Premiant al Anualei de Arhitectură, originar din Gorj, câștigător al unei competiții internaționale de arhitectură

Tânărul arhitect gorjean Hadrian Stoian, ale cărui lucrări au putut fi admirate în urmă cu câteva luni în cadrul unei expoziții la sediul UAP Târgu-Jiu, și-a trecut în palmares recent un premiu deosebit de important câștigat la o competiție internațională, alături de o altă colegă din România.

La începutul acestui an, la Târgu-Jiu, filiala locală a Uniunii Artiștilor Plastici din România a organizat vernisajul unei expoziții de arhitectură a Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Oltenia și Uniunii Arhitecților din România – Filiala Județeană Gorj. În cadrul evenimentului, s-au regăsit 25 de lucrări prezentate în cadrul Anualei de Arhitectură 2015 a Ordinului Arhitecților din România (OAR) – Filiala Teritorială Oltenia. Printre cele 25 de proiecte expuse s-a numărat și cel al unui tânăr arhitect gorjean, care a reușit să obțină una dintre cele trei mențiuni acordate de juriu. Este vorba de Hadrian Stoian care, recent, alături arhitectul de origine română Maria Tîlvescu, au reușit să obțină locul al doilea la un concurs internațional cu proiectul ”Sacred Space in Senegal”, echipa formată din cei doi arhitecți români intrând în competiție cu numele de ”Scuriania”.
Proiectul acestora și al altor competitori au fost evaluate de un juriu specializat în perioada 1-7 mai, iar rezultatele finale au fost anunțate pe 14 mai. Competiția internațională de arhitectură ”Kaira Looro Architecture Competition – Sacred Architecture” a fost organizată de renumitul japonez Kengo Kuma care a și prezidat juriul. Concursul s-a desfășurat în Senegal, iar termenul limită de înscriere a echipelor din lumea întreagă a fost 23 aprilie.

Stagiu de pregătire la Tokyo pentru cei doi români
Premiile puse la bătaie se ridică la mii de dolari, iar gorjeanul Hadrian Stoian, alături de Maria Tîlvescu vor avea ocazia, în urma ocupării locului secund la această competiție internațională, să deruleze un stagiu de pregătire în cadrul echipei renumitului Kengo Kuma.
Arhitectul japonez este profesor la Școala de Arhitectură din cadrul Universității din Tokyo, iar biroul său, ”Kengo Kuma și Asociații”, reunește pentru 150 de specialiști în arhitectură, care își desfășoară activitatea în Tokyo și Paris, executând proiecte importante materializate în clădiri impresionante în întreaga lume.
Gorjeanul Hadrian Stoian a obținut în cadrul Anualei de Arhitectură Oltenia 2015 mențiune pentru proiectul „Atrium Family House“. Totodată, colega sa, Maria Tîlvescu, alături de care s-a clasat pe locul secund la competiția din Senegal, este cunoscută la nivel de România ca fiind autoarea conceptului ”Rezistență și represiune în Bihor”. Acest memorial vorbeşte despre cei încarceraţi în lagărele din această zonă şi despre ororile la care au fost supuşi pe timpul detenţiei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here