Feniculul, o plantă cu diverse întrebuinţări

1230
feniculFeniculul (Foeniculum vulgare) ocupă un loc secundar în bucătăria noastră în detrimentul altor plante şi legume, iar pentru unii poate părea chiar o plantă exotică. Hai, recunoaşteţi, gătiţi sau mâncaţi des fenicul? Eram convins că-mi daţi dreptate.

Ce e important de ştiut, încă de la început: contrar credinţei largi, de la fenicul nu se consumă doar partea superioară, adică micile frunzuliţe, asemanătoare cu cele ale mărarului, ci şi partea imediat adiacentă rădăcinei, mai exact bulbul alb, considerat în lumea gastronomiei, în particular în bucătăria italiană şi în cea franceză, o legumă gustoasă.

Fiindcă de la fenicul se consumă atât frunzuliţele, bulbul dar şi tulpina, această plantă este una sănătoasă şi nutritivă, vitamina C fiind cel mai semnificativ element din compoziţia feniculului. Practic, 100 de grame de bulb de fenicul asigură o cincime din necesarul zilnic al organismului de vitamina C. Urmează, în ordinea concentraţiei, fibrele, potasiul, manganul, acidul folic, molibdenul, fosforul, calciul, magneziul, fierul, cuprul şi vitamina B3.
Feniculul conţine o combinaţie unică de fitonutrienţi, printre care flavonoizi cu proprietăţi antioxidante. Şi uleiurile volatile din fenicul au aceleaşi proprietăţi antioxidante. Vitamina C este un puternic agent imunizator, în vreme ce fibrele, acidul folic şi potasiul asigură protecţie cardiovasculară şi sănătatea colonului.
Tot în scopuri medicinale se consumă şi ceaiul de fenicul, în special pentru combaterea afecţiunilor de stomac, dar şi pentru bronşite, astm sau pentru acţiuni diuretice şi dezinfectante. Cea mai sănătoasă metodă de preparare a ceaiului este prin infuzia seminţelor de fenicul cu apă fierbinte.
Întrebuinţări culinare
Aşa cum aminteam, de la fenicul se consumă nu doar frunzuliţele uscate, ca şi condiment, ci şi tulpina dar şi bulbul alb de la bază. Tulpina poate fi folosită cu succes la supe şi ciorbe, întocmai ca şi tulpina de ţelină, sau la mâncăruri la cuptor. Seminţele fenicului, după uscare, sunt folosite în alcătuirea unor combinaţii inedite de condimente, în special în bucătăria asiatică.
Iată acum câteva idei de utilizare a fenicului în bucătăria de zi de zi:
-sotaţi bulbul, tăiat felii subţiri, alături de ceapă, pentru a obţine o gustoasă dar şi sănătoasă garnitură;
-bulbul de fenicul făcut la cuptor se potriveşte de minune cu preparatele pe bază de fructe de mare;
-data viitoare când vă faceţi un sandviş sănătos, adăugaţi şi felii subţiri din bulbul de fenicul, alături de tradiţionalele roşii sau frunze de salată;
-amestecaţi fenicul mărunţit cu iaurt proaspăt natural şi cu frunze de mentă;
-veţi constata cât de gustos devine somonul afumat atunci când este presărat cu frunzuliţe de fenicul proaspăt;
-seminţele de fenicul se uzitează des în Italia ca şi ingredient pentru cârnaţi sau pentru chiftele, dar şi în pâinea pe bază de secară, foarte comune în ţările nordice europene.
LA CE TREBUIE SĂ FIŢI ATENŢI CÂND CUMPĂRAŢI ŞI DEPOZITAŢI FENICULUL
Bulbul feniculului trebuie să fie curat, ferm la pipăire şi solid, fără semne de tăieturi şi să aibă nuanţe de alb sau de verde foarte deschis. Tulpina sănătoasă trebuie să nu se depărteze prea mult în lateral faţă de bulb şi să fie drepte, uniforme. Atât tulpina, cât şi micile frunzuliţe trebuie să fie verzi. Feniculul sănătos şi proaspăt trebuie să aibă o aromă puternică.
Acasă, feniculul poate fi ţinut între 3 şi 4 zile la frigider, în sertarul de legume, însă trebuie consumat după acest interval, fiindcă altfel îşi pierde din aromă. Dacă este depozitat uscat, atunci trebuie să fie ţinut într-un spaţiu închis şi răcoros.
INEDIT DESPRE FENICUL
-SUA, Siria, Franta, India şi Rusia sunt în prezent cei mai mari cultivatori mondiali de fenicul;
-În mitologia greacă, feniculul era considerat una dintre plantele favorite ale zeului mâncării şi băuturii, Dionis; şi romanii preţuiau feniculul, graţie proprietăţilor medicinale;
CONCLUZIE: Cu o textură a tulpinii asemănătoare ţelinii, feniculul este înrudit din punct de vedere biologic cu pătrunjelul, morcovul, mărarul şi coriandrul. Planta versatilă, de la care se folosesc bulbul, tulpina, frunzulţtele şi seminţele, feniculul nu este foarte popular în bucătăria românească, însă ar trebui să fie băgat în seamă mai mult, mai ales că se cultivă foarte uşor, crescând chiar şi sălbatic, este sănătos, dar şi ieftin în magazine.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here