Promoterii lui Brâncuşi văd Parisul pentru 20.000 de lei

CENTRU BRANCUSI 2Salariaţii Centrului Municipal de Cultură ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu vor beneficia de o excursie la Paris, până în sărbătorile pascale. Plecarea nu va fi una pe banii proprii ci pe cei ai autorităţilor municipale, care trebuie să îşi dea girul pe proiectul gândit şi încă nerealizat în totalitate de directorul instituţiei, Ovidiu Popescu.

Cei care vor vedea Parisul o vor face în calitate de promoteri ai sculptorului Constantin Brâncuşi, în cadrul unui eveniment de amploare, susţine Popescu, care va beneficia de un buget de vreo 20.000 de lei. Proiectul nu a fost încă făcut public, poate şi pentru că Popescu era conştient că va stârni critici şi reacţii negative.

 

Brâncuşi se vede şi se vinde mai bine la Paris, asta ştiu, cu siguranţă, toţi gorjenii care, în ultimii ani, şi-au bătut gura de pomană cu indicaţii legate de cum trebuie protejat şi promovat artistul din Hobiţa. Şi-au dat cu părerea numeroase persoane în legătură cu ce ar trebui să se facă pentru Brâncuşi, şi tot timpul au fost nemulţumiri că nu s-a făcut suficient. Noul director al Centrului Municipal de Cultură, Ovidiu Popescu, a primit şi el critici, şi va mai primi în curând şi mai multe, mai ales după ce vestea că va pleca la Paris pentru a-l promova pe Brâncuşi a stârnit primele discuţii între oamenii de cultură.

Expoziţie de fotografie şi o carte, expuse la Paris

Ovidiu Popescu recunoaşte că are în proiect o deplasare la Paris, motivul plecării fiind legat de promovarea lui Constantin Brâncuşi. La Paris însă Brâncuşi este bine promovat, dar ce ne facem cu promovarea lui Brâncuşi acasă în Gorj, asta mai ales că la Paris, contra unor bani publici, se va merge, conform proiectului schiţat, deocamdată, pentru lansarea unei cărţi şi a unei expoziţii de fotografie. Poate că era mai bine să fie promovat Gorjul şi Brâncuşi nu Parisul şi Brâncuşi. Popescu susţine, în schimb, că a preferat această deplasare deoarece nu a vrut plicticoasele mese întinse de la Târgu-Jiu, şi discuţiile care le precedau. Se scuză spunând însă că va realiza Brâncuşiana la Peştişani cu sprijinul pensiunii Casa Brâncuşi şi a autorităţilor locale. Pentru acest eveniment, nu se va plăti însă niciun leu, ne asigură oficialii din Peştişani. Aşa că, banii se vor cere de la Primăria Târgu-Jiu doar pentru Paris.

Buliga şi excursiile, Popescu şi excursiile

Şi dacă Sorin Buliga, fostul director al Centrului Brâncuşi a fost criticat pentru că în mandatul său a văzut prea multe ţări, organizând prea multe excursii, multe la Paris, evident tot de promovare a lui Brâncuşi, se pare că Popescu preferă şi el străinătatea, evident tot pentru promovare. Directorul Centrului Brâncuşi ne asigură însă că evenimentul de la Paris va fi unul de amploare, şi ţinută, mai ales că aşteaptă un răspuns în martie pentru a-l realiza. În proiect va fi implicată şi Ambasada României la Paris şi primarul oraşului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, care va fi invitat să îi însoţească pe salariaţii Centrului, în Franţa, în calitate de promoter. “Cred că va veni şi primarul. La Paris vrem să organizăm un concert, să lansăm cartea Soranei Georgescu – Gorjan şi să vernisăm expoziţia de fotografie «Coloana fără Sfârşit, simbol naţional»”, declară Popescu care susţine că pentru “Brâncuşienele” din anii trecuţi s-au consumat bugete de 70.000 de lei, în timp ce pentru această acţiune se va utiliza o treime din bani.

Poate că…

Poate că Popescu ar trebui să realizeze câteva acţiuni îndrăzneţe pentru promovarea lui Brâncuşi, în Gorj, care să ne umple de admiraţie, până să organizeze una la Paris departe de ochiul critic al presei. Sau nu? Până la noi concluzii aşteptăm aprobarea proiectului şi conferinţa de presă cu explicaţiile de rigoare.

A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here