Sfinţirea unui album-pliant al unei biserici de vis! – “Biserica aceasta, aş numi-o «biserica din sufletul meu»”!

613

A trect un an şi aproape trei luni (29 octombrie 2017) de când s-a sfinţit Biserica din Parohia Pociovalişte, filia Siteşti-Novaci, având hramurile: «Sf. Cuv. Nicodim Cel Sfinţit de la Tismana» şi «Intrarea în Biserică a Maicii Domnului», iar neobositul artizan al ridicării acestui lăcaş de cult, nimeni altul decât domnul Ion Fumărel, numit de către localnicii credincioşi din parohie şi cu sintagma de «om cu suflet mare», de ziua numelui său de botez, a mărturisit cu candoarea unui înger care se simte copleşit de zborul porumbelului Duhului Sfânt, că în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, după bucuria sărbătorii trăite în preajma celor dragi, seara se va culca liniştit, sorbind cu drag frumuseţea negrăită a minunatului «Album-pliant al unei biserici de vis» pe care şi-a dorit-o dintotdeauna să fie înălţată în livada de pruni a moşilor şi strămoşilor domniei sale!
-Rep. Domnule Ion Fumărel, mai întâi, aş dori să vă spun “LA MULŢI ANI” de ziua numelui dumneavoastră de botez, iar în al doilea rând, vreau să vă felicit pentru acest minunat album-pliant pe care am îndrăznit să-l numesc «al unei biserici de vis», pentru că aici, pe dealul semeţ al satului dumneavoastră natal, în această biserică, aţi pus chezăşuire şi arvună sufletul şi agoniseala muncii dumneavoastră, evident, cu sprijinul atâtor oameni de bine din localitate, aceşti enoriaşi destoinici, aşa cum aţi precizat şi la ultima noastră discuţie din toamnă!
-I.F. Domnule profesor, vă mulţumesc sincer pentru urare, iar în ceea ce priveşte albumul-pliant, vă pot spune că fotografiile de o calitate exemplară au fost realizate de către domnul Doru Dădălău, pe care l-am invitat personal aici, inclusiv la sfinţirea bisericii, pentru a-şi pune în valoare talentul şi inspiraţia domniei sale. Vă spuneam, în toamnă, că în jurul anului 2002, ca un simplu enoriaş al parohiei, am insistat până s-a pus piatra de temelie, pe un loc unde aveam o livadă de pruni sau un «pomet» de pruni, cum se spune pe la noi, iar eu am donat atunci terenul pentru ridicarea unei noi biserici. Vă mai precizam că la vreme de iarnă, poate nu atât de geroasă ca aceasta, am venit la biserica veche şi am văzut că e crucea aplecată pe turla de lemn, cum o bătea vântul dintr-o parte în alta, iar Părintele paroh, acelaşi ca şi acum, Preacucernicul Pr. Cornel Popescu, susţinea că trebuie să renovăm bisericuţa de lemn, care e făcută de pe vremuri, cu temelie de piatră şi deasupra cu grinzi de lemn de stejar. A spus, atunci, că nu se putea face mare lucru, pentru că biserica era destul de veche şi îmi doream ceva mai frumos pentru toţi consătenii mei.
-Rep. Înţeleg reţinerea şi modestia dumneavoastră, atunci când se precizează că vi se datorează în cea mai mare măsură ridicarea acestei biserici, dar, măcar pentru realizarea albumului, mai sunt şi alte persoane care v-au sprijinit eforturile?
-I.F. Nu puteam face de unul singur acest lucru, evident, am contat şi pe sprijinul unor oameni destoinici şi deosebiţi!

“Acesta e un mesaj de îndemn şi de încurajare pentru nepoţii şi strănepoţii mei, ca ei să continue ceea ce am început”

-Rep. Ce semnifică acest document şi ce înseamnă pentru domnul Ion Fumărel, imaginea de neuitat a construcţiei spirituale a unei «biserici de vis», într-o noapte de iarnă?
-I.F Înseamnă faptul că toţi cei care nu au avut posibilitatea să participle la sărbătoarea sfinţirii, prin acest album, să aibă posibilitatea să cunoască lăcaşul şi să-şi formeze o impresie frumoasă despre această monumentală biserică!
-Rep. Aş ruga să-mi spuneţi, cum aţi numi-o, doar în trei-patru cuvinte elocvente, această sfântă biserică?
-I.F Biserica aceasta, aş numi-o «biserica din sufletul meu»!
-Rep. Sunteţi principalul finanţator al acestei biserici, deci, v-aţi asigurat un loc în Rai, cum se spune! Dar, sunteţi şi finanţatorul albumului-pliant?
-I.F. Un finanţator la fel de important al albumului este şi Preacucernicul Părinte Paroh Pr. Cornel Constantin Popescu, la care aş adăuga şi pe Preacucernicul Părinte slujitor, Pr. Dorel Stănică, vă rog să menţionaţi acest lucru!
-Rep. În fotografia aceasta din penultima pagină a albumului, aveţi aproape întreaga familie care v-a sprijinit şi v-a încurajat în eforturile dumneavoastră, ce doriţi să le transmiteţi celor din familie, ca şi celorlalţi oameni, prin această imagine?
-I.F Acesta e un mesaj de îndemn şi de încurajare pentru nepoţii şi strănepoţii mei, ca ei să continue ceea ce am început eu şi să ducă mai departe fapta cea bună a celui care şi-a dorit să înalțe «o biserică de vis»! Ce ziceţi, nu era necesar?
-Rep. Eu nu îmi permit să cred decât ceea ce spun şi gândesc în mine, iar în acest moment, nu pot spune nimic, decât că mi se pare ceva normal!
-I.F. Fapta bună ţine de normalitate, domnule profesor, iar a fi normal înseamnă a face măcar o faptă bună pe zi, măcar una!
-Rep. În toamnă, îmi spuneaţi despre un «prăznicar» pe care doriţi să-l sfinţiţi în vară, mai este valabil proiectul, pentru că el poate completa imaginile acestui album?
-I.F Se poate vedea că lucrarea este în curs de finalizare, am pus acoperişul, sperăm ca în vară să fie aproape terminat «prăznicarul» de aproape 350 de locuri, iar în toamnă să-l şi sfinţim, cum se cuvine!
-Rep. Albumul a fost editat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, sperăm că i-a plăcut acest minunat document de informare şi mediatizare pozitivă a imaginii bisericii noastre!
-I.F. Bineînţeles, a fost editat cu binecuvântarea Ierarhului nostru, nici nu se putea altfel, pentru că noi respectăm sfaturile Arhieriei sale şi facem ascultare!
-Rep. Ce aţi dori să mai adăugaţi la dialogul nostru?
-I.F Vreau să vă mai spun că printr-o cunoştinţă de-a mea, un inginer de-al nostru, un gorjean care ne-a şi ajutat la ridicarea bisericii, deci, prin intermediul acestui domn inginer, am trimis un exemplar al albumului-pliant şi Înaltpreasfinţitului Teofan, cel care a oficiat slujba de punere a temeliei bisericii noastre, iar în scurtă vreme, am primit şi confirmarea şi scrisoarea de mulţumire din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, că a fost primit cu mare bucurie acest document.
-Rep. Fotografiile care alcătuiesc albumul, apreciaţi că toate au fost realizate în ziua când s-a sfinţit biserica?
-I.F. Cele mai multe au fost realizate în ziua sfinţirii bisericii, dar, unele au fost mai dinainte, iar altele, după sfinţire!
-Rep. Vă mulţumesc pentru interviu, domnule Ion Fumărel, iar de Sărbătoarea numelui de botez, un sincer şi binemeritat: “LA MULŢI ANI”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here