Ploile abundente au afectat zeci de gospodării şi însemnate suprafeţe agricole

452

inundatii (12)Ploile care au căzut în ultimele zile pe teritoriul judeţului nostru nu au provocat pagube, însă numărul gospodăriilor afectate a crescut după cantităţile de apă abundente ce au căzut ieri noapte.

În Iezureni, trei case afectate
Trei gospodării au fost afectate în cartierul Iezureni, unde au fost solicitaţi pompierii să intervină pentru a scoate apa. În una dintre gospodării apa a intrat inclusiv în atelier şi beci, având în jur de o jumătate de metru adâncime. „Am intervenit în cartierul Iezureni. Acţiunea a durat în jur de şase ore”, a declarat Cătălin Bejancu, ofiţerul de presă al inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.
Gospodăria cea mai afectată este cea a unui bătrân care se deplasează cu ajutorul unui baston şi care spune că de mai mulţi ani casa îi este inundată în momentul în care precipitaţiile sunt mai bogate. Acesta crede că apa se strânge tocmai la el în curte din cauza unui restaurant care se află la câteva sute de metri distanţă şi care, spune bărbatul, nu îndeplineşte toate normele de construcţie, împiedicând apa să se scurgă cum trebuie prin şanţ. În jur de şase ore au lucrat pompierii la evacuarea apei din cele trei curţi şi din beciul şi atelierul cetăţeanului cel mai afectat de ape.
La Peşteana, 20 de gospodării inundate de Jiu
inundatii (16)Un număr de aproape 20 de gospodării din comuna gorjeană Bâlteni au fost inundate ieri de apele revărsate ale râului Jiu. Râul şi-a ieşit din matcă pe raza satului Peşteana şi a inundat câteva zeci de hectare de terenuri agricole, ajungând şi la gospodăriile care sunt acoperite de ape de fiecare dată când plouă mai puternic. Câţiva localnici supăraţi de situaţia respectivă au mers în cursul zilei la primarul comunei Bâlteni, Vasile Vlădoianu, pentru a-i reproşa că nu previne astfel de situaţii. Primarul a declarat pe parcursul discuţiilor respective că situaţia datează de 40 de ani şi el încearcă să o rezolve în cursul anului viitor.
Vlădoianu a menţionat, de asemenea, că debitul râului este în scădere şi că nivelul apelor nu va mai creşte, sătenii veniţi în biroul său spunându-i acestuia că urmau să nu doarmă azi-noapte, de teamă ca apa să nu intre peste ei în case, aşa cum s-a mai întâmplat în urmă cu cinci ani.
În Gorj au mai fost inundate în această săptămână alte circa 20 de gospodării şi suprafeţe însemnate de terenuri agricole, după ce râurile Motru, Orlea şi Tismana şi-au ieşit din matcă din cauza precipitaţiilor abundente. Prefectul judeţului, Liviu Andrei, a anunţat că ISU Gorj nu a raportat ca fiind probleme, pompierii militari nefiind chemaţi să scoată apa pentru că, la cât lac s-a format acolo, nu ar avea unde s-o deverseze.
Dorina Cioplea,Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here