, cu o întârziere de o oră și jumătate față de timpul estimat pentru începerea întâlnirii, deoarece directorul general Sorin Boza era pe drumul spre Târgu-Jiu, de la București. La ședință au participat și o parte a greviștilor foamei, care marți au declanșat acțiunea de protest, în timp ce reprezentanții FNME, pe parcursul negocierilor care au durat până după miezul nopții, au părăsit sala în timpul discuțiilor intense. Dialogul nocturn a fost însă cu final fericit, majorările salariale cerute de sindicate urmând să se aplice din luna decembrie.

Negocierea nocturnă de marți seara de la Direcția Minieră nu a fost una liniștită, în ședință s-a ridicat tonul, liderii s-au rățoit unii la alții, și-au reamintit unii altora, cu voci stridente, ce au făcut fiecare în companie pe timpul lui Marin Condescu, și l-au certat, inclusiv, pe directorul general Boza. Discuțiile au început după ce Sorin Boza a explicat că nici nu a mai apucat să ajungă la Ministerul Energiei, marți, când s-a întors înapoi pentru negocierea legată și de nemulțumirile greviștilor. Acesta le-a vorbit celor prezenți despre rectificarea de buget, dar și despre economia la fondul de salarii. La acest capitol au început discuțiile în contradictoriu, mai ales că FNME ar fi solicitat, pe bază de referate, măriri salariale preferențiale, în timp ce SMEO voia majorări pentru cei cu salarii mici, dar și pentru angajați, dar în cuantum mai mic. S-a solicitat, de asemenea, o plafonare a salariilor pentru cei care au deja net 4000 de lei lunar, respectivii nemaiavând acces la viitoarele măriri. Propunerea SMEO nu a fost îmbrățișată și de FNME, liderii plecând supărați chiar din timpul discuțiilor în contradictoriu.

Majorările, în decembrie!
Boza a fost de acord, pe final, cu cererile lui Căldărușe privind împărțirea economiei la fondul de salariu, adică împărțirii banilor corect tuturor angajaților, cu venituri lunare de până în 4000 de lei, dar în cuantumuri diferite, în funcție de clasa deținută în grila de salarizare. S-a mai hotărât ca banii să ajungă la beneficiari în luna decembrie, mai exact la lichidarea din ultima lună a acestui an, totul fiind parafat printr-o hotărâre de Directorat. S-a mai stabilit, ca săptămâna aceasta să se rezolve și promovările pe meserii ale muncitorilor din CEO, prin realizarea unui fond de promovare cu câteva clase mai sus decât minimul pe funcție.

Grevă de o zi!
În aceeași zi, circa 40 de mineri şi energeticieni au intrat, de dimineaţa, în greva foamei, în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia de la Târgu-Jiu, una dintre solicitările acestora fiind creşterea salariilor începând cu 1 decembrie. Liderul Sindicatului Mine-Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, a declarat, marți, că o altă solicitare vizează diminuarea discrepanţelor salariale existente în prezent în cadrul companiei. Căldăruşe a mai afirmat atunci că preşedintele Directoratului CEO, Sorin Boza, a evitat să participe la şedinţele de comisie mixtă sau de negociere. “Este un protest spontan, dar totuşi unul anunţat. Am spus de mai mult timp că solicităm strict pentru salariaţii CEO anumite lucruri pentru a fi rezolvate. Nu dorim decât un singur lucru, creşteri salariale începând cu 1 decembrie pentru toţi salariaţii CEO şi un fond de promovare pentru atenuarea discrepanţelor salariale care există la ora actuală. Din cauza neseriozităţii cu care tratează conducerea CEO această problemă am recurs la această grevă, am avut discuţii la care a participat şi domnul Boza, am avut mai multe discuţii în ultima lună şi jumătate, de fiecare dată la şedinţele de comisie mixtă sau de negociere, dumnealui a evitat să participe „, a spus Gabriel Căldăruşe. Conform liderului SMEO, salariaţii nu vor pleca din faţa sediului CEO până nu le vor fi rezolvate doleanţele.
Greva a fost oprită însă marți.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here