Salvamontiștii au promovat România în Rusia, cu hore și preparate tradiționale

O delegaţie formată din zece salvatori montani din: Gorj, Argeş, Hunedoara, Mureş şi Covasna a reprezintat Salvamont România la Congresul Internaţional de Salvare pe pârtiile de schi, organizat de Federaţia Internaţională a Patrulelor de Schi (FIPS) şi Serviciul de salvare montană din Rusia. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 20-27 ianuarie, în staţiunea Rosa Khutor din Caucaz, prezent acolo fiind și Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj şi preşedintele Salvamont România. Salvamontiștii s-au dovedit a fi adevărați ambasadori ai țării noastre în Rusia.

Cu pălincă, jumări, praz, hore și multă voie bună. Așa au reușit cei zece salvatori montani români, prezenți la Congresul Internaţional de Salvare pe pârtiile de schi din staţiunea Rosa Khutor din Caucaz, să promoveze țara noastră. Salvamontiștii au organizat o seară românească memorabilă, în care, pe lângă preparatele tradiționale așezate pe masă, au prezentant și un colaj cu imagini din Carpaţi, pe care le-au urmărit cu atenție salvamontiști din întreaga lume. Îmbrăcați în ii, salvatorii montani din România i-au învățat pe colegii lor din alte țări câțiva pași de dans pe muzică populară, cu toții prinzându-se în horă.

Participanți din 33 de țări
La congresul din staţiunea Rosa Khutor din Caucaz au participat salvamontiști din 33 de ţări. Aceștia au asistat atât la prezentări teoretice, cât şi de demonstraţii în teren.
La finalul lucrărilor congresului, dintre participanți, SUA şi România au fost invitate să organizeze o seară specifică, asfel cei zece salvatori montani au pregătit bunătăţi şi au întins mesele pentru colegii lor din lume. „I-am invitat la seara românească, să deguste jumările de gâscă, o specialitate din România, jumările de porc, dar şi palinca tradiţională şi caşcavalul de Brădeţ de Argeş”, a declarat Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani.
Salvatorii străini s-au distrat de minune, nu înainte de a se încălzi straşnic cu ţuica românească. Salvamontiştii români consideră că seara a fost un excelent prilej de promovare a ţării. Pe lângă mâncărurile şi dansurile româneşti, participanţii au putut să admire imagini din munţii României derulate pe ecranele din sală.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here