Începând cu data de 13 februarie, ajutorul de înmormântare a fost majorat, legea fiind publicată în Monitorul Oficial. Acesta a crescut cu peste 1.000 de lei. Este de precizat faptul că în perioada 1 ianuarie-12 februarie a.c., cuantumul a fost același ca pe parcursul anului trecut, respectiv de 7.567 lei în cazul decesului asiguratului ori al pensionarului, și de 3.784 lei pentru cel al unui membru de familie.
De ieri, 13 februarie, suma acordată ca ajutor de deces pentru asigurați sau pensionari este de 8.620 de lei, conform Legii nr. 10/2025 referitoare la bugetul asigurărilor sociale de stat. De asemenea, pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, suma va fi de 4.310 lei. Această modificare reprezintă o creștere de 1.053 de lei față de cuantumul stabilit pentru anul 2024.
Potrivit unei situații furnizate de Daniel Diaconescu, șef Serviciu Financiar-Contabilitate și Evidență Contribuabili din cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, de la începutul acestui an instituția județeană deja a achitat sute de ajutoare de deces: ”În perioada 1 ianuarie 2025 – 10 februarie 2025, inclusiv, au fost achitate de către Casa Județeană de Pensii Gorj un număr de 449 de ajutoare de deces, în cuantum de 3.303.011 lei”.
Ajutorul de deces se acordă în cazul în care persoana decedată era asigurată sau pensionară, iar suma este destinată unei singure persoane. Beneficiarul trebuie să demonstreze că a suportat cheltuielile legate de deces, putând fi, în funcție de situație, soțul supraviețuitor, un copil, un părinte sau orice altă persoană care poate prezenta această dovadă. Pentru a beneficia de acest ajutor, este necesară depunerea unei cereri, însoțită de mai multe documente, printre care se numără certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului și dovezi care să ateste cheltuielile suportate în legătură cu decesul. De asemenea, ajutorul de înmormântare este disponibil și în cazul decesului unei persoane care a fost asigurată în sistemul public de pensii în ultimele șase luni înainte de deces, fără a fi luat în considerare stagiul de cotizare acumulat în această perioadă.
Ajutorul de deces poate fi solicitat și în cazul în care decedează un membru de familie al asiguratului sau pensionarului (soț, copil, părinte, bunic), chiar dacă, la momentul decesului, persoana respectivă nu era asigurată sau pensionară în sistemul public de pensii. În aceste cazuri, ajutorul acordat va fi echivalent cu jumătate din suma stabilită pentru decesul unui asigurat sau pensionar.
Actele care trebuie depuse alături de cererea de solicitare sunt: acte de stare civilă din care să reiasă gradul de rudenie cu decedatul, dovada suportării cheltuielilor ocazionate de decesul pensionarului, declaraţie pe propria răspundere că a suportat cheltuielile, copie după certificatul de deces, certificatul de deces în original, copie act de identitate.
Izabella Molnar