Ministrul Petcu, la demisie: “CEO a fost una dintre cele mai active companii de stat în 2017!”

Ministrul demisionar al Energiei, Toma Petcu, a transmis, vineri, o declaraţie de presă, în care a trecut în revistă principalele direcţii în care a acţionat din poziţia sa guvernamentală, precizând că este mulţumit de retrospectiva făcută la finalul unui an de mandat. Fostul ministru al Energiei, înlocuit acum cu Anton Anton, a pomenit în acest context despre rezultatele Complexului Energetic Oltenia.

“Am decis astăzi să mă retrag din funcţia de ministru al Energiei. Am ales aşa pentru că îmi doresc să fiu aproape de familie, după un an plin de activitate şi de provocări, dintre cele mai grele. La finalul unui an de mandat, retrospectiva mă mulţumeşte. Am pornit la drum cu multe subiecte la limită, care au comportat fiecare riscuri imense pentru ţară. Le-am depăşit prin soluţii bine alese şi adoptate la timp. Vă reamintesc contextul: vârf de iarnă fără precedent care a încercat greu sistemul energetic naţional, BRUA în impas, CNU (Compania Naţională a Uraniului n.r.) în colaps, situaţie critică a pieţei energiilor regenerabile, rezerva de apă grea a României în pericol din cauza falimentului RAAN, investiţiile în energie la pământ”, susţine Petcu. El a subliniat că tot ce a făcut în această perioadă a fost să sprijine interesele României în zona de energie. “Am lucrat pe trei direcţii principale. Demararea unei ofensive a investiţiilor: toată lumea ştie că în ultimii 10 ani a fost o pauză lungă în tăierea panglicilor pentru noi investiţii majore în energie! În lipsa lor, oricât de robust poate părea astăzi sistemul, pe atât de vulnerabil poate deveni în viitor. Prin urmare, le-am cerut tuturor companiilor ca 20% din veniturile curente ale fiecăreia în parte să meargă în investiţii. Am inaugurat câteva investiţii în 2017, iar altele au fost demarate cu termen de finalizare 2018 – 2019. Să nu uităm că anul trecut am început şi cea mai mare investiţie în sectorul energetic din ultimii 10 ani: termocentrala de la Iernut. Nu mai puţin important este şi faptul că tot în 2017 am făcut prima plată prin Planul Naţional de Investiţii de la înfiinţarea acestuia în 2013”, se mai arată în declaraţia transmisă presei.

Rentabilizarea companiilor energetice
Petcu a adăugat că o altă direcţie în care a acţionat a fost rentabilizarea companiilor energetice în care statul român este acţionar majoritar. “De departe, cred că CEO (Complexul Energetic Oltenia – n.r.) a fost una dintre cele mai active companii de stat în 2017! A fost primul an din istoria companiei în care a înregistrat profit: 333 de milioane de lei (profit brut pentru primele 9 luni). Cifra de afaceri a CEO a atins 2,1 miliarde de lei, faţă de 1,5 miliarde de lei cât înregistra în 2016. Rezultate bune au înregistrat şi celelalte companii: Romgaz a produs cu 24% mai multe gaze naturale faţă de perioada similară din 2016, Grupul Electrica a distribuit în primele nouă luni din 2017 o cantitate de aproximativ 13,4 TWh de electricitate, în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, Nuclearelectrica a produs în primele nouă luni din 2017 cu 2% mai multă electricitate, iar profitul net al companiei a crescut cu 120%, Hidroelectrica a avut la nouă luni un profit brut cu 6% mai mare etc”, a mai arătat ministrul demisionar. În opinia sa, România are un viitor mare în zona energetică. “La întrunirile europene din sectorul energiei, România este printre puţinele ţări de la masa statelor Uniunii care poate vorbi despre resurse. Or asta înseamnă că ţara noastră îşi poate asuma un asemenea rol. Trebuie să ne jucăm acest rol, să-l întărim şi să-l accelerăm. Iar în 2017 am făcut-o. Am găzduit în ţara noastră două dintre cele mai importante evenimente internaţionale în sectorul energiei: mă refer la CESEC şi la reuniunea 16+1, împreună cu China. Din punctul meu de vedere, aceste două evenimente sunt o dovadă că România este privită, la nivel internaţional, ca un jucător activ în piaţa energetică”, a continuat Petcu. În final, el şi-a exprimat convingerea că aceste linii de acţiune, în concordanţă cu Programul de Guvernare, vor fi duse mai departe, în aceeaşi dinamică, de colegul său Anton Anton, pe care îl va sprijini.”Rămân alături de interesele României în acest domeniu şi le voi susţine din poziţia mea de parlamentar”, a conchis fostul ministru. Toma Petcu a preluat mandatul de ministru al Energiei în ianuarie 2017. El a decis, vineri, să se retragă din această funcţie, din motive personale.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here