Peste 6.000 de turişti, la Rânca, sâmbătă – Salvamontiştii gorjeni au avut 28 de intervenţii

În prima săptămână a vacanţei de iarnă, în zona Rânca s-a înregistrat un aflux de turişti; cea mai aglomerată zi a fost sâmbătă, 26 decembrie, când au urcat la munte peste 6.000 de persoane. Salvamontiştii gorjeni au fost solicitaţi să intervină la 28 de cazuri, cele mai multe accidente petrecându-se pe pârtiile de schi şi săniuş; 11 persoane au fost trimise la spital, după ce li s-a acordat primul ajutor şi au fost stabilizate.

29 au avut parte de o săptămână solicitantă. Ei au participat la nu mai puţin de 28 de intervenţii. „16 accidente au fost pe pârtiile de schi şi săniuş, 5 în staţiune, 7 cazuri primite direct la cabinetul medical din Baza Salvamont. Dintre acestea 11, după acordarea primului ajutor şi stabilizare, au fost direcţionate către unităţile medicale pentru control de specialitate suplimentar; două au fost transportate cu ambulanţa salvamont, restul având afecţiuni minore au fost tratate pe loc şi şi-au continuat sejurul în staţiune”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.
Potrivit aceleiaşi surse, cazurile la care s-a intervenit au fost accidente specifice începutului de sezon: entorse, fracturi, plăgi şi altele. „Numărul accidentelor este, totuşi, mic în comparaţie cu numărul mare de turişti care s-au aflat zilnic în Rânca: între 2.000 şi 5.000 de persoane, sâmbătă fiind peste 6.000”, precizează Cornoiu.

Mai mulţi salvamontişti la Rânca
Asistenţa a fost asigurată la Rânca, zilnic, cu 6 salvamontişti, numărul acestora fiind suplimentat şi ajungând la 10 salvatori în zilele de week-end, când s-a înregistrat un aflux maxim de turişti în staţiune. „În această săptămână asistenţa salvamont în Rânca va fi asigurată cu 7 salvatori, iar începând de joi numărul acestora va creşte până la 12, ţinând cont şi de creşterea numărului de turişti care vor sosi pentru sfârşitul de an, cât şi de o posibilă schimbare a vremii. Efectivele de salvatori vor rămâne suplimentate în staţiune până la sfârşitul vacanţei şcolare, cabinetul medical din baza salvamont va funcţiona 24/24 şi o ambulanţă salvamont este dislocată permanent în staţiune. Sperăm să trecem cu bine peste acest vârf, de sezon turistic de iarnă; este o perioada grea cu mii de oameni în staţiune şi trebuie să răspundem nu numai solicitărilor din locurile de practicare a sporturilor de iarnă sau de pe traseele turistice, ci şi celor din staţiune, din locaţiile de cazare, unde cazuistica este mult mai diversificată şi mai dificilă”, a menţionat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.
Cabanierii din Rânca spun că rezervările pentru perioada Crăciunului au fost peste 90%, de Revelion procentul fiind mai mare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here