Maria Apostol, artista dată uitării

3811

DSCF9751Astăzi se împlinesc 57 de ani de la naşterea celebrei artiste Maria Apostol. Din păcate, puţini gorjeni îşi mai amintesc acest detaliu şi tot mai mic este numărul celor care aduc un omagiu acestei mari voci a folclorului românesc.

Maria Apostol a debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural Runcu. Până la 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate concursurile ţinute în judeţ. La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obţinut locul întâi pe ţară din 600 de concurenţi. În anul 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peştişani, într-o emisiune televizată în direct şi moderată de faimosul profesor Mihai Florea, Maria Apostol a obţinut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincţie naţională acordată unui tânăr artist. Din toamna anului 1973 şi până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din Bucureşti, avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merişoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălăşoiu. Repertoriul Mariei Apostol conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică. Mai mult decât atât, ea a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria. Maria Apostol, şi-a luat zborul spre împărăţia cerească, după o scurtă, dar grea suferinţă, în căsuţa părintească, de sub poale de munte, de la Runcu. Prin dispariţia sa uimitoare, la numai 39 de ani, vârsta marilor împliniri şi idealuri, muzica populară românească a suferit o grea pierdere, mai ales că Maria Apostol era socotită de către specialişti, precum şi de marele public o demnă urmaşă a altor două celebre gorjence, Maria Lătăreţu şi Filofteia Lăcătuşu, trecute şi ele la cele veşnice în împrejurări la fel de tragice.

Casa-muzeu Maria Apostol, mai mult închisă

În urmă cu doi ani de zile, la Runcu s-a inaugurat casa-muzeu Maria Apostol. Aceasta stă mai mult închisă, spre durerea celor care au preţuit-o pe Maria Apostol şi care consideră că în această locaţie ar putea fi organizate multe evenimente culturale. Autorităţile locale au fost contactate pentru a fi consultate cu privire la eventuale manifestări dedicate împlinirii a 57 de ani de la naşterea artistei, dar nu au fost de găsit. În schimb, omul de cultură Dorin Brozbă, care păstrează vie amintirea Mariei Apostol, are o propunere. „Propunerea mea este ca această casă-muzeu, în sine o instituţie de cultură, să fie trecută în administraţia Muzeului Judeţean Gorj, în parteneriat cu Consiliul Local Runcu, la fel cum s-a întâmplat anul trecut cu casa-muzeu Maria Lătăreţu de la Bălceşti; ca urmare a acestui demers, casa Maria Lătăreţu de la Bălceşti este vizitată de tot mai mulţi turişti şi acolo se realizează lunar acţiuni culturale, sub patronajul Consiliului Judeţean Gorj şi al Muzeului „Alexandru Ştefulescu”, coordonat de domnul director Dumitru Hortopan. Spre exemplu, chiar sâmbătă 13 august 2011, în bătătura casei Mariei Lătăreţu se va desfăşura prima ediţie a Festivalului Copiilor „Maria Lătăreţu”, rezervat tinerilor concurenţi cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani”, a declarat Dorin Brozbă. Cât despre casa-muzeu Maria Apostol, de la Runcu, Brozbă spune că „ultima acţiune derulată la această casă-muzeu a fost în decembrie 2010”. În casa-muzeu Maria Apostol din Runcu se găsesc: trofeul „Floarea din grădină”, obţinut la doar 19 ani, în 1973, costumele de scenă, fotografiile, discurile, diplomele, medaliile, precum şi multe alte obiecte personale păstrate cu sfinţenie de cei dragi şi apropiaţi.

Minodora Sucea

2 COMENTARII

  1. Ma cunoscuto personal pe Maria Apostol , avea 18 ani si trecuse faza a II-a la Floarea din gradina … o prietena de neuitat , Dumnezeu sa o odihneasca in pace !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here