O nouă schemă de minimis pentru a ajuta angajarea absolvenţilor gorjeni

557

Întreprinderi mici şi mijlocii, şi microîntreprinderile vor primii subvenţii dacă vor angaja tineri absolvenţi, promoţia 2014, în cadrul unei Scheme de ajutor de minimis “Locuri de muncă subvenţionate”. Acest aspect a fost discutat de către autorităţi împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri din judeţ, la Comisia de Dialog Social, care a avut loc joi la Prefectura Gorj.

Potrivit şefului Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie din cadrul Ministerului Economiei, Radu Mihai Ghinea, obiectivul prezentei scheme îl constituie dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale tinerilor absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ secundar şi terţiar în 2014, aflaţi în tranziţie de la şcoală la viaţa activă, prin învăţarea la locul de muncă şi subvenţionarea locurilor de muncă în vederea creşterii ratei de ocupare în rândul tinerilor integraţi la primul loc de muncă, după absolvire. Durata schemei este de 12 luni de la semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele aprobate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
“Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor din toate sectoarele, cu excepţia celor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1407/2013. Nu sunt eligibile pentru a fi selectate în cadrul programului I.M.M.-urile din sectoarele/domeniile: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, produse energetice definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie, precum şi activităţile excluse de normele europene, pentru care nu se poate acorda ajutor de minimis în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea art. 107 si 108 din Tratat ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 352 din 24 decembrie 2013”, se arată în comunicatul de presă.

Picture 51574.000 euro, valoare minimă solicitată
Ajutorul de minimis se acordă angajaţilor prin intermediul IMM-urilor, valoarea minimă a ajutorului financiar ce poate fi solicitat de un IMM fiind de 4.000 euro (echivalentul în lei), după cum urmează:sub formă de sume nerambursabile, pentru acoperirea cheltuielilor salariale complete cu angajaţii noi în limita a 1575 lei /luna pentru studii medii şi 2328 lei /luna pentru studii superioare, pe o perioadă de minim 6 luni şi maxim 12 luni.
Valoarea maximă a subvenţiei acordate pentru plata salariului net este de 900 lei/lună pentru studii medii şi 1300 lei/lună pentru studii superioare.
Numărul maxim orientativ de posturi care vor face obiectul subvenţionării, în funcţie de categoria în care se încadrează beneficiarul schemei de minimis, este următorul: pentru microîntreprinderi – 3 locuri de muncă nou create (posturi); pentru întreprinderile mici – 7 locuri de muncă nou create (posturi); pentru întreprinderile mijlocii – 15 locuri de muncă nou create (posturi). De asemenea un IMM poate încheia un singur contract/absolvent pe toată perioada de implementare a proiectului, care poate fi modificat prin acte adiţionale cu respectarea prevederilor ghidului solicitantului condiţii specifice.

Picture 5140Cererea de plată, după achitarea salariilor
Cererea de plată a ajutorului de minimis se depune după achitarea lunară a salariilor, conform contractului de finanţare semnat între Societate, Absolvent şi Departament. Plata ajutorului de minimis se face prin întreprinderile angajatoare conform contractului de finanţare semnat între Societate, Absolvent şi Departament; Contractul individual de muncă cu absolventul trebuie să fie încheiat pe o perioadă de minim l an iar data semnării trebuie să fie ulterioară datei de semnare a contractului de finanţare. Grupul ţintă eligibil în cadrul acestor proiecte include numai cetăţeni ai statelor membre UE cu domiciliul sau reşedinţa legală în România.
Andrada Bărăitaru

sef IMM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here