Noutăţi în Sănătate, la început de an

2784

După luni de consultări şi dezbateri, Ministerul Sănătăţii a realizat varianta finală a pachetului de servicii medicale de bază, pachetului minimal, pachetului de programe naţionale, precum şi lista de medicamente actualizată. Potrivit conducerii ministerului, aceste pachete  îşi propun să conducă la cheltuirea mai corectă şi mai eficientă a banilor publici, prin direcţionarea pacienţilor, astfel încât o problemă de sănătate să poată fi tratată mai repede, mai aproape de ei şi mai eficient.

Pe final de 2013, Ministerul Sănătăţii a postat pe pagina sa de internet proiectul final de Hotărâre a Guvernului referitor la aprobarea pachetului de servicii medicale de bază şi a pachetului minimal. Variantele finale cuprind observaţiile şi propunerile comisiilor de specialitate, asociațiilor de pacienţi, altor organizaţii profesionale şi, de asemenea, acordul scris al Comisiei Europene.

Serviciile acordate pacienţilor neasiguraţi
Beneficiarii pachetului minimal de servicii medicale sunt cetăţeni neasiguraţi. Ei vor avea acces la: servicii medicale de urgenţă; servicii  de prevenţie acordate la nivelul medicului de familie – consultaţii şi analizele de evaluare a riscului (Hipertensiune şi diabet),  monitorizarea periodică a persoanelor depistate şi acordarea tratamentului necesar; consultaţii de planificare familială.
Totodată, o atenţie deosebită se va acorda gravidei şi lehuzei prin acordarea de consultaţii de monitorizare atât la medicul de familie, cât şi în ambulatoriul de specialitate, asigurându-se totodată şi naşterea.
Serviciile spitaliceşti pentru cetăţenii neasiguraţi vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgenţă, dar şi pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic.

Dezvoltarea asistenţei primare şi ambulatoriului de specialitate
Pachetul de servicii medicale de bază urmăreşte dezvoltarea serviciilor de asistenţă primară şi ambulatoriu de specialitate, dar şi descărcarea sectorului spitalicesc de internările nejustificate.
Proiectul introduce pentru prima dată în sistemul de sănătate din România consultaţiile multidisciplinare de specialitate în ambulatoriul integrat, astfel încât pacienţii cu afecţiuni complexe să beneficieze de evaluarea stării de sănătate în echipe de specialişti. De exemplu, managementul afecţiunii oncologice – pacientul beneficiază simultan de expertiza medicilor specialişti – oncolog, radioterapeut şi chirurg.
În ambulatoriul de specialitate sunt disponibile examinări paraclinice variate şi au fost introduse noi analize: teste speciale pentru bolile autoimune şi teste pentru boli endocrine, toate aceste analize nefiind susţinute în prezent din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
De asemenea, s-a introdus un set de proceduri medicale care pot fi efectuate în ambulatoriul de specialitate, o gamă largă de explorări funcţionale şi de imagistică, cum ar fi scintigrafia paratiroidiană.
În ceea ce priveşte serviciile spitaliceşti, se vor trata toate afecţiunile care necesită internare.
Stabilirea tipului de spitalizare se va face în funcţie de afecţiune, de complexitatea procedurilor terapeutice şi de durata supravegherii de care trebuie să beneficieze pacientul.
Toate aceste acţiuni vor fi realizate în primul trimestru al anului 2014.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here