* Statul a câștigat procesul cu activiștii de mediu – ,,Hidrocentrala Răsolnița merge înainte!”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Gorjeanul că așteaptă acordul de mediu pentru hidrocentrala de la Bumbești Jiu. ,,Sper, în maximum două luni”, precizează ministrul pentru publicația noastră, investițiile hidrocentralelor de pe Jiu să fie reluate, în ciuda opoziției fățișe a ONG-urilor care invocă afectarea mediului, târând statul în judecată. Este vorba de reluarea unei investiţii începută în 2004 de compania de stat Hidroelectrica pentru construcția a două hidrocentrale şi a unui baraj cu microhidrocentrală pe râul Jiu, în zona de defileu a acestuia.
Lucrările au fost întrerupte după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 2017, anularea autorizaţiilor de construire emise în 2012 și 2016 de consiliile judeţene Gorj şi Hunedoara, fără să fi existat o evaluare a impactului de mediu. Lucrările la hidrocentrala Bumbești-Livezeni de pe râul Jiu, finalizate în proporție de 90%, au fost blocate în urmă cu 8 ani la solicitarea mai multor ONG-uri, însă, printr-o Hotărâre de Guvern emisă în 2024 s-a stabilit că acestea sunt de utilitate publică și interes național. Între timp, magistrații au dat câștig de cauză statului în procesul cu activiștii de mediu, la sfârșitul săîptămânii. Anunțul a fost făcut de Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook. Mai exact, Hidroelectrica a câștigat procesul cu Declic și Bankwatch care au solicitat în instanță suspendarea acordului de mediu pentru hidrocentrala Răstolnița. Decizia poate fi contestată cu recurs, însă investiția merge mai departe.
„O nouă victorie mare în instanţă pentru energia României! Hidrocentrala de la Răstoliţa merge înainte! Astăzi, la Tribunalul Cluj, o nouă victorie mare pentru viitorul energetic al României! Asociaţia Declic şi Asociaţia Bankwatch au încercat să blocheze proiectul hidrocentralei de la Răstoliţa, din judeţul Mureş, cerând suspendarea acordului de mediu, pe care l-am obţinut cu mari eforturi anul trecut, cu sprijinul Ministerului Mediului şi al ministrului Mircea Fechet. Realitatea şi argumentele au fost de partea noastră, iar instanţa ne-a dat dreptate, astfel că lucrările pot continua până la finalizarea investiţiei”, a scris, vineri, ministrul Burduja pe pagina sa de socializare.
Prima construcție hidroenergetică după 1989
Hidrocentrala Răstolița reprezintă prima construcție de la zero de acest tip după Revoluție și este inclusă printre proiectele de interes național.
,,Răstolița va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase şi controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative, în condiţiile în care acumularea Răstolița este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor”, preciza ministrul Mediului, Mircea Fechet, în vara anului trecut.
Proiectul are o capacitate instalată de 35,2 MW și este estimat să producă aproximativ 117 GWh de energie curată pe an.
Finalizarea acestuia va contribui la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile de-a lungul Mureșului și în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei.
M.C.H.
Sper să dea Dumnezeu să dea faliment toate hidrocentralele din România, indiferent că prin secetă sau prin alt mod. Directorul Hidroelectrica Gorj a zis clar că investițiile de pe Defileul Jiului sunt nerentabile, acum ce mai vor? Să ne distrugă țara chiar fizic? Vor să fie totul mort în România?
Ce elemente străine sunt în spatele lor?
Ești bolnav Cătălin de spui ” să dea faliment hidrocentralele din Romania”? Tu din ce sursă de e.e. îți alimentezi laptopul?
Dacă lucrările hidrotehnice începute de Ceaușescu și oprite tot de el datorită nebuniei de a nu mai avea datorii externe , ar fi fost finalizate , nu ar mai fi avut loc dezastrul datorat 8 inundatiilor din Galați , anul trecut.
Burduja se grabeste, lucrarile nu au cum sa fie reluate in doua luni. In momentul de fata pe SEAP se afla in curs de licitatie elaborarea avizului modificator de gospodarirea apelor si expertiza tehnica a lucrarilor executate, cu termen de finalizare a propunerilor financiare de 15.04.2024, insemnand ca atribuirea si semnarea contractelor va avea loc undeva pe la mijlocul anului. E nevoie de cateva luni pentru realizarea si aprobarea studiilor, insemnand ca avizul SGA va iesi undeva spre iarna. Si fara noul aviz SGA, este foarte putin probabil sa iasa acordul de mediu. Iar ca sa fie emisa autorizatia de construire, e nevoie de toate aceste documente (aviz SGA, acord de mediu si expertiza tehnica). Asa ca autorizatia ar avea sanse sa fie emisa la anul pe vremea asta, iar lucrarile sa reinceapa in primavara urmatoare.