“Ştafeta recunoştinţei” / ANCERM Gorj a organizat un regal de acţiuni omagiale

711

Duminică, 16 august 2015, Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj a organizat, în cadrul manifestărilor derulate sub genericul “Ștafeta recunoștinței”, o serie de acțiuni cu caracter omagial și comemorativ, printre acestea numărându-se: o vizită de documentare la Ansamblul arhitectural-istoric “Cornea Brăiloiu” din Vădeni, dezbaterea cu tema “Constantin Brâncoveanu. Jertfă pentru credință și neam”, lansări de revistă, dar și sfințirea steagului de identificare al A.N.C.E. “Regina Maria” Filiala Județului Gorj.

DSC05689Manifestările au debutat cu o vizită de documentare la ansamblul arhitectural-istoric “Cornea Brăiloiu” din Vădeni, de numele acestuia legându-se bunele relații cu domnitorul Constantin Brâncoveanu, pomenit în calendarul creștin ortodox la 16 august, în urma jertfei pentru credință și neam, prin decapitare, la 15 august 1714, la Constantinopol. Compus din Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” și casa boierească, ambele obiective au fost ctitorite la sfârșitul secolului al XVII-lea, de banul Olteniei, Cornea Brăiloiu, un apropiat al domnitorului Constantin Brâncoveanu. Realizată în stilul de artă brâncovenească, biserica din Vădeni a fost construită de meșteri italieni, recomandați marelui ban Cornea Brăiloiu de însuși Constantin Brâncoveanu, în prezent aceasta fiind cea mai veche biserică de zid din județul Gorj, așa cum a declarat preotul Doru Drăghici, gazda vizitei de documentare a conducerii Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Județului Gorj: “Prevăzută inițial cu drugi puternici de lemn, așezați în zid, care închideau porțile, precum și cu o cameră secretă situată sub clopotniță, biserica impresionează prin masivitate, înfățișare severă, precum și prin bogăția picturii în frescă din interior, fiind concepută mai degrabă ca o fortăreață, pentru refugiu în caz de primejdie. În pronaosul bisericii, alături de ctitori, membrii familiei Brăiloiu, se află pictat și domnitorul Constantin Brâncoveanu, ținând în mână o cruce.”

DSC05756Dezbaterea “Constantin Brâncoveanu. Jertfă pentru credință și neam”
Vizita de documentare a fost urmată de o dezbatere cu tema “Constantin Brâncoveanu. Jertfă pentru credință și neam”, luând parte la aceasta istorici, cadre militare în rezervă, profesori, dar și elevi, membri ai Cercului Cultul Eroilor “Cătălin Haidău” din Târgu-Jiu. Despre această activitate, col. (r.) dr. ing. Walter Loga, președintele A.N.C.E. “Regina Maria” Filiala Județului Gorj ne-a declarat că: “Astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie să recâștigăm mândria națională. Istoria poporului român este unică. Decapitarea lui Vodă Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi nu o mai întâlnim în istoria niciunui popor, la niciun principe din întreaga Europă. Brâncoveanu ar fi putut să își salveze viața și întreaga avere dacă ar fi renunțat la religia creștină, iar atunci când fiul său cel mai mic Matei a ezitat, voievodul l-a oprit și l-a încurajat să-și jertfească viața pentru credința și neamul său. Era 15 august 1714. Întreaga creștinătate sărbătorea Adormirea Maicii Domnului. Pe această jertfă se așează întreaga noastră modernitate. Ea încununează, dacă vreți, moartea tuturor voievozilor noștri care de-a lungul secolelor au apărat cu sabia și crucea în mână pământul și neamul românesc.”
Din partea Cercului Cultul Eroilor “Cătălin Haidău” din Târgu-Jiu, Andreea Loredana Pitropu, cea care coordonează activitatea membrilor săi, ne-a mărturisit că Jertfa domnitorului Constantin Brâncoveanu este impresionantă. Nu și-a renegat credința niciun moment. La fel au făcut și cei patru fii ai săi. După decapitare, trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului. Mai târziu cadavrele au fost pescuite din mare şi duse la o mănăstire bizantină. Trupul domnitorului Brâncoveanu a fost adus la Bucureşti pe ascuns și a fost îngropat la Biserica “Sfântul Gheorghe Nou”. Plăcuța de deasupra mormântului a fost lăsată fără inscripţie de teama turcilor. Însă pe candela de argint ce ardea deasupra criptei avea gravate cuvintele: “fericitului Domnu Io Constantin Brâncoveanu Basarab Voievod”. Prezent la dezbatere, jr. Constantin Retezeanu, vicepreședintele A.N.C.E. “Regina Maria” Filiala Județului Gorj, le-a vorbit celor prezenți despre exemplul și devotamentul față de credință și neam al domnitorului Brâncoveanu, pildă rară de jertfă și de conștiință în fața propriei morți, întrebându-se retoric, astăzi câți conducători ai României ar proceda precum predecesorul lor, sfântul martir Constantin Brâncoveanu. Au luat parte la dezbatere domnii lt. col. (r.) Ovidiu Ghindă, prim-vicepreședinte, istoricul Andrei Popete-Pătrașcu, vicepreședinte, prof. Ion Pința, vicepreședinte, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv, lt. col. (r.) Nicolae Bușe, prof. Grigore Haidău, președinte de onoare al Cercului Cultul Eroilor “Cătălin Haidău” din Târgu-Jiu. Acesta din urmă a lansat cu acest prilej cel de-al patrulea număr al Revistei “Jertfa”, publicație de cinstire a eroilor. Numărul este dedicat martirilor Brâncoveneni, în paginile publicației cititorii pasionați de istorie găsind mărturii și dezvăluiri despre jertfa familiei domnitorului Constantin Brâncoveanu a întâmplărilor care au făcut istorie în urmă cu trei veacuri, precum și destinul moaștelor acestei familii de martiri care prin jertfa lor au încununat istoria unui întreg popor.

DSC05683Sfințirea steagului de identificare al A.N.C.E. “Regina Maria” Filiala Județului Gorj
Simbolistica Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, este întregită alături de stemă și deviza „Neamul este etern prin cultul eroilor” (N. Iorga), de steagul de identificare, personalizat pentru Filiala Județului Gorj, pe care conducerea A.N.C.E. “Regina Maria” Filiala Județului Gorj l-a sfințit în data de 16 august 2015, la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” Vădeni-Nord.
Istoricul Andrei Popete-Pătrașcu ne-a declarat că: “Steagul de identificare al A.N.C.E. «Regina Maria» Filiala Județului Gorj are forma unui dreptunghi cu laturile 90x60cm. Câmpul steagului are culoarea albastru ciel, pe o față a drapelului, în mijloc, aflându-se stema României, în care este aplicată stema asociației noastre și înscrisul: «Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria» Filiala Județului Gorj». Pe cealaltă față se află Semnul «Aducerii aminte» și deviza Asociației Naționale Cultul Eroilor «Regina Maria»: «Neamul este etern prin cultul eroilor!». Bordura steagului este bandată cu franjuri aurii.” La slujba de sfințire a steagului de identificare al A.N.C.E. “Regina Maria” Filiala Județului Gorj, oficiată de preotul Doru Drăghici, au luat parte conducerea asociației, membrii Cercului Cultul Eroilor “Cătălin Haidău” din Târgu-Jiu, precum și enoriași aflați la Sfânta Liturghie și pomenire a Marelui Martir Constantin Brâncoveanu.

DSC05738Premieră publicistică: Lansarea revistei “Jurnal eroic”
În cadrul manifestărilor organizate de A.N.C.E. “Regina Maria” Filiala Județului Gorj, sub deviza “Ștafeta recunoștinței”, a avut loc și o premieră publicistică: lansarea primului număr al revistei “Jurnal eroic” editată de către Cercul Cultul Eroilor “Cătălin Haidău” din Târgu-Jiu. Abordând o arie tematică dedicată eroilor, revista se dorește încă de la primul număr, să fie un îndemn pentru tânăra generație în direcția acordării respectului cuvenit celor care au căzut la datorie în decursul timpului pe câmpurile de luptă. În cele 12 pagini ale revistei “Jurnal eroic”, elevii care alcătuiesc colectivul de redacție au reușit să publice în acest prim număr articole variate, cu o structură corespunzătoare unei reviste de profil, publicația fiind dovada clară a potențialului de valori umane și spirituale de care dispune Cercul Cultul Eroilor “Cătălin Haidău” din Târgu-Jiu. Cu o formulă grafică excelentă și un sumar atractiv, acest proiect publicistic, aflat încă la început de drum, este unul promițător, revista fiind prima publicată editată de un cerc cultul eroilor din țară.
În colegiul de redacție al revistei “Jurnal eroic” se află elevii: Andreea Loredana Pitropu, redactor șef; Cristiana Meiță, redactor șef adjunct; Monica Barb, secretar de redacție; Andreea Denisa Nanu-Botea, Simina Lorena Lupulescu, Carmen Andrada Nechita, Alexandru Mănăilă, Andrei Munteanu, Andrada Andronescu și Vlad Vlădoiu, redactori. Directorul acestei reviste, prof. Grigore Haidău, ne-a mărturisit că: “Ne-am dorit încă de la bun început atragerea tinerei generații în activitățile desfășurate sub egida Asociației Naționale Cultul Eroilor «Regina Maria» Filiala Județului Gorj. Prin înființarea Cercului Cultul Eroilor «Cătălin Haidău» din Târgu-Jiu, ai căror membri sunt elevi de la majoritatea liceelor târgujiene, demersurile noastre de apropiere a lor de acest subiect, acela de cinstire a memoriei eroilor, începe să dea roade. Revista «Jurnal eroic», aflată astăzi la primul număr, confirmă așteptările noastre și speranțele că tinerii de astăzi vor găsi resursele spirituale de a duce mai departe cultul eroilor. Mulțumim conducerii Asociației Naționale Cultul Eroilor «Regina Maria» Filiala Județului Gorj care sprijină editarea revistei apărută sub egida Cercului Cultul Eroilor «Cătălin Haidău» din Târgu-Jiu”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here