Staţiile Aparegio de tratare a apei, aproape finalizate

580

Operatorul serviciilor de apă şi canalizare de la nivelul mai multor localităţi din judeţ, Aparegio Gorj va finaliza în luna mai lucrările de execuţie a trei staţii de tratare a apei din Preajba, Polata şi Târgu-Cărbuneşti. Investiţiile au scopul micşorării cantităţii de amoniu din apa care ajunge la robinetele oamenilor.

Durata de execuţie a contractelor de la staţiile de tratare Polata, Preajba şi Târgu-Cărbuneşti este de șase luni, urmând a fi finalizate până la data de 31 mai 2016. Acest proiect este complementar Proiectului Major “Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”, se desfăşoară în baza Contractului de finanţare nr.16676/03.11.2015 şi vizează asigurarea calităţii apei potabile în concordanţă cu obligaţiile ce rezultă din Tratatul de Aderare al României la UE (cap.22) şi răspund Directivei nr. 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, prin: reducerea concentraţiei de amoniu prin introducerea unei instalaţii noi de tratare (filtre biologice pentru nitrificare amoniu) la staţia de tratare Târgu-Cărbuneşti; reabilitarea şi modernizarea staţiilor de tratare Preajba şi Polata prin introducerea unor instalaţii şi tehnologii noi de tratare (introducere biofiltre şi filtre eliminare Fe+Mn).
“Pe ultimele fonduri europene provenite din economiile care s-au făcut la achiziţiile pe 2007-2013 am reuşit să mai achiziţionăm pentru execuţia unor staţii de tratare biologice la Polata, la Preajba şi la Târgu-Cărbuneşti. Ca principii de lucru ale tuturor, sunt nişte investiţii care au ca scop principal să micşoreze conţinutul de amoniu din apa potabilă. La Polata suntem în fază de infrastructură, acum se lucrează la o hală metalică. În interiorul halei avem o baterie de două biofiltre care tratează amoniul, manganul, fierul ca să ajungă în parametri potabili”, a declarat Ion Iliescu, inginer şi consilier al directorului general al Aparegio Gorj.

Amoniu sub 4 miligrame
După punerea în funcţiune a staţiilor de tratare a apei, amoniul va ajunge la o valoare de sub 4 miligrame, în prezent aceasta având valori chiar şi de 16 miligrame în zona Cărbuneştiului. “Este o problemă cu amoniul că este peste limită. Amoniul în toată lumea există în apă. Ideal ar fi să fie sub 5 miligrame pe litru. Noi avem furaje pe aici cu 6, cu 7, la Cărbuneşti cu 16, sunt nişte probleme, dar apa e potabilă. După ce vor fi date în folosinţă, amoniul va fi sub 4, aşa prevede caietul de sarcini. (…) Este gândită atât Preajba ca şi Polata să funcţioneze numai în condiţii de avarie, când nu avem debit destul, dar mai trebuie făcute nişte investiţii. Interesul nostru, al operatorului, ar fi ca Preajba şi Polata să nu funcţioneze, dacă nu avem evenimente pe Runcu şi pe Şuşiţa. Va fi pusă în funcţiune totuşi staţia de la Polata pentru că nu este finalizată reţeaua la localităţile componente. Dar sperăm să o prindem la finanţare pe proiectele 2014-2020; va merge apă mai multă în Dealul Târgului, şi prin staţie de pompare să ajungă la Preajba”, a precizat inginerul Iliescu.

statie2Lucrările, avansate peste 70%
Stadiul lucrărilor la toate cele trei staţii de tratare a apei este de peste 70%, iar valoarea investiţiilor este de peste 12 milioane lei fără TVA. “Stadiul lucrărilor ţinând cont că am aprovizionat 100% utilajele, teoretic la finele lui 2015 au fost la 66%, iar noi estimăm că a mai evoluat la Polata cu 10-12%, la Preajba, suntem cam cu două-trei zile în urmă, iar la Cărbuneşti suntem mai avansaţi cu două săptămâni. În ceea ce priveşte costurile, Polata şi cu Preajba au o valoare de peste 9 milioane de lei fără TVA, Cărbuneşti 3,6 milioane lei fără TVA”, a mai spus reprezentantul Aparegio Gorj.
Proiectul a fost aprobat pentru finanțare POS Mediu și pe lângă contribuția autorităților publice locale si a operatorului regional, este cofinanțat din fonduri europene nerambursabile (Fondul de Coeziune) și de la bugetul de stat.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here