Transalpina, acoperită cu zăpadă

295

Vacanţa din perioada Sărbătorilor Pascale i-ar putea ispiti pe unii turişti să încerce o deplasare pe Transalpina. Drumul este închis, oficial, iar la momentul de faţă este şi acoperit cu zăpadă, astfel că nu doar că este interzisă deplasarea pe acest tronson, dar nu este nici recomandată, în caz că sunt curajoşi dispuşi să-şi încerce norocul.

Transalpina este închisă pe timp de iarnă aproape pe toată lungimea. Deşi suntem în plin sezon de primăvară, Transalpina este acoperită cu zăpadă şi continuă să fie închisă. Prin urmare, cei care sunt tentaţi de o aventură montană în această perioadă, sunt sfătuiţi să nu-şi încerce norocul de a se deplasa pe Drumul Regelui. „Oficial, Transalpina este încă închisă şi, în plus, este şi acoperită cu zăpadă. Este total neindicat accesul pe Transalpina, în această perioadă. În plus, vremea se anunţă instabilă până la sfârşitul săptămânii, prin urmare sunt şanse ca zăpada să se menţină”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Cea mai înaltă şosea din România
Transalpina este drumul care face legătura între Transilvania şi Oltenia, de la Sebeş, judeţul Alba, până la Novaci, judeţul Gorj. Până în prezent, drumul, lung de 148 de kilometri, a fost asfaltat pe cea mai mare parte, dar nu au fost finalizate lucrările de reabilitare. Şoseaua ajunge la o altitudine record de 2.107 metri, pe Vârful Păpuşa.
Se pare că drumul a fost construit în timpul romanilor, având o importanţă strategică, şi a fost modernizat în perioada interbelică, în timpul lui Carol al II-lea, fiind cunoscut şi ca “Drumul Regelui”.
Acesta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş. Deşi multă lume consideră că Transfăgărăşanul este cel mai înalt drum din ţara noastră, adevărul este că Transalpina îl depăşeşte. Dacă primul ajunge la 2000 de metri, “Drumul Regelui”, atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here