Nicolae Diaconu, comemorat de prieteni în Biblioteca Ţicleni

365

diaconu (9)Scriitorul şi omul de cultură Nicolae Diaconu a fost omagiat vineri la Ţicleni, localitatea în care s-a născut şi pe care o iubea atât de mult. Mai mulţi oameni de cultură dar şi oameni simpli, care l-au cunoscut, s-au strâns la Biblioteca locală pentru a-şi aminti de el. Sufletul evenimentului a fost neobosita Victoria Diaconu, soţia scriitorului.

Nicolae Diaconu a plecat dintre noi în urmă cu cinci ani. Mulţi ani în care ar fi putut continua proiectele pe care nu a apucat să le finalizeze. Au fost, însă, şi multe altele care îi poartă numele. Nicolae diaconu (4)Diaconu a fost un acerb susţinător şi iubitor al operelor lui Constantin Brâncuşi. El gândea şi îşi expunea peste tot părerea că acestea ar trebui ferite de huligani dar, în acelaşi timp, să le fie iubitorilor la îndemână, să le poată privi de aproape. Nicolae Diaconu a fost şi cel care s-a opus dezasamblării Coloanei lui Brâncuşi, pornind o întreagă campanie împotriva lui Radu Varia. De numele său au fost legate şi multe alte evenimente culturale dar şi oameni de cultură. Mulţi scriitori printre care şi Adrian Frăţilă au povestit că îi poartă un respect deosebit şi o recunoştinţă pentru faptul că i-a făcut vizibili în ţară, în revistele de specialitate. De asemenea şi Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, unul dintre organizatorii evenimentului, îşi aminteşte de Diaconu. „Am avut onoarea şi plăcerea să îl cunosc. Nu suficient de mult, dar ştiu ce fel de om a fost”, a declarat Bratu.

„O mare pierdere”

diaconu (5)Oamenii de cultură contemporani îşi amintesc cu drag de el şi de relaţia pe care au avut-o. Vizionarea unor bucăţi de interviu cu Nicolae Diaconu i-a emoţionat. „Auzindu-l şi văzându-l pe Nae în secvenţele acestea mi-am dat seama cât de dor mi-a fost de el. Mi-am dat seama, încă o dată, din tot sufletul, ce pierdere uriaşă a fost pentru noi toţi, şi în plan personal şi în plan colectiv. Faptul că Nicolae Diaconu nu a putut să îşi ducă până la capăt proiectele… şi câte proiecte avea. Îmi este greu să vorbesc despre el. Am avut norocul să îl cunosc pe Nicolae încă din perioada mea de liceu”, a povestit Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Pagini de jurnal

Cu ocazia comemorării a fost lansat şi volumul „Noaptea lui Orfeu” în care au fost strânse mai multe materiale puse la dispoziţie de către Victoria Diaconu. „Eu am strâns materialele, pagini de jurnal, poeme şi aprecieri, i le-am dat lui Aurel Antonie, el le-a cules şi apoi am mers cu ele la tipografie şi am scos această carte. Paginile de jurnal, din păcate, sunt foarte puţine. Ori de câte ori primea câte o agendă, sau la început de an, începea un jurnal dar îl lăsa, după scurt timp. Niciodată nu s-a ţinut serios de asta”, a povestit soţia lui Nicolae Diaconu. În biblioteca din Ţicleni, care îi poartă numele, au fost urmărite imagini cu Nae, aşa cum îl ştiu prietenii şi au fost depănate amintiri cu şi despre el, păstrându-l viu în memorie şi în viaţa culturală din Gorj.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here