Viitura a făcut prăpăd la Șitoaia! – Macadamul de pe drumul sătesc a fost afectat, cetățenii reclamă firma de construcții care a prestat în Roșia de Amaradia

Firma SAIETAM TRANS SRL din Târgu-Jiu, care a reabilitat două drumuri sătești în comuna Roșia de Amaradia, în toamna anului trecut, din fonduri guvernamentale de urgență, a fost reclamată public de câțiva cetățeni, pe motiv că societatea ar fi realizat lucrările de mântuială. Reclamanții susțin că macadamul de pe drumul reabilitat de la Șitoaia a fost prea afectat după viitura de la începutul acestei săptămâni, cerându-i firmei să refacă porțiunile calamitate, aceștia indicând și distrugerea a câtorva rigole. Administratorul firmei, Marin Mateiaș, a negat însă că lucrarea respectivă ar fi fost una făcută de mântuială, fiind susținut de aproape chiar de primarul comunei, Liviu Cotojman, dar a menționat că, dacă este cazul, va executa, totuși, pe cheltuiala sa, reparațiile necesare.

În toamna anului trecut, firma SAIETAM TRANS SRL din Târgu-Jiu, o societate cu doar patru salariați, se angaja să realizeze două lucrări de reabilitare în comuna Roșia de Amaradia. Era vorba despre două drumuri sătești, în Șitoaia și Stejari, acestea fiind afectate de ploile din primăvara lui 2016. Administrația locală atunci primise de la Guvern peste un milion de lei pentru astfel de investiții, așa că bani pentru plata acestor lucrări existau în cont și lucrările s-au încredințat rapid SRL-ului din Târgu-Jiu care deja presta de un deceniu în localitate.

Lucrări, cu plata în așteptare
Firma SAIETAM TRANS mai realizase o serie de alte investiții în localitate pentru care, nici în prezent, nu a fost plătită. Este vorba despre reabilitarea unui drum spre cimitirul localității, dar și despre reabilitarea sediului Primăriei Roșia de Amariadia, lucrare finalizată de peste trei ani care ar fi costat peste trei miliarde de lei vechi. Primarul Cotojman susține că plata pentru sediu nu se poate realiza, deoarece conturile instituției sunt blocate încă de la finalul anului trecut, în ce privește drumul spre cimitir, acesta nu a fost terminat și, în concluzie, edilul spune că nu poate plăti ceva ce nu e încă gata.
Lucrarea pe cele două drumuri începe astfel rapid și este deja finalizată în noiembrie, firma a subcontractat o parte din investiție spre un alt SRL din zona Novaci. Primele probleme apar însă în ultimele zile, adică la o jumătate de an de la finalizarea și recepționarea investiției, și asta doar pentru drumul sătesc de la Șitoaia.

Viitura a ras un strat de macadam!
La începutul acestei săptămâni, satul Șitoaia este afectat puternic de o rupere de nori. Localitatea situată în pantă face ca apa rezultată din precipitații, colectată de pe o mare suprafață de teren agricol, să curgă șiroaie la vale, peste noul strat de macadam, turnat în noiembrie de SAIETAM TRANS SRL. Primarul povestește că apa ajunsese de o jumătate de metru și a afectat grădinile și gospodăriile localnicilor, și în prezent fântânile câtorva familii fiind imposibil de folosit.
Cum era de așteptat, apa a măturat totul în cale, afectând, atât drumul, cât și rigolele, susțin reclamanții cu câteva fotografii relevante. Unul dintre cetățeni, fost consilier local PNL în comună, este cel mai nemulțumit, spunând că intenționează să reclame situația și la organele de anchetă.
,,Lucrările nu s-au făcut cum trebuie, capacitatea rigolelor nu a fost respectată, deși am rugat, personal, să se respecte proiectul. Au făcut rigole foarte mici, înguste și cu o deschidere de doar 120 de grade, cu o capacitate de captare foarte mică. Primarul a dat însă vina pe proiectant. Am rugat să se schimbe soluția dar mi s-a spus că este târziu să se mai facă asta. Firma nu a respectat amplasamentul vechilor rigole, care erau mari și încăpătoare, și a trasat un nou terasament de rigole spre axul drumului, îngustând drumul și realizând rigolele la un sfert de capacitate. Stratul de macadam pus peste cel existent este foarte subțire. La ultimele ploi, noul macadam a fost măturat de ape, zărindu-se cel vechi, asta deoarece noul strat a avut doar 3-5 cm”, spune, acum, Dinel Deaconescu, localnic al satului, care susține că a decis să reclame situația, deoarece el utilizează zilnic acest drum, acum atât de afectat.

Diaconescu cere repararea drumului!
,,Am vorbit cu deservenții firmei și le-am atras atenția, anul trecut, că stratul de macadam este mic și insuficient și că rigolele sunt incapabile să preia apa pluvială de pe o suprafață de 40 de hectare de teren agricol. Oamenii au spus însă că ei respectă doar indicațiile”, a mai explicat cetățeanul.
Marin Mateiaș, administratorul firmei de construcții, susține că în contractul încheiat cu autoritățile locale, achitat deja de primărie, nu s-a angajat să asigure și mentenanță investiției. ,,Nu este vina firmei că Dumnezeu a prea dat apă de sus. Eu vă pot asigura că am realizat optim investiția și am folosit materiale de calitate. Am încasat un miliard de lei vechi pentru drum, iar investiția a fost recepționată. Zona este una în care apar astfel de probleme și nu neg că ar fi putut apărea și acum astfel de neajunsuri. Dacă oamenii cer însă, o să fac o reparație, pe cheltuiala mea”, a explicat administratorul SAIETAM TRANS.
Acesta a menționat chiar că a realizat în plus față de proiectul inițial, menționând că nu înțelege de ce sunt necesare reclamații pentru lucruri care se pot rezolva prin simpla reparare a zonelor afectate.

Primarul Cotojman: ,,Sunt trei cei care reclamă aiurea firma ca să mă lovească, de fapt, pe mine”!
Contactat telefonic, primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, a luat apărarea firmei de construcții, dând chiar vina pe cei care reclamă public starea investiției de la Șitoaia. Asta, deși, instituția publică numai ce a câștigat, pe fond, un litigiu privind achizițiile publice cu firma SAIETAM TRANS. Primăria Roșia de Amaradia a obligat, de altfel, firma de construcții să-i restituie 81.000 de lei, bani oferiți societății pentru nisipul folosit la deszăpezire. Administratorul susține însă că va ataca sentința respectivă dată în luna aprilie, menționând că autoritatea locală a apelat la instanță urmare a unei verificări făcute de Camera de Conturi a județului Gorj.
,,Procesul s-a inițiat la cererea Camerei de Conturi, pe motiv că eu nu am avut documentele de la cântar pentru nisipul furnizat. Nu am primit încă sentința, dar o voi ataca”, a subliniat Mateiaș.
În ciuda acestui litigiu, aflat pe rolul Tribunalului Gorj, Liviu Cotojman arată că nu are ce-i reproșa constructorului, explicând chiar că rigolele din fotografiile prezentate de reclamanți ar fi unele mai vechi care nu reflectă realitatea din teren. ,,Macadamul a fost un pic afectat, se vede stratul de sub, dar totodată se observă, simplu, că firma a respectat indicațiile legate de folosirea în straturi a unor materiale diferite la acest drum. Rigolele afectate de fapt sunt unele mai vechi, nu cele realizate acum de constructor, iar reclamația vine de la doi consilieri PSD și de la un fost consilier PNL pe care l-am dat afară pentru unele fapte ce mi-au fost reclamate de directorul liceului din localitate. Nici eu și nici directorul școlii nu i-am făcut plângere însă.. Aceștia sunt rivalii mei politici care mă reclamă peste tot. Marți, a și venit în localitate adjunctul șefului poliției de la circulație pentru a vedea dacă se confirmă această reclamație, dar a văzut la fața locului că lucrurile nu stau așa. Aceștia cred că sunt încă în campanie. Firma nu are nicio vină și deja a reparat ce era de reparat”, a conchis primarul.
Deaconescu neagă, în schimb, cele spuse de primar, legat de reclamația de la școală, și subliniază chiar că el nu a reclamat drumul de la Șitoaia la poliție, el uzând doar de dreptul său cetățenesc de a cere explicații și condiții decente de circulație pe un drum recent reabilitat din bani publici.
Anamaria STOICA

6 COMENTARII

 1. Cum poate a puna Cotojman ca acele rigole nu sunt cele reale?????Cat tupeu poate a aiba!!!!
  Iar Mateias spune ca Dumnezeu e de vina.Cata sfidare din partea lor! O sa il chemam pe dumnezeu sa repare lucrarea din care au scos miliarde pentru buzunarele lor . Ca locatar al acestui sat pot sa spun ca primarul minte cu nerusinare si cu nesimtire. Rigolele foarte mici nici macar nu au fost realizate pe vechiul amplasament ingustand drumul.Deschiderea si adancimea acestor rigole nu au capacitatea de a prelua apa care se revarsa de pe hectare intregi de teren,iar eu nu cred ca un proiectant nu ar fi putut sa aiba in vedere acest lucru.Cum sa proiectezi rigole atat de mici pe un drum in panta????Problema este ca nu a fost respectat proiectul,iar piatra a fost doar aruncata din masina si intinsa cu autogrederul fara gram de nisip si netasata…de ce nu spune mateias ca nu a tasat niciun metru de piatra aruncata????Cat nisip a pus????nici macar un gram! poate fi verificat!Nu pot spune decat ca acest primar cu haita lui si au batut joc de aceasta comuna iar satul Sitoaia este singurul sat lasat in voia lui dumnezeu fara apa si cu drumurile facute praf.Sa intrebati primarul cate proiecte are in derulare au cate proiecte a realizat in cei 9 ani de mandat.Primaria are in schimb datorii de miliarde iar el o vila faimoasa pe ulita satului de centru si 100 mil salariu. NERUSINARE.NESIMTIRE.TUPEU

 2. VILA DE LA ROSIA DE AMARADIA SI APARTAMENTELE DIN TARGU JIU AU FOST FACUTE IN ACEIASI BATAIE DE JOC?
  SAU ACEASTA BATAIE DE JOC A FOST FOLOSITA DOAR PENTRU DRUMURILE RESPECTIVE CAND S AU TURNAT RIGOLELE IN LUNA DECEMBRIE?
  DE CE NU S A RESPECATAT AMPLASAMENTUL VECHII RIGOLE, FIIN SUFICIENT DE INCAPATOARE, A INGUSTAT DRUMUL, FACAND MINIRIGOLE. LA BANII CHELTUITI, TREBUIA SA SE TOARNE COVOR ASFALTIC. ODATA CE SE TOARNA ASFALT, NU SE MAI POT MANCA SI MANEVRA BANI CU PIETRUIRILE.

 3. autorizatia de construire, expertiza ca sa demonstreze ca s-a micsorat drumul, rigolele de ce sunt subdimensionate….calcule, ce scrie in autorizatia de construire, receptia lucrarii cu isc….

 4. Cotojman a confundat si confunda comuna cu mosia proprie.El se crede stapanul suprem al tuturor oamenilor si tuturor lucrurilor din aceasta comuna. Nu face nimic altceva decat sa semneze adeverinte si sa acorde ajutoare sociale.Nu se zbate sa obtina proiecte dar e inexplicabil ce rost au plimbarile cu masina primariei si consumarea a 400 litri de benzina lunar.Toata aceasta cheltuiala nu se reflecta in nimic. Daca nu avea conturile blocate achizitiona un duster la primarie ca sa se plimbe. Din punctul meu de vedere ca primar e o rusine a judetului si intruchiparea tupeului si nesimtirii – ca sa te folosesti de functie doar ca sa furi banul public nu ai nevoie de altceva . Ar trebui ca organele de control sa se autosesizeze si sa faca un control serios, macar din curiozitate si ar descoperi foarte multe nereguli la aceasta primarie,dar se pare ca e un intreg lant al mafiei cu zale greu de rupt.

 5. Acest Ion-Liviu Cotojman care s-a văzut primar pentru a treia oară prin miloagă electorală și minciună, păcălind cetățenii de peste 10 ani, dar fără nici-un merit în această localitate săracă lipită și pentru care nu a făcut nimic evident, ci doar a încasat salariul cât 3 primari la un loc, nu este capabil să întrețină ce au făcut bun predecesorii săi, dar să construiască ceva durabil, exclus. Evident, vila de pe uliță și apartamentele sunt bine încherbate, spun însăși cei care i-au efectuat diverse treburi pe acasă și nu i-a omenit. Au dreptate antepostacii, băiatul știe bine să lucreze cu bani publici, de la guvern adică, cu fondurile europene nu se încurcă pentru că euroii sunt monitorizați la sânge și nu merge cu menevrele. Patru tone și ceva de benzină pe an pentru loganul primăriei pune multe semne de întrebare, plus nenumăratele afaceri. Apără constructorul pentru că are interes. Îmi este lahamite și nu am vreme să comentez mai multe. El este om de afaceri pe banii noștrii. Toate la timpul lor.

 6. Nu stim si nu intelegem cine si de ce il tine in brate pe acest primar.E singurul primar din Romania care nu a fost capabil sa obtina un proiect european in 9 ani de imparatie.Nici macar curatenie in comuna nu intretine pentru ca ii protejeaza pe cei de la ajutor social finca de la ei primeste voturile.
  are vila si apartamente si nu ii pasa de comuna.a furat si a jefuit cat a putut.acum a bagat comuna in datorii si nu mai poate face nimic. asta au votat asta au cetatenii comunei..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here