Primarul din Turcineşti, cotat la aproape 65% în sondaje: ,,Eu stau cu ochii pe investiţii, alţii fac campanie electorală”

999

primar turcinestiEdilul local din comuna Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, a făcut un bilanţ al mandatului său de primar al comunei. Este mulţumit de ce a realizat deşi i s-au pus şi i se mai pun încă piedici în realizarea proiectelor pentru comunitate.

Primarul se declară însă optimist, deşi se aşteaptă la o campanie electorală destul de murdară, contracandidaţii săi făcându-şi deja campanie prin localitate.

 

Reporter: Domnule primar s-a stabilit data alegerilor. Aţi intrat în linie dreaptă şi vă pregătiţi pentru scrutinul din vară. Vă aşteptaţi la o campanie curată, sau nu?

Vasile Gogălniceanu: La noi deja s-a început campania cam de aproape o lună de zile. Nu din partea mea, din partea celorlalţi contracandidaţi la care mă şi aştept la o campanie care nu va fi prea curată. De fapt, unul dintre contracandidaţii mei este mai dornic să candideze. Deja s-a început să se lucreze murdar, dar sunt sigur că se va lucra şi mai urât în campanie. S-a început cu comandarea de articole în presă. Se comandă articole, apoi se cumpără ziare şi publicaţiile sunt puse în fiecare poartă. Prin aceste articole, cred însă că cei care le plătesc, nu au reuşit decât să supere oamenii, pentru că, de exemplu, unul din articole spunea că prin conductele din Turcineşti nu curge apă, că nu-i bună. Oamenii văd însă că au apă la robinet şi este chiar foarte bună. Apoi s-au mai făcut nişte sondaje în comună, în ultima perioadă. Un sondaj s-a făcut pentru alt partid, dar s-a făcut profesional, şi am aflat şi eu rezultatele şi sunt foarte bune.

Rep.: Sunteţi pe primul loc?

V.G.: Da, la distanţă, am 64 %. A mai făcut nişte sondaje, se pare că PDL-ul, dar un presupus candidat mergea înaintea lor. Dar aşa, ăla nu-i sondaj. Dar, în fine, nu comentez ce fac ceilalţi, pe mine mă interesează ce am eu de făcut. În această perioadă viceprimarul, care e dornic să candideze, şi-a luat concediu şi eu am rămas practic cu primăria singur. E perioada când se depun cererile de subvenţie la APIA şi sunt zeci de adeverinţe pe care le dăm zilnic. Nu pot să plec mai mult de o oră din primărie pentru că trebuie semnate adeverinţele.

80% din fântâni, fără apă

Rep.: Dumneavoastră staţi la primărie, iar contracandidaţii fac campanie?

V.G.: Da, fac campanie. Păi mă scutesc de treabă, pentru că dacă ei lucrează în felul în care au lucrat, îmi fac ei campanie şi nu are rost să mai muncesc eu. Eu mă ocup de ce am la primărie, de investiţii, să menţin apa să meargă, pentru că după cum ştiţi la Craiova am reuşit şi am câştigat procesul cu prefectura, dar încă nu am oameni angajaţi. Sunt în curs de predare la Aparegio şi aici mai sunt nişte probleme şi trebuie să mă asigur, de unul singur, cum pot să o întreţin, pentru că la ora actuală dacă s-ar întrerupe apa în comună cred că ar fi revoluţie. 80 % din fântâni nu au apă.

Rep.: Contracandidaţii vor scoate ceva din mânecă în campania electorală împotriva dumneavoastră? Dacă da, la ce vă aşteptaţi?

V.G.: Da, sunt dosare. Deja le-au scos pentru că atâta timp cât s-au dat acum două săptămâni prin comună sute de ziare, vă daţi seama că asta este. Bine, ei speră că se finalizează un dosar la Bucureşti, dar eu sper că se va finaliza în favoarea mea pentru că ştiu că nu am făcut nimic şi nu există niciun prejudiciu. Dar ei încearcă tot felul de variante. Nu mă deranjează însă asta, mă deranjează când se scriu aberaţii în presă.

Rep.: De regulă nu sunteţi întrebat, nu vi se ia punctul de vedere?

V.G.: Da, nu sunt întrebat. Vă dau şi un exemplu. Au venit recent de la o televiziune din Târgu-Jiu, au făcut o emisiune, au zis că este pentru comună, dar de fapt erau vorbiţi apoi cu domnul subprefect, Marcel Romanescu, în emisiune a apărut şi dânsul, iar acesta a început să mă atace. Le-am spus celor din echipa TV că am un proiect de canalizare pe care mi l-a respins Mediul, că o să revin din nou pentru că am dat bani mulţi pe acest studiu, iar domnul subprefect, acum câteva seri, a spus la televizor că nu o să văd niciodată canalizarea. Deci, practic, a confirmat că ştie de respingerea lui. Orice realizare pe care am făcut-o şi-o atribuie, iar orice nerealizare o dă pe seama mea. Şi legat de apă, Hotărârea de Guvern cu apa este din 31.10.2007, atunci au intrat banii în contul primăriei, iar înainte de campania din 2008 s-a început iar cu frâne, piedici aşa cum se întâmplă acum. Am mers înainte, am realizat-o, funcţionează de aproape doi ani, în schimb orice hotărâre am dat şi orice dispoziţie am dat, legat de apă, mi-au fost atacate de Instituţia Prefectului Judeţului Gorj. Dovadă că sunt nedrepte şi sunt făcute tendenţios, ca să-mi oprească apa, o dovedeşte faptul că la Curtea de Apel mi-a fost admis recursul, fiind lăsată sentinţa dată de instanţa de fond de aici. Deci mi s-a dat dreptate şi mi s-a spus că decizia este bună.

,,Nu îmi fac probleme cu PDL-ul la Turcineşti!”

Rep: Pe raza comunei dumneavoastră şi-a făcut o casă şi preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ, va vota la Turcineşti?

V.G.: Da, ştiu că i-am dat adeverinţa de schimbarea domiciliului. Dânsul locuieşte acum în Turcineşti. Până acum am colaborat bine, mi-a promis mai multe lucruri dar, până în prezent, nu prea am realizat nimic. Sper ca în perioada care mai este, cam scurtă, să vedem ce se mai poate face. Speranţa moare ultima.

Rep.: Va întări grupul PDL-ul din comună, prezenţa lui Ion Ruşeţ în Turcineşti?

V.G.: Nu îmi fac probleme cu PDL-ul la Turcineşti. Am înţeles că au în plan să îl ia pe viceprimar la PDL, dar încă nu e stabilit. S-au făcut sondaje în sensul acesta, să vadă democrat-liberalii dacă se merită sau nu. Dacă nu reuşesc să-l ia înseamnă că domnul vice va rămâne pe dinafară sau va candida independent. Probabil asta merită.

Rep: Şi credeţi că viceprimarul Dumitru Modrea ar candida, în aceste condiţii, independent?

V.G.: Da, cred că va merge, indiferent cum, pentru că e dornic tare să candideze. Ţinând cont de cum a lucrat şi ce a făcut în ultimii patru ani, e uşor la primărie.

Rep.: Adică, să înţelegem că nu a prea trecut pe acolo?

V.G.: Da, cam aşa ceva..

Canalizarea localităţii, promisiune pentru următorul mandat

Rep.: Ce le promiteţi localnicilor din Turcineşti pentru noul mandat?

V.G.: În 2004 nu am promis nimic, în 2008 la fel, nu am promis multe, iar acum prea multe nu pot să promit. Spun doar că pentru viitor am în vedere canalizarea, care este strict necesară, extinderea reţelelor electrice care acum se fac pe banii primăriei sau oamenilor şi după aceea le preia Electrica, am trei studii de fezabilitate, sunt cu ele gata. Pentru una din zone care este mai urgentă am şi prevăzut bani în buget, iar în şedinţa de luni aprob investiţia şi în câteva luni cred că se realizează. Celelalte două sunt mai scumpe, când o să termin studiu o să merg să văd pe unde pot găsi resurse, pe la Consiliul Judeţean sau pe la Electrica. Pentru apă nu sunt probleme, deci cum termin proiectul pot să trec la realizări pentru campanie. Mi-au mai rămas bani de la apă, chiar dacă zic unii că i-am mâncat, mai sunt mulţi bani. La drumurile comunale nu mai am practic nimic de făcut, tot drumul comunal 148 este asfaltat, terminat anul trecut. Mai am uliţele care sunt destul de mari. Am un proiect pentru care încerc de mult timp să găsesc să accesez fonduri. Până în prezent nu am reuşit, sper să reuşesc în continuare. Mai am drumul judeţean care merge spre Schela, a început să se deterioreze. Consiliul Judeţean deja face verificări topo şi întocmeşte o documentaţie tehnică pentru reabilitarea drumului judeţean. Şi în funcţie de cum au posibilităţi mai mari o să se găsească fonduri. Şi acest drum se va moderniza cred că spre sfârşitul anului.

Rep.: Dumneavoastră spuneţi că nu promiteţi multe, dar aveţi multe în plan!

V.G.: Da, mai bine aşa… La şcoli nu mai prea am ce face pentru că Şcoala Generală, unde am comasat V-VIII, am reabilitat-o, am avut nişte bani şi am făcut de trei ori licitaţii ca să pot să-i termin pe toţi. Anul trecut am reuşit şi am terminat. Este o şcoală modernă, deşi are 60 de ani. Am făcut reparaţii capitale. Am luat-o de sus: acoperiş, exterior, interior, reparaţie capitală partea electrică, încălzire centrală. Deci este o şcoală modernă. Copiii sunt cam puţini, dar facem toate eforturile ca să atragem copii cât mai mulţi. În general ne pleacă mulţi în oraş, deoarece au locuinţă şi în oraş. La noi I-IV funcţionează în toate satele simultan. Unii chiar au început să îi aducă înapoi pe copii la V-VIII pentru că sunt condiţii, cu microbuzul.

,,Am făcut o deszăpezire bună!”

Rep: Aţi avut o iarnă foarte grea şi dumneavoastră ca şi alte autorităţi din Gorj, i-aţi făcut faţă? Ştim că aţi urcat pe tractor, motiv pentru care v-aţi ales cu unele critici.

V.G.: Da, păi de fiecare dată nu a convenit, unii au zis chiar că mi-am făcut campanie. Am urcat de nevoie, pentru că pe tractor e plăcut să mergi o oră, dar după opt ore cât am făcut astă iarnă, sau după zece ore, m-am dat jos şi nu mai puteam merge. Am făcut o deszăpezire foarte bună. Pe tractor am tot şoferul de pe microbuz şi când trebuia să ducă copiii la şcoală, trebuia să merg eu pentru că au fost zile când s-a mers non-stop. Ningea, tractorul e micuţ şi ca să fac faţă trebuia să merg încontinuu. Pot să vă spun ca preţ că deszăpezirea de la Turcineşti s-a făcut cu cel mai mic preţ din ţară. Fără probleme, per total buget la primărie nu am cheltuit mai nimic, am făcut economie. Ca preţ de cost la deszăpezire eu m-am încadrat pe două milioane/kilometru. Am auzit că se practică si 6000 de euro.

Rep: Cum vă înţelegeţi cu cei de la judeţ? Autorităţile de la Gorj cum v-au înţeles?

V.G.: M-au înţeles foarte bine, m-au ajutat foarte mult, mai puţin instituţia prefectului şi aici o singură persoană este care practic a rămas supărat pe mine din 2008 şi văd că nu îi mai trece.

Rep.: Ce transmiteţi pe final localnicilor? Urmează o perioadă destul de dificilă, şi meteorologic şi un scrutin!

V.G.: Da, e o perioadă dificilă. Eu mă tem totuşi de secetă că o să apară din nou. Meteorologii anunţă, dar văd că nu se prea confirmă. Mi-e teamă totuşi să nu continue seceta. Pământul mai are nevoie de apă, iar la noi nefiind multe culturi manuale, avem mai mulţi pomi şi vie unde pagubele sunt mari, pentru că o plantaţie de cireşi o faci în 15 ani şi o secetă cumplită cum a fost anul trecut şi se continuă, poate să distrugă o plantaţie. Via, iar se plâng oamenii că a fost afectată de anul trecut. Vă daţi seama că dacă e secetă se afectează în continuare. Sperăm să nu se confirme ce spun meteorologii.

Rep.: Iar pentru campanie?

V.G.: Eu în campanie nu voi băga niciun leu şi nici de la partid nu am primit bani pentru aşa ceva. Actualul vice promite că va băga în campanie un miliard. Nu văd pentru ce, că dacă bagi un miliard în campanie, iar în 4 ani iei salariu câteva sute de milioane, nu văd care e scopul.

Rep.: Poate se cunosc alte metode prin care cine bagă bani în campanie poate să recupereze şi pierderea?

V.G.: Se poate. Unii se gândesc la mai mult dar nu se prea potrivesc treburile din afaceri cu administraţia locală. Pentru că la primărie sunt alte treburi.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here