Sărbători de siguranţă

290

bunila 003Ziua de Bunavestire a fost asimilată în ultimii ani şi ca zi a Poliţiei Române. Poliţia şi poliţistul român sunt o entitate indispensabilă evoluţiilor şi revoluţiilor din aceste timpuri. Ele însele se află într-un complicat proces de aglutinare şi de reformă.

De la miliţia de tip comunist, militarizată şi aflată în stresul subordinii la poliţia democrată, bagatelizată prin ideaţia politică s-a produs totuşi o corectare de imagine. Puţină lume ştie că ofiţerul de poliţie ieşit de pe băncile şcolii este la fel de sărac în ceea ce priveşte răsplata muncii sale ca şi profesorul de liceu, medicul rezident sau funcţionarul public din administraţie. Lefurile lor nu sar de 1100 lei în timp ce obligaţiile sunt din ce în ce mai variate şi mai grele. Este clar că ţara nu-şi respectă oamenii competenţi. Ba, mai mult le facilitează migraţia către alte democraţii consacrate care recunosc investiţiile de inteligenţă. Noile perspective ale Poliţiei Române reprezintă un amalgam de amatorism politic şi diletanţă administrativă, şi trebuie să remarcăm două directive cel puţin greşite dacă nu anacronice care se prefigurează a fi puse în aplicaţie în viitorul apropiat: concedierea a peste 10000 de poliţişti şi desfiinţarea posturilor de poliţie comunale. Recenta găselniţă naţională de transformare a gardienilor publici în poliţie comunitară şi a poliţiei comunitare în poliţie locală, apariţia unor uniforme aproximativ identice a celor două tipuri de poliţie a produs o slăbire a imaginii normale a poliţistului în calitatea lui de om de ordine. Lăsând la o parte faptul că toată truda poliţiei referitoare la cazurile instrumentate în urma unor sesizări şi anchete care se finalizează cu arestarea iniţială a unor răufăcători şi apoi cu punerea lor în libertate, ceea ce conduce la ideea nefastă că poliţia se pripeşte în decizii, dar luând în calcul ce se va întâmpla atunci când poliţiştii vor dispare din comunitate, urmând să apară doar la eveniment; senzaţia contribuabilului este că securitatea lui este anulată. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că poliţia locală are altă subordonare şi nu are clarificate atribuţiile putem înţelege că Bunavestire a anului 2011 este mai multă o sărbătoare fără fastul sufletesc necesar unei sărbători atât de importante. Poliţiştii aşteaptă dispoziţiile de concediere în schimb nu mai aşteaptă primele care în urmă cu ani de zile însoţeau asemenea momente ceremoniale.

Notă: Un comisar de poliţie din Gorj şi echipa de la comanda unităţii unde activează, realizează o manifestare unicat în România şi poate în lume, simbolizând deschiderea actualelor structuri ale poliţiei către oameni, către problemele lor. Genialul pictor Florin Preda Dochinoiu împreună cu colegii săi poliţiştii motreni realizează Salonul Naţional de Pictură Arte Mici, unde premiază copii din 4 judeţe. Participanţii au vârsta cuprinsă între 3-15 ani, iar cele peste 500 de lucrări au pus serios la treabă un juriu care a ales să fie alături de artist în stabilirea ordinii neîntâmplătoare a viitoarelor valori naţionale. N-ar fi de mirare ca peste ani Florin Preda Dochinoiu să genereze ieşirea la rampă a unor poliţişti artişti şi cu o judecată rafinată a fenomenului social. Pentru că Poliţia Română şi poliţiştii ei se pliază pe evoluţia europeană a naţiunii, coeficientul de încredere faţă de această instituţie este în creştere. Redacţia ziarului Gorjeanul îi felicită pe poliţiştii gorjeni de ziua lor şi le doreşte tot binele din lume.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here