Pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia, din data de 20 iunie, este aprobarea unor aspecte în legătură cu procesul de fuziune prin absorbție a Societății Institutul de Cercetare Științifică, Inginerie Tehnologică și Proiectare Mine pe Lignit S.A. Craiova (ICSITPML) de către CEO.
,,Este o măsură logică. Eu am început asta în 2015. Din păcate, în 2016 s-a renunțat la ea. Este unul dintre cele mai importante institute pe care le avem și e bine că a rămas al nostru. Pe alte mâini, e periculos să ajungă. Eu i-am zis ministrului și când a venit aici. Mă mir că a luat în calcul ce am spus. Din această fuziune, avantajul CEO este că poate obține mult mai ușor licențele de exploatare cărbune, de extindere a perimetrelor miniere, de prospectare, cu costuri mult mai mici”, a declarat recent Laurențiu Ciurel.
Institutul fost înființat în urmă cu 60 de ani. Potrivit paginii guvernamentale a Ministerului Energiei, ,,Societatea Institutul de Cercetări Ştiinţifice şi Proiectări Mine pe Lignit SA (ICSITPML) furnizează pe piața românească servicii de cercetare și dezvoltare experimentală în alte științe naturale și inginerie.
ICSITPML a fost înfiinţat în 1967 ca o necesitate firească a dezvoltării industriei miniere din Oltenia. În această zonă urma să se facă deschiderea şi punerea în exploatare a şase mari bazine miniere (Rovinari, Motru, Jilţ, Gilort – Amaradia, Berbeşti şi Husnicioara), cu producţia cărora trebuia să se alimenteze cinci centrale termoelectrice ce asigurau o parte importantă din baza energetică a ţării. SC Institutul de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectari Mine pe Lignit SA este societate pe actiuni, cu capital majoritar de stat”, arată ministerul.
M.C.H.