Mii de târgujieni au participat la Festivalul Toamnei

623

Primăria şi Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu au organizat o nouă ediţie a Festivalului Toamnei, eveniment cunoscut sub numele de Ziua Recoltei. Ediţia din acest an a Festivalului Toamnei a avut manifestări atât în prima parte a zilei, în Piaţa Centrală, cât şi după-amiază pe bulevardul pietonal din centrul municipiului.

ziua recoltei (6)Festivalul Toamnei a debutat în dimineaţa zilei de 4 octombrie, cu primirea oficialităţilor în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu. Ulterior, Fanfara “Armonia” a deschis evenimentul, iar artiştii Ansamblului Artistic Folcloric Profesionist “Doina Gorjului” au oferit un spectacol de excepţie pentru oamenii prezenţi în Piaţa Centrală. “Ne bucurăm de tradiţionala primire gorjenească. Suntem acasă la Brâncuşi, acasă la Maria Lătăreţu, acasă la toţi cei care se simt gorjeni. Acesta este un titlu de nobleţe”, a declarat amfitrionul evenimentului şi directorul Ansamblului “Doina Gorjului”, Gheorghe Porumbel.

ziua recoltei (5)Investiţii anunţate de municipalitate
Autorităţile locale şi judeţene au încins celebra horă tradiţională gorjenească şi au mulţumit producătorilor şi comercianţilor pentru produsele proaspete ce pot fi găsite zilnic pe tarabe. “A devenit o tradiţie ca în această perioadă a anului să ne întâlnim, să aducem o apreciere celor care muncesc zi de zi ca noi, târgujienii şi gorjenii, să avem tot ce ne trebuie pentru a trece cu bine peste perioada de iarnă. An de an avem ocazia să vedem cele mai talentate gospodine din judeţul Gorj care sunt prezente aici cu diverse preparate. Trăim vremurile în care putem găsi aproape totul de-a gata, dar la noi, gospodinele nu au recurs la asemenea metode şi au căutat ca prin achiziţii să-şi pregătească preparatele pe care noi avem ocazia să le degustăm. Felicităm cu această ocazie tot ce înseamnă gospodar şi îi asigurăm că, în continuare, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, va fi lângă dumnealor să avem ce ne trebuie şi comerţul să se realizeze în condiţii normale. Din această iarnă, la Târgu-Jiu, avem o hală nouă în Piaţa Centrală, modernă, o hală care oferă condiţii pentru un comerţ civilizat. Cei mai fericiţi sunt cei care vând produsele agricole. Avem gata şi proiectul pentru Piaţa 9 Mai astfel că din iarna anului 2016 va începe şi modernizarea acesteia. Prin ceea ce facem scoatem în evidenţă că târgujienii şi gorjenii sunt oameni gospodari”, a declarat edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

ziua recoltei (4)Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a spus că evenimentul este un semnal cu multiple ecouri: “Este un semnal de mobilizare: să strângem recoltele că vine bruma şi le strică, să completăm cele necesare pentru umplerea cămărilor şi să ne pregătim pentru noul an agricol. Făcând o plimbare prin piaţă, am văzut în diversitatea lor produsele agroalimentare; acestea sunt, în mare parte, româneşti, sunt din zona agricolă a regiunii Oltenia. Arta culinară ne aduce aminte de tradiţiile noastre să nu le uităm şi pe care să le aducem mereu în prezent pentru a le preda cu mare bucurie tineretului de astăzi”.
Din partea Instituţiei Prefectului a judeţului Gorj a fost prezent subprefectul Sorin Arjoca, care i-a felicit pe producătorii gorjeni: “Vă respectăm şi vă admirăm pentru munca depusă, pentru produsele obţinute şi doresc să vă mulţumesc pentru că întotdeauna, indiferent de vreme, vă găsim aici şi ne puneţi la dispoziţie tot ce avem nevoie”.

ziua recolteiPremii pentru producători
Piaţa Mare din Târgu-Jiu a fost ticsită de cele mai frumoase, dar şi cele mai bune produse agro-alimentare, producătorii întrecându-se în prezentarea mărfurilor pentru cumpărători. Cele mai frumoase standuri cu fructe şi legume din Piaţa Centrală au fost premiate, ieri, de către autorităţile locale. Locul III a fost obţinut de Adela Vlădulescu din comuna Stăneşti, premiul al doilea a ajuns la Angela Popescu din Turcineşti, iar cel mai frumos stand, cel al lui Alin Toma, din comuna Muşeteşti, a primit premiul I. toţi cei trei premianţi au primit diplome şi premii care au constat în produse electrocasnice şi de grădinărit.
Cetăţenii din municipiu au avut ocazia să viziteze mai multe standuri, expoziţii cu legume, fructe, cu prezentare de flori, ceramică, utilaje agricole, demonstraţii de olărit şi împletire a coşurilor.

festivalul toamnei (3)Degustare de must pentru târgujieni
Ediţia din acest an a Festivalului Toamnei a adus, duminică, în centrul municipiului Târgu-Jiu, mii de curioşi. Persoane îmbrăcate în costume populare au împărţit celor prezenţi mere, pere şi nuci, direct din coşuri de nuiele, recreând atmosfera Târgu-Jiului de altădată. De asemenea, au fost amenajate şi două mustării rustice.
“În afară de aceste mustării tradiţionale, avem ateliere de lucru, avem olari care învaţă cetăţenii şi copiii să olărească, avem războaie de ţesut cu care se realizează covoare tradiţionale. Încercăm, de la an la an, ca acest târg să devină un brand al Târgu-Jiului cu astfel de meşteri populari. Am oferit must proaspăt în ulcele de pământ. Am pregătit o mie de căni de pământ cu must”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
festivalul toamnei (5)Autorităţile locale, cu sprijinul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu au reuşit să amenajeze standuri de olari, ţesători, dogari şi lingurari. Totodată, şi elevi ai Liceului de Artă “Constantin Brăiloiu” au organizat ateliere de pictură cu tema “Începutul Toamnei”. Festivalul Toamnei s-a încheiat la Târgu-Jiu cu o serie de spectacole oferite de mai multe tarafuri.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here