Pacienţii din spitalele gorjene achită coplata de la 1 aprilie

356

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului. Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Există şi câteva categorii de pacienţi care nu vor achita coplata.

De la 1 aprilie, pacienţii gorjeni, dar nu numai, vor fi nevoiţi să plătească la externare o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei. Cuantumul exact al coplăţii va fi stabilit de fiecare spital în parte. „În şedinţa de Guvern din 20 martie s-a aprobat şi HG prin care s-a aprobat contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014. Cu această ocazie, s-a introdus şi coplata numai pentru asistenţa medicală spitalicească pentru spitalizare continuă în cuantum de 5 până la 10 lei, plătibilă o singură dată, la externarea pacientului. Cuantumul va fi stabilit de fiecare unitate sanitară în parte, pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de Administraţie. Fac excepţie de la coplată; serviciile pentru internările obligatorii pentru bolnavii psihici prevăzuţi în articolele 105, 113 şi 114 din Codul Penal; cele dispuse prin ordonanţă dispusă de procuror pe timpul judecării sau urmăririi penale; serviciile oferite pacienţilor care necesită spitalizare de lungă durată (ani) şi servicii acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa”, a explicat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Pacienţi scutiţi de la coplată
Potrivit directorului adjunct al CJAS Gorj, „nu se percepe coplata de la: copii până la 18 ani, tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu aibă venituri din pensie sau alte surse; pensionarii cu pensii sub 740 lei, care au venituri doar din pensie”. Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Sindicatele, pro şi contra noilor reglementări
Părerile sindicaliştilor din sistemul sanitar gorjean sunt împărţite când vine vorba despre coplată. „Consider că nu va aduce nimic bun nici pentru pacienţi şi nici pentru personalul medical, în speţă asistenţii medicali, care vor avea o sarcină de serviciu în plus, care nu are legătură cu profesia lor. Afirm asta pentru că şi în week-end se vor face externări şi atunci asistenţii vor fi nevoiţi să încaseze coplata, sarcinile de serviciu ale lor fiind şi aşa prea multe, mai ales că personalul din spitale este foarte puţin la număr”, a mărturisit Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.
Pe de altă parte, liderul Sindicatului SANITAS Gorj consideră că introducerea coplăţii este benefică, reprezentând o modalitate de majorare a bugetelor spitalelor. „Este o sumă nu foarte importantă, dar care va putea contribui la bugetul unităţilor sanitare. Eu sunt pro oricărei măsuri luată de Guvern sau altcineva, care aduce bani în sistem, pentru că eu sunt lider de sindicat şi lupt pentru drepturile oamenilor pe care îi reprezint”, a menţionat Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here