Părtaşi la împărţirea nimicului

440
Numărul persoanelor optimiste în privinţa vieţii economice şi sociale a românilor în 2010 este în continuă scădere. Nici nu se întrevede o altă soartă atâta vreme cât dinspre guvernanţi apar numai semnale proaste. Ne aflăm la sfârşitul primei săptămâni de lucru a parlamentarilor care abia aşteaptă să intre în vacanţă, de parcă până acum s-ar fi omorât cu munca.

Au abilitat Guvernul să emită ordonanţe simple, iar discuţiile asupra Bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe anul 2010 sunt ca şi inexistente.

Părerile unanime sunt că această sinistră „coproducţie” FMI – Guvern care este Bugetul pe 2010 va trece prin Parlament ca gâsca prin apă. Cum spuneam şi ieri, iniţial, PSD a adus vreo 2.000 de amendamente, PNL o altă mie de amendamente, apoi numărul acestora a crescut spre un total de 6.500, şi urmau ca acestea să fie prezentate şi discutate în comisiile reunite de buget-finanţe. Numai că, prin pierderea unui document centralizator al acestor amendamente, s-a pierdut o zi de dezbateri. Ieri, parlamentarii au avut desigur o zi scurtă şi n-au reuşit să facă mare lucru. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, ba ameninţă cu demisia, ba afirmă că nici un amendament care ar viza o creştere a cheltuielilor nu va fi acceptat. Aşa a căzut la vot şi intenţia liberalilor de a spori la 6% din buget suma alocată sănătăţii.
Şi cum coaliţia PD-L – UDMR, ajutată de Grupul Independenţilor dependenţi de ciolan este ca număr de parlamentari în continuă creştere, ne vom trezi cu un Buget superficial rupt de realitatea cruntă ce o trăim şi care va adânci criza economică existentă. „Udemerit” bine, nedumeritul prim ministru Emil Boc a numit şase maghiari în posturi importante – 3 prefecţi şi tot atâţia subprefecţi. A scăpat cu greu judeţul Vaslui, pe care nu se ştie de ce şi-l doreau şantajiştii de la UDMR. Care în vremea PNL- Tăriceanu ajunseseră să pună mâna şi pe conducerea judeţului deloc maghiar Mehedinţi. Doar simpla ameninţare cu abţinerea de la votarea bugetului asigurărilor sociale rămâne, semn că Marko Bela ar mai vrea şi alte funcţii pentru cei de aceeaşi gintă cu domnia sa. În rest, micul premier şi marele preşedinte par mulţumiţi. Ce dacă poporul o duce greu. Alegerile fură câştigate şi până la viitoarele alegeri parlamentare, din 2012, căruţa PD-L – UDMR merge chiar dacă scârţie din toate încheieturile.
Aşa se face că, deşi au dispărut subvenţiile din agricultură, nimănuia nu-i pasă că circa 70% din exploataţiile agricole se vor închide şi peste 10.000 de salariaţi din agricultură vor intra sigur în şomaj.
Aberantele declaraţii ale ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, anunţă că anul 2010 va fi unul de creştere economică. Cu toate că specialiştii români şi chiar directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Pascal Lamy, susţine că ieşirea economiei mondiale din criză în acest an nu este garantată din cauza „bulelor” create de investiţiile străine de fonduri publice în sistemul financiar pentru evitarea colapsului acestora. România – „graţie” cuplului distructiv Băsescu-Boc – a scos din faliment filialele de la noi ale băncilor străine, prin susţinerea lor cu bani împrumutaţi de la FMI, datorii pe care le vor plăti contribuabilii români timp de vreo trei-patru generaţii de acum încolo. Deşi normal ar fi fost ca cu aceşti bani de la FMI să fie susţinute sectoarele productive generatoare de locuri de muncă şi aducătoare de profit pentru statul român. Nu sunt susţinute economia ţării, construcţiile şi agricultura rămase la pământ şi aşa vor agoniza.
Mai acum câteva zile se vorbea de 80.000 disponibilizaţi conform prevederilor proiectului Bugetului pe 2010. Ministrul Finanţelor anunţă acum nu mai puţin de 100.000 de viitori şomeri în sistemul bugetar. Cică vreo 75.000 sunt posturi neocupate în sistemul bugetar, alte 20.000 de persoane ar urma să fie disponibilizate prin reorganizarea agenţiilor statului, iar ministerul Educaţiei vrea să reducă de la 1 septembrie numărul de posturi din învăţământul preuniversitar.
Aceste veşti sumbre venite dinspre Guvern, la care se adaugă şi disponibilizările din sectorul privat anunţă un an 2010 îngrozitor. Bugetul pe 2010, unul prost ticluit, împarte nimicul la cei favorizaţi de coaliţia la putere, iar poporenilor şi opoziţiei nu le rămâne decât speranţa deşartă în supravieţuire şi vremuri mai bune din 2012 ori 2014 încolo!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here