UATTA Motru atrage infringementul asupra României

682

Prin intermediul raportului de activitate pe 2015, Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu a atras, ieri, atenţia asupra faptului că Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru ar putea deveni singurul caz din judeţ care ar putea face obiectul punerii în aplicare a infringementului declanşat de Comisia Europeană împotriva României. De altfel, potrivit directorului Gărzii de Mediu, Gheorghe Sanda, acest lucru va fi posibil în condiţiile în care nu vor fi găsite rapid fonduri pentru modernizarea şi ecologizarea respectivei centrale termice. În raport se prevede că depozitul de zgură şi cenuşă administrat de UATAA Motru, înregistrează întârzieri considerabile în derularea lucrărilor de închidere, fapt care i-ar atrage închidere, lucru care trebuia făcut încă din 2009.

,,Un număr de trei depozite de deşeuri industriale nepericuloase administrate de societăţile: ARTEGO SA, MACOFIL SA, UATAA Motru- trebuiau închise în 2009. Până în prezent depozitele de deşeuri industriale nepericuloase administrate de SC ARTEGO SA, MACOFIL SA şi-au dus la îndeplinire integral această obligaţie, însă depozitul de zgură şi cenuşă administrat de UATAA Motru, înregistrează întârzieri considerabile în derularea lucrărilor de închidere”, se arată în raport, cele aflate în cuprinsul documentului fiind susţinute şi de directorul Gheorghe Sanda.
,,O situaţie deosebită o constituie depozitul de deşeuri municipale Motru şi depozitul de hidroamestec cenuşă şi zgură aparţinând UATAA Motru, unde lucrările de închidere sunt încă într-o fază incipientă. În opinia autorităţilor locale, lipsa fondurilor necesare a făcut ca aceste obligaţii să nu fie îndeplinite, iar judeţul Gorj să fie menţionat în corespondenţa cu Comisia Europeană în derularea procedurii de infringement”, a spus, ieri, Sanda.
El a mai menţionat că faţă de alte judeţe, gestionarea deşeurilor de la populaţie se face în prezent în conformitate cu Planul Regional de gestiune a deşeurilor, existând la nivelul judeţului un depozit conform de deşeuri administrat de operatorul principal de salubritate. De asemenea, într-o oarecare măsură, funcţionarea celor cinci staţii de transfer deşeuri de la nivel judeţean (Motru, Turceni, Rovinari, Novaci şi Târgu-Cărbuneşti) a făcut posibilă realizarea ţintei de reducere anuală cu 15% a cantităţii de deşeuri municipale depozitate, scutind practic autorităţile locale de plata unor obligaţii financiare la Administraţia Fondului de Mediu.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here