Pe parcursul anului 2024, Serviciul de Probațiune Gorj a asigurat supravegherea și controlul respectării măsurilor și obligațiilor stabilite pentru 1.297 de persoane față de care instanțele de judecată au dispus sancțiuni penale neprivative de libertate. Dintre acestea, 499 de cazuri au avut sentințe definitive anul trecut, iar 23 de dosare au implicat minori sancționați cu măsuri educative neprivative de libertate.
De asemenea, 368 de persoane sancționate penal au fost obligate să presteze muncă neremunerată în folosul comunității la unitățile administrativ-teritoriale și alte instituții publice de pe raza județului Gorj, care s-au adăugat celor aproximativ 300 de persoane ce se aflau deja în executarea obligației.
Munca neremunerată în folosul comunității oferă persoanelor condamnate oportunitatea de a răscumpăra prejudiciul adus comunității prin infracțiunea săvârșită şi de a dezvolta abilităţi, atitudini şi comportamente prosociale.
De asemenea, în funcție de nevoile persoanelor, alte intervenții specializate au vizat înscrierea la cursuri școlare și de calificare profesională, activități de control, tratament și îngrijire medicală, colaborarea cu partenerii comunitari privind alte obligații dispuse de instanțele de judecată conform legislației în vigoare.
Programe de reintegrare socială
Un alt obiectiv important al Serviciului de Probațiune Gorj a fost prevenirea recidivei și reintegrarea socială a persoanelor supravegheate. Astfel, 247 de persoane au participat la programele de reintegrare socială individuale și de grup, cum ar fi „Dezvoltarea de abilități sociale”, „În siguranță la volan. Stop accidentelor!”, „Drink and Drive”, „Unu la Unu” sau „Stop! Gândește-te și schimbă!”.
Pe lângă aceste programe, consilierii de probațiune au întocmit 69 de rapoarte și referate de evaluare psihosocială pentru inculpați, inclusiv minori, pentru a analiza riscul de recidivă și a contribui la personalizarea pedepselor. De asemenea, au întocmit 40 de referate din oficiu pentru a sesiza instanțele cu privire la persoanele care nu au respectat hotărârile judecătorești.
De asemenea, anul trecut, consilierii de probațiune au participat activ la 52 de comisii de liberare condiționată la Penitenciarul Târgu Jiu, evaluând situația a 827 de deținuți și formulând 166 de recomandări pentru persoanele cu un rest de pedeapsă neexecutat mai mare de 2 ani, cu privire la măsurile și obligațiile ce pot fi impuse de către instanța de judecată în cazul dispunerii liberării condiționate.
„Diversitatea și complexitatea activităților noastre este reflectată în rezultatele obținute în anul 2024. Raportat la anul 2024, recidiva pe durata termenului de supraveghere este de doar 0,15%, constatându-se o scădere, la jumătate, față de anul anterior (0,30%). Totodată, peste 99,40% dintre persoanele aflate în evidența Serviciului de Probațiune Gorj au respectat măsurile și obligațiile impuse prin hotărârea judecătorească”, a precizat Sorin Vezure, șeful Serviciului de Probațiune Gorj.
Pe 18 martie 2025, Serviciul de Probațiune Gorj a prezentat raportul de activitate pentru anul 2024 în cadrul unui eveniment important, la care au participat oficialități din domeniul justiției, administrației și poliției. Printre invitații de seamă s-au numărat directorul general al Direcției Naționale de Probațiune, Evelina Denisa Oueslati, și șefii Serviciilor de Probațiune din județele Dolj, Olt, Vâlcea și Mehedinți.
I.I.