Prognoza la CEO: La Executiv, stare instabilă și rece, la Minprest s-a pus ceața

538

În timp ce la sediul executiv al Complexului Energetic Oltenia se dezbătea, cu liderii sindicali, bugetul pe salarii pe 2017, la sediul Minprest se decidea, din start, la jumătatea acestei săptămâni, că salariile oricum mici ale angajaților de aici trebuie diminuate. Nu numai salariile se decid însă diferențiat la aceeași companie a statului, ci și săptămâna de lucru care la Executiv este de 5 zile, în producție-minerit de 7 zile, iar la Minprest de doar 4 zile.

Decizii bulversante, în aceste ultime zile, înaintea debutului campaniei electorale pentru parlamentare, s-au pus pe tapet la CE Oltenia. La Executiv s-a discutat despre o lipsă de bani pentru chenzinele din decembrie ale salariaților CEO, în timp ce la Minprest s-a decis deja că lefurile trebuie tăiate oricum, și asta nu de luna viitoare, ci de acum. Dacă la CEO se mai caută încă soluții pentru banii lipsă în buget, la Minprest nu mai e timp de pierdut, salariații fiind trimiși deja în concediu fără plată. Cei din urmă prestează deja fiecare doar 4 zile pe săptămână, în timp ce salariile se vor încasa, de unii, și sub minumul pe economie. Asta atât de sărbătorile de iarnă, cât și după.

Aoleu, ce chin, ce jale!
minprest bun (9)Inechitatea, înregistrată în aceeași societate de stat, pare însă să nu mai deranjeze pe nimeni. Cei care se bucură încă de privilegii pe linia muncii sunt doar fericiți că nu sunt în pielea colegilor de la subunitățile CEO, în timp ce la Minprest, de exemplu, este jale. Cui ajută însă situația în cauză? Întrebarea nu are răspuns, cel puțin însă nu unul oficial, la sediul executiv al CEO existând, în prezent, alte preocupări. Lumea se gândește cine va prelua frâiele companiei și mai puțin la salariile din decembrie. La angajații Minprest nu se mai gândește însă nimeni… Salariații, câteva sute, se plâng liderilor sindicali.
Și aceștia dau din umeri, deoarece decizia la subunitate s-a luat și cu acordul lor. Starea economică precară a Minprest se datorează însă, cu predilecție, celor din capul trebii de la CEO, care nu plătesc pentru munca prestată de subunitatea lor. Asta în condițiile în care compania mamă se laudă că este profitabilă, de două luni de zile.

CEO e pe profit, Minprest nu!
Printr-o decizie dată însă pe 9 noiembrie 2016, conducerea Minprest SA a stabilit ca “în perioada noiembrie-decembrie 2016” activitatea salariaților Minprest să se desfășoare pe un program de 4 zile pe săptămână, cu o reducere corespunzătoare a salariului. Se decide, de asemenea, că cei care nu mai au zile de concediu să fie băgați în libere neplătite, pe o programare făcută de superiori. Cireașa de pe tort este că, în zilele fără plată, contractele de muncă ale respectivilor “vor fi suspendate”, conform legii.
Și de la Executiv, tot nicio reacție..
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here