Răspopitul Belgiu de la Fărcăşeşti îşi vrea sutana înapoi

535

Antonică Belgiu, fostul primar de Fărcăşeşti în perioada 1996-2000, viceprimar suspendat din funcţie anul trecut, dar aflat în proces cu autorităţile locale pentru redobândirea acestei calităţi, a solicitat recent Protoieriei Târgu-Jiu Sud să îi redea calitatea de preot şi posibilitatea de a sluji într-o biserică de pe raza judeţului Gorj. Belgiu a fost caterisit însă, în urmă cu peste un deceniu pentru că a ales munca administrativă la primărie în defavoarea celei de la biserică, dar acum vrea să renunţe la primăriei pentru a se ocupa de cele sfinte. Cererea sa va fi pusă în discuţia factorilor decizionali ai Mitropoliei Olteniei, în cel mult două săptămâni Belgiu urmând să fie anunţat dacă biserica îl primeşte înapoi în sânul său ori nu.

Fost preot-paroh la biserica din parohia Peşteana de Jos, Antonică Belgiu, candidat perdant în vara anului trecut la scaunul de edil al comunei Fărcăşeşti, din partea PPDD Gorj, vrea să revină la cele sfinte. Belgiu, pus viceprimar al localităţii la scurt timp după scrutinul de la locale dar dat jos din funcţie câteva luni mai târziu, urmare a unei decizii scrise a PPDD Gorj, susţine că a solicitat Protoieriei Târgu-Jiu Sud redobândirea sutanei, dezamăgit că lucrurile nu merg aşa cum şi-ar fi dorit la Primăria Fărcăşeşti. Aflat permanent în conflict cu primarul localităţii, Danuţ Bălu, şi chiar în proces cu edilul şi Consiliul Local pentru a anula dispoziţia primarului care l-a lăsat fără funcţia de viceprimar, Belgiu susţine că ar renunţa chiar şi la calitatea de consilier local dacă biserica îl primeşte înapoi. “Când am văzut ce se întâmplă în Primăria Fărcăşeşti şi cum se duce o luptă împotriva Consiliului Local am decis să fac cererea către Protoierie ca să revin preot. Am solicitat să slujesc unde o vrea Înaltu’, că ştiu că şi aprobarea solicitării mele depinde de dânsul. Totul depinde de Înatu’, şi ce va decide el eu îi voi da ascultare”, a declarat Belgiu, pregătit să abandoneze, dacă va fi necesar, şi statutul de consilier local ales şi chiar de viceprimar, dacă va câştiga asta în instanţă.

Fostul edil de Teleşti şi primarul Rusu de la Dăneşti, slujesc la biserică
În susţinerea cererii sale adresate Protoieriei Târgu-Jiu Sud, mai precis protopopului Ionuţ Câmpeanu, Belgiu a solicitat ca biserica să ia în calcul că, în acelaşi timp cu el, au mai fost caterisiţi şi fostul primar de la Teleşti, Constantin Drăghici, şi actualul primar de la Dăneşti, Emilian Rusu, care au fost însă reprimiţi de biserică. “Da, este adevărat că am solicitat să mi se redea dreptul de a oficia slujbe în biserică, asta deoarece această posibilitatea s-a mai dat la doi primari care au renunţat la sutană pentru primărie. Este vorba despre Constantin Drăghici, fostul primar de la Teleşti, acum revenit la biserică în 2009, la finalul mandatului de edil local, şi despre Emilian Rusu, primarul de la Dăneşti, care a primit dreptul de a sluji duminica la biserică”, a mai declarat Antonică Belgiu.
Cert este că, într-adevăr, Drăghici a revenit preot în 2009 fiind chiar, în prezent, consilier eparhial al Mitropoliei Olteniei. În ce îl priveşte pe primarul Rusu, faptul că i s-a permis să slujească duminica la biserică în timp ce este primar, deşi acesta a declarat public că a renunţat la cele sfinte pentru primăriei, aceste lucruri nu erau deloc ştiute.

Protopopul Câmpeanu: “Vom vedea ce se decide la Mitropolie”
Preotul Ionuţ Câmpeanu, protopop al Protoieriei Târgu-Jiu Sud, susţine însă că lucruri nu sunt deloc simple pentru revenirea la biserică a lui Belgiu. Protopopul recunoaşte că solicitarea lui Antonică Belgiu a ajuns pe masa sa, dar susţine că decizia privind revenirea la preoţie a membrului PPDD nu îi aparţine. “Am primit cererea domnului Antonică Belgiu dar nu vă pot comunica un răspuns la cererea sa deoarece solicitarea nu a fost pusă în discuţia factorilor decizionali ai Mitropoliei Olteniei. Când vom avea un răspuns oficial o să îl comunicăm. Vă pot spune doar că solicitarea sa se va analiza cu atenţie, luându-se în calcul atât activitatea sa trecută cât şi cea prezentă”, a declarat Câmpeanu.
Acesta menţionează că şi el va avea ceva de spus în privinţa aprobării solicitării lui Belgiu dar greutate va avea, în final, decizia Mintropolitului Irineu. “Vom vedea în maxim două săptămâni ce decizie se va lua cu dânsul”, a completat Câmpeanu.

Trecutul lui Belgiu, cu probleme
Protopopul s-a ferit să vorbească astfel despre problemele avute de fostul preot Belgiu în parohia Peşteana de Jos, spunând simplu că în urmă cu trei ani nu ocupa funcţia de faţă. Cert este însă că în 1999, împotriva solicitantului s-au declanşat mai multe anchete bisericeşti, atât din partea Protoieriei Târgu-Jiu cât şi a Mitropoliei Olteniei, urmare a unor acuzaţii aduse preotului pe atunci, Antonică Belgiu. Totul după ce Grigore Bălu, a sesizat Mitropolia Olteniei că soţia sa, Mariana Bălu, secretară pe atunci a Primăriei Fărcăşeşti, ar fi avut o relaţie amoroasă cu preotul-primar. Mai mulţi enoriaşi ai bisericii au sesizat şi ei acelaşi lucru, fapt care a determinat o anchetă amplă la momentul respectiv. Primarul în exerciţiu, Dănuţ Bălu, fratele reclamantului Grigore Bălu a fost şi el prezent, la discuţiile avute cu anchetatorii bisericeşti, în 1999, amintirile cu cele întâmplate rămânând şi acum în memoria colectivă.
Belgiu susţine însă că nu urmare a acestor acuze şi anchete bisericeşti a fost răspopit, ci pentru că a ales primăria în locul sutanei. “Nu mai sunt preot nu pentru că s-au făcut sesizări la adresa mea ci pentru că am renunţat eu de bunăvoie”, a declarat Belgiu.
Mai mult, în 2005, Belgiu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru furt de lemne, Judecătoria Târgu Jiu condamnându-l şi la doi ani închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual. În ce priveşte partidele cu care Belgiu s-a “împrietenit” în ultimii ani, pentru candidatura la funcţia de primar al localităţii, acestea sunt PSD, PRM, PPDD şi unii spun că nici PNG-ul nu l-ar fi ratat.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here