Scorţişoara ne ajută să ne menţinem sănătoşi

523
scortisoara2Cine ar fi crezut că scorţişoara ne menţine sănătoşi. Spre surprinderea mea şi a altora , aceasta dacă este consumată cu moderaţie este benefică sănătăţii.

Disponibilă tot timpul anului, scorţişoara cu al său gust dulce şi miros exotic este ideală dacă este folosită în lunile reci şi mohorâte de iarnă. Recunoscută pentru proprietăţile sale medicinale, dar şi pentru aroma inconfundabilă pe care o conferă diverselor preparate culinare. În supermarket-uri dacă veţi fi atenţi veţi vedea scorţişoară atât pudră cât ţi beţişoare. Şi ca să nu o mai lungim, haide să vedem care sunt principiile clare care ne determină să socotim că scorţişoara este o sursă de sănătate.

Aceasta conţine antioxidanţi (substanţe care previn cancerul), iar uleiul extras din scorţişoară are proprietăţi antibacteriene şi antifungice, în plus, constituie o sursă excelentă de minerale (fier, calciu, magneziu) la care se adaugă şi fibre. Combinaţia de calciu şi fier ajută în secreţia bilei, care previne afectarea celulelor colonului, ce ar putea favoriza apariţia cancerul de colon.
Folosită cu regularitate, scorţişoara este un remediu pentru:
– reducerea nivelului de glucoză din sânge şi tratarea diabetului de tip 2,
– micşorarea nivelului de colesterol din sânge – reglarea digestiei,
– tratarea diareei,
– ameliorarea simptomelor de răceală (uşoară),
– reducerea durerii provocate de artrită,
– îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive,
– tratarea durerilor de dinţi,
– împrospătarea respiraţiei,
– ameliorarea durerilor de cap şi a migrenelor.
Ameliorează durerile de dinţi
În ceea ce priveşte alungarea durerilor de dinţi, scorţişoara şi-a câştigat notorietate. Durerile de dinţi şi frica declanşată de aparatura dentistului ce seamănă mai mult cu una de tortură, îi împinge pe mulţi români să stea acasă şi să-şi trateze durerile aşa cum ştiu mai bine, decât să apeleze la serviciile unui specialist în domeniu. Ceea ce este greşit.
Pentru aceia care au această teamă de a merge imediat la medicul stomatolog iată o metodă mai uşoară, dar care este de moment. Amestecaţi cinci linguriţe cu miere şi o lingură cu scorţişoară (pudră), apoi aplicaţi o cantitate infimă din pastă obţinută pe dintele care vă doare, de două-trei ori pe zi. Pasta obţinută se poate păstra într-un recipient la temperatura camerei.
Contra gripei
Se foloseşte contra gripei şi răcelii încă de mult timp în medicina chineză.. Puneţi într-un vas cu apă (care fierbe) un beţigaş de scorţişoară, lăsaţi-l să fiarbă timp de 2 minute, după care scoateţi beţigaşul. Apa în care a fiert scorţişoara, o puteţi folosi la prepararea ceaiului, cum este cel verde. Beţi din acest ceai de două ori pe zi, dacă răceala persistă mai mult de trei zile, consultaţi un medic.
Reduce colesterolul
Nivelul ridicat de colesterol din sânge este un factor declanşator pentru bolile de inimă, de aceea căutaţi să mâncaţi cât mai sănătos, echilibrat şi să faceţi frecvent sport. Ca să reduceţi nivelul de colesterol, pur şi simplu mâncaţi o jumătate de lingură cu scorţişoară zi de zi.
Dacă nu ştiţi cum să folosiţi mai multă scorţişoară în alimentaţia de zi cu zi, vă spun că ceaiul ori cafeaua pot fi mult mai plăcute papilelor voastre gustative, dacă presăraţi un pic de scorţişoară în băutură. Iar eficienţa scorţişoarei în reducerea nivelului de colesterol nu ar trebui pusă sub semnul întrebării, întrucât mărturie stau studiile recente.
Are proprietăţi antiinflamatorii
Multe persoane recunosc în cele din urmă după ce sunt întrebate în repetate rânduri, că nu prea au un stil de viaţă sănătos. Ba mai mult de atât, servesc adesea porţii uriaşe cu prăjeli, mâncăruri grase şi procesate. Ceea ce este mai puţin cunoscute faptul că toate acestea pot cauza inflamaţia ţesuturilor interne şi a organelor, iar această inflamaţie este asociată cu bolile de inimă, care sunt cu greu tratate.
Scorţişoara, în schimb, poate fi un aliat de nădejde în lupta cu inflamaţia.
Ce nu e indicat să faceţi
Nu trebuie sa o consumaţi în cantităţi mari. În plus, este bine ştiut faptul că scorţişoara servită în cantităţi mari este toxică.
Nu trebuie să renunţaţi la medicamentele pentru micşorarea nivelului de colesterol în favoarea scorţişoarei, căci încă nu există dovezi certe. Şi ca să completez lista cu ce NU trebuie să faceţi, în niciun caz nu serviţi mâncăruri grase, bogate în calorii, doar pentru că au şi scorţişoară.
Consumaţi scorţişoară în cantităţi mici.
Câteva studii recente au scos la iveală faptul că scorţişoara (derivată din planta Cassia) conţine substanţe toxice. Dacă este consumată în cantităţi mari afectează ficatul şi rinichii. Devreme ce in supermarket-uri se găseşte mai mult pudră de scorţişoară aceasta trebuie consumat în cantităţi mici.
Atâta timp cât scorţişoara are efect de fluidizare a sângelui, nu trebuie luată în combinaţie cu alte substanţe ori medicamente care au acelaşi efect (aspirina).
Dacă sunteţi viitoare mămici evitaţi să consumaţi prea multă scorţişoară, căci poate afecta uterul. Şi nu în ultimul rând oricine ia medicamente pentru fluidizarea sângelui ori pentru controlul zahărului din sânge, ar trebui să se sfătuiască cu un medic înainte să consume scorţişoară în mod frecvent.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here