Caravana Reciclării Creative: educație prin joc și artă la Școala Gimnazială “Pompiliu Marcea” Târgu Jiu

372

Elevii, părinții și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Pompiliu Marcea” din Târgu Jiu au pornit într-o călătorie în spațiu și timp, în cadrul Proiectului Național Caravana Reciclării Creative, ediția a III-a, 2025, inițiat de Asociația PlaYouth în parteneriat cu OSCAR Downstream.
Caravana poposește anul acesta în alte 8 județe din România: Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Alba, Vâlcea, Neamț și Bacău. Activitățile au la bază educația prin joc și artă și se adresează elevilor, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, comunițății locale și naționale. Promovează reciclarea ca metodă educativă, sustenabilă și distractivă.
“Plastic, sticlă, metal, hârtie, textile, lemn sunt resurse care ajung zilnic la groapa de gunoi. Bunicii și străbunicii noștri valorificau aceste comori în diverse obiecte de uz casnic sau produse industriale. Un exemplu demn de urmat pentru tinerii de azi. Prin participarea la acest proiect cadrele didactice cordonatoare de la Școala Gimnazială Pompiliu Marcea, împreună cu elevi, părinți, cadre didactice și auxiliare, personal nedidactic și parteneri locali, au inițiat activități interactive menite să dezvolte creativitatea, responsabilitatea și lucrul în echipă. Atelierele de reciclare creativă au transformat materiale considerate deșeuri în obiecte utile sau decorative, dovedind că imaginația poate schimba lumea în bine. A fost un schimb de generații benefic”, a declarat prof. coord. Diana Ciurea.
Echipelor formate din profesori și elevi au avut oportunitatea de a amenaja 5 zone speciale în unitățile școlare:
– Colectare Selectivă, zona destinată reciclării corecte a deșeurilor.
Elevii clasei I A, coordonați de doamna profesor învățământ primar Nicoleta Banța au învățat să selecteze creativ. Ei au fost ajutați de colegii de gimnaziu pentru a realiza zona destinată colectării selective. Micuții au desenat pe foaie de hârtie reciclată, au folosit cutiile de carton de la biscuiții primiți la școală. Și-au ales ca parteneri de călătorie personajele din PATRULA CĂȚELUȘILOR.
– Zona de Lecturi Inspirate, dedicată educației ecologice prin cărți și materiale informative.
Elevii clasei a VIII-a B și a VIII-a A au construit un colț de lectură inspirat de lada de zestre a domnițelor. În cufăr descoperim valori de neegalat. Coordonatorul activitățtii a fost domnișoara profesor doctor Mănescu Alexandra Florina.
– Grădina Minunată, mini-grădini urbane pentru învățarea activă despre natură
Școala Gimnazială ”Pompiliu Marcea” beneficiază în prezent de un program de reabilitare.
Am ales să realizăm activități atât la școala noastră, cât și la gazde, spun dascălii. Elevii clasei a VII-a B, coordonați de doamna profesoară Corcodel Ionela Luiza, au conceput două spații de poveste din Grădina Domnului.
– Păsări Fericite, spații care oferă hrană și adăpost păsărilor
Grija pentru natură a fost o reală provocare pentru elevii clasei a VI-a B. Ei au creat adăposturi și hrănitori pentru păsările din perimetrul școlii. Au avut și vizitatori. Elevii au fost coordonați de doamna profesoară Pătrășcoiu Rozica.
– Zona de Reciclate și-napoi la lume date, aici copiii vor transforma deșeurile în obiecte de artă!
Jocul, creativitatea, imaginația și pragmatismul nu au avut limite în transformarea deșeurilor în obiecte de artă. Plastic, sticlă, metal, hârtie, textile, lemn sunt resursele folosite de echipă. Copiii au descoperit libertatea de exprimare, au învățat să zboare dincolo de granițe, în timp și spațiu. Au fost descoperite tinere talente care vor fi promovate. Elevii claselor V-VIII au fost coordonați de doamna profesoară Ciurea Diana Ileana.
“La nivelul școlii a fost organizată o paradă a costumelor din materiale reciclabile. Arta culinară nu s-a lăsat mai prejos. Am avut invitați care ne-au onorat cu mesajele motivaționale trimise. Foști elevi ai Școlii Gimnaziale Pompiliu Marcea din Târgu Jiu au răspuns invitației: Popescu Ariana (arhitect), Betej Anisia Maria Mihaela (filolog), Buză Christian Mihai (designer vestimentar). Reciclarea poate fi creativă!”, a precizat prof. coord. Diana Ciurea.
Echipa Gorjeanul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.