Rețeaua de falsuri! UN MORT s-a prezentat, personal, la Direcția de Venituri Târgu-Jiu și a înregistrat o tranzacție auto cu ștampile și semnături false. DOVEZI!

2997

În piața tranzacțiilor cu autoturisme din Gorj s-a format, de câțiva ani, o adevărată rețea de falsificatori, care acționează mână-n mână cu samsarii și firmele de acte auto, cu toții având un scop comun, acela de a fenta plata texelor și impozitelor.
Modul de operare e unul simplist, iar falsurile grosolane ajung sub ochii funcționarilor de la ghișeele Direcției Publice de Venituri Târgu-Jiu, care, deși se trezesc cu ștampilele instituției plăsmuite, sau chiar cu propriile semnături falsificate, au înregistrat documentele, descurajați de faptul că procurorii au clasat sesizări similare.
Apogeul falsului s-a întâmplat anul trecut, când un cetățean din Târgu-Jiu care decedase de șapte luni ”a reușit” să-și vândă o remorcă, iar contractul, aflat în dosarele Direcției de Venituri conține cel puțin cinci falsuri, vizibile chiar și din birourile Serviciului de Investigarea Criminalității Economice din IPJ.

Mortul a vârât sub nasul funcționarilor DPV un document fals
Anul trecut, pe 12 martie, Dumitru P., din cartierul Debarcader, din Târgu-Jiu, i-a vândut unui cetățean de etnie romă, Traian B., o remorcă, marca REMA, pentru 1.000 de euro. Tranzacția a fost efectuată printr-un birou de acte auto, iar pe contractul de vânzare-cumpărare nu figurează numele vreunui moștenitor sau mandatar, ceea ce demonstrează că vânzătorul, în mod direct, a împuternicit firma de acte auto, printr-o declarație notarială, să se ocupe de perfectarea documentelor, cu toate că, Dumitru P. nu mai era în viață la acel moment, decedase în urmă cu șapte luni, în luna august 2016. De altfel, semnătura acestuia lipsește de pe contractul de vânzare-cumpărare.
Pentru finalizarea tranzacției a fost nevoie de ”fiscal”, adică de ștampilele Direcției Publice de Venituri Târgu-Jiu, care atestau faptul că ”vânzătorul nu are debite la data de întâi a lunii următoare înregistrării actului de înstrăinare-dobândire”.
Patru ștampile ale instituției apar pe contractul de vânzare-cumpărare, două ovale, cu numărul ghișeului de ”înregistrări fiscale”, una de înregistrare și alta de eliberare a documentului, toate falsificate la modul grosolan. Spre exemplu, la ștampila ovală sunt evidente diferențele caracterelor literelor, dar și distanța între rânduri.
Mai mult, au fost falsificate atât semnătura, cât și ștampila cu numele inspectorului DPV, care atestă faptul că vânzătorul nu are datorii la bugetul local. Și în acest caz falsul este evident: numele inspectorului este scris cu majuscule, în ștampila falsificată, pe când pe parafa originală, caracterul de literă diferă.
Cu alte cuvinte, mortul a vârât sub nasul funcționarilor șampile și semnături false, iar contractul a fost luat de bun și îndosariat la DPV Târgu-Jiu, fără ca nimeni să verifice chiar și la modul sumar, dacă datele menționate în document corespund cu cele aflate în sistemul electronic în care operează instituția.
La o confruntare a documentelor intrate în posesia redactorilor Gorjeanul cu cele originale, deținute de DPV Târgu-Jiu, s-a constatat că numărul de înregistrare, respectiv de eliberare, al contractului de vânzare-cumpărare nici măcar nu există în arhiva electronică a instituției.
Trebuie menționat, totuși, că în dosarul aflat la DPV există o declarație olografă a fiicei celui decedat, dată în august, anul trecut, la cinci luni după perfectarea tranzacției, în care explica faptul că tatăl său înstrăinase remorca în urmă cu 7-8 ani, dar nu făcuse nici un act cu cumpărătorul.

Procurorii clasează șmenuri evidente!
Motivația unui funcționar al DPV pentru faptul că nu a anunțat poliția în momentul în care a sesizat falsurile este una pe cât de halucinantă pe atât de neplauzibilă: ”Am plecat în concediu și apoi am uitat”.
O altă explicație, tacită, rezultă și din faptul că, în situații similare, procurorii au clasat cauza.
Concret, în 2015, juriștii DPV au sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Gorj cu privire la faptul că un contract de vânzare-cumpărare înregistrat la instituție prezintă semnături și ștampile false. Timp de doi ani, cauza s-a aflat la polițiști din cadrul Serviciului de Investigarea Criminalității Economice, în dosar fiind efectuată și o expertiză grafoscopică, fără să fie identificată vreo persoană care să poată răspunde penal, așa că, anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a clasat speța.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here