Profesorul univ. dr. Mircea Beuran, la ceas aniversar

6931

Printre personalităţile de seamă ale Gorjului de ieri şi de azi se numără fără îndoială şi prof. univ. dr. Mircea Beuran.
Medicul Mircea Beuran este unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chirurgi din România; este profesor universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, preşedintele Senatului acestei universităţi, Șeful Clinicii de Chirurgie Generală a Spitalului de Urgență Floreasca.
Profesorul universitar, doctorul în ştiinţe medicale specialitatea chirurgie generală, Mircea Beuran, face parte din categoria acelor intelectuali din lumea ştiinţei, care s-au impus în domeniul specialităţii lor, în cazul de faţă medicina şi ştiinţele medicale, abordată nu doar ca o ştiinţă teoretică, de laborator, ci mai ales ca una concretă, salvând nu sute, ci mii de vieţi.
Prestigiul pe care l-a dobândit, aprecierea, valoarea profesională, au determinat rând pe rând alegerea sa ca manager al Spitalului de Urgenţă Floreasca, preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie, filiala Bucureşti şi al Societăţii de Urgenţă şi Traumatologie din Bucureşti, ca si aceea de ministru al Ministerului Sănătăţii, în perioada 2003-2006.
Doctorul Mircea Beuran este membru al mai multor societăţi de chirurgie din lume şi a fost ales să facă parte din mai multe comitete ştiinţifice internaţionale alături de somităţi ale lumii chirurgicale din: Franţa, Germania, Italia, Belgia, Spania, Canada, SUA sau Japonia.
Mereu în slujba omului suferind, impresionează cu deosebire în biografia marelui chirurg gorjean, o calitate tot mai rară astăzi, aceea că, indiferent de rangul social la care – prin muncă și dăruire – a avut acces, doctorul Mircea Beuran a rămas un mare OM, respectându-și menirea, dăruindu-le si celorlalți din priceperea și știința sa de carte.
În 2014, medicul Mircea Beuran a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al orașului Bumbești-Jiu, pentru contribuţia sa la dezvoltarea oraşului. Chirurgul Mircea Beuran şi-a început activitatea la spitalul din zonă.
În 2017, reprezentanții Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) Târgu-Jiu i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa al acestei universităţi.
„Senatul a hotărât să-i acorde acest titlu pentru întreaga sa operă și operă nu reprezintă doar ceea ce a scris și a publicat, ci și tot harul pe care l-a pus în profesia sa de medic. Îl consider unul dintre cei mai buni chirurgi din România, cu rezultate relevante nu numai în plan național, ci și în plan internațional și, în același timp, Gorjul are o obligație morală față de el, pentru că este originar din zonă, din Bumbești Jiu, a făcut școala la Târgu-Jiu, a făcut practică pe timpul studenției la Târgu-Jiu și intră în galeria personalităților pe care noi le recompensăm moral pentru întreaga lor activitate”, a afirmat atunci președintele Senatului UCB Târgu-Jiu, prof. univ. dr. Adrian Gorun.
M-am numărat printre pacienţii doctorului Beuran. Era într-o zi de luni dimineaţa, a lunii septembrie 2017, când, conform înţelegerii, am fost prezent la ora 7 la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. La uşa de intrare de la etajul II, ce duce la clinica de chirurgie 2, aşteptau peste 30 de persoane. A venit profesorul, i-a văzut pe toţi, i-a trimis să-şi facă analizele medicale pentru a stabili un diagnostic.
Am urmat şi eu; am suferit o operaţie de colecist; am fost “cazat” la rezerva “cu un singur pacient”. Cinci zile cât am stat în spital, doctorul Beuran era prezent în fiecare zi la ora 7 dimineaţa şi pleca seara în jurul orelor 19-20. Toţi bolnavii din saloane erau vizitaţi de profesor de 2-3 ori pe zi întrebând pe fiecare ce face, cum se simte, cu o răbdare de neimaginat pentru mine. Timpul unei zile de 12-14 ore de muncă era împărţit între spital şi facultate, între grija faţă de bolnavi şi lucrul cu studenţii la cabinetul de la etajul IV al clinicii, între îndatoririle de profesor universitar şi cele administrative de preşedintele al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie.
Generaţia 1972 a liceului Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu, se mândreşte că din rândurile sale face parte şi profesorul Mircea Beuran.
De la începuturile întâlnirilor noastre la fiecare 5 ani a fost prezent întotdeauna şi colegul Mircea Beuran. Am căutat, noi, colegii lui, să organizăm mereu întâlnirile astfel ca profesorul Beuran să fie în ţară şi să poată participa. Cu blândeţea-i binecunoscută, ne-am bucurat permanent de prezenţa sa, de căldura colegială, de frumuseţea şi acurateţea gândurilor exprimate.
La întâlnirea de 45 de ani de la terminarea liceului, din 2017 am hotărât ca întâlnirile noastre să aibă, de acum, loc la fiecare 2 ani.
Vă aşteptăm cu drag domnule profesor, în iunie 2019.
Astăzi, reputatul medic, colegul nostru de liceu, generaţia 1972, Mircea Beuran, împlineşte 65 de ani.
Să-i urăm ani mulţi, multă sănătate, multe bucurii, zile frumoase alături de cei dragi şi cât mai multe intervenţii încununate de succes pentru binele semenilor noştri.
LA MULŢI ANI, domnule profesor universitar doctor Mircea Beuran!
Generația 1972 a Liceului Tudor Vladimirescu Târgu-Jiu, pentru conformitate, Mircea Ganea – XII C.

1 COMENTARIU

  1. Un mare om, un mare profesionist, un mare sufletist !
    Dumnezeu m-i la scos in cale atunci cand eram pe marginea prăpastiei.
    Datorita lui sint in viata !
    La multi ani cu sănătate și fericire , domnule PROFESOR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here